kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Doç. Dr. Metin Küçükkaya

'Boyunu uzatmak isteyen mankeni kabul etmiyorlar

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
16.09.2008
Estetik amaçlı olarak da boy uzatma ameliyatları yapılabiliyor. Bu tür talepleri öncelikle psikolojik değerlendirmeden geçirdiklerini anlatan Doç. Dr. Metin Küçükkaya, "Daha fazla uzamak isteyen manken ve basketçileri geri çeviriyorum" diyor.....
Şişli Etfal Hastanesi Ortopedi Bölümü'nün uzman doktorlarından Doç. Dr. Metin Küçükkaya estetik amaçlı boy uzatma ameliyatlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Estetik amaçlı da boy uzatılabilir mi?
Bu konu tıp dünyasında ciddi şekilde tartışılıyor. Dünyada, uygun kişilere estetik amaçlı boy uzatma ameliyatları yapılabiliyor. Bu yöntem en çok Amerika'da kullanılıyor.

BASKETBOLCULAR DA GELİYOR!

* Kimler, estetik amaçlı boy uzatma operasyonları için uygundur?
Kişi boy kısalığından gerçekten memnun değilse, üstelik bu bütün hayatını etkiliyorsa boy uzatma düşünülebilir. Ama her şeyden önce, kişinin psikolojik değerlendirmesinin alınması gerekir. Hasta, tedavinin ne olduğunu anlamış olmalıdır. Boyu 1.60 olan kişi 1.80 olmak için değil ama 1.65 olmak için gelmelidir. Üstelik bu tekniğin çok kolay olmadığını bilmelidir.

* Kaç yaşında olursa olsun insanların boyu uzatılabilir mi?
Yaş önemlidir. 20 yaşındaki 1.60 boyunda bir kişi, 50 günde 1.67 olabilir. Tedavinin tamamen sonuçlanma süresi ise 6 ay ile bir yılı alır. Bize, boyu 1.85 olup 1.90 olmak isteyenler de geliyor. Mesela, boyunu biraz daha uzatmak isteyen mankenler geliyor. Onları direkt geri çeviriyoruz. 1.95 olan ama takımında 2.05 bir arkadaşı olduğu için boyunu uzatmaya çalışan kişiler de geldi ama geri çevirdik. Yöntemin hiç de kolay olmadığını kavrayınca, estetik arayışlardan vazgeçiyorlar.

ENFEKSİYON RİSKİ OLUŞABİLİR!

* İlizarov cihazı tedavi süresince bacağın dışında duruyor. Bu; estetik olarak çok kolay kabul edilir bir durum değil. Bunun kemiğin içinden geçirilen ve dışarıdan bakılarak görülmeyen bir çeşidi yok mu?
Çeşitli firmalar bu konudaki cihazları deniyor. Örneğin İtalyan bir firma var ama komplikasyon oluyor. Çok rağbet edilmiyor.

* Estetik amaçlı boy uzatmayı, sadece ortopedistler mi yapabilir yoksa estetik cerrahlar da bu operasyonu gerçekleştirebilirler mi?
Tüm dünyada, bu uygulamayı ortopedistler yapıyor. Boy uzatma operasyonu, kemikle ilgili bir durumdur. Sorun çıkarsa mesela kişi enfeksiyon kaparsa, ortaya büyük sorunlar çıkabilir. O nedenle, bu ameliyatı yaptırmak isteyenlerin çok iyi düşünerek karar vermeleri gerekmektedir.