kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Büyük moda evleri koleksiyonlarını yaratırken bale sanatından çok etkilenmiş.

'Kuğu Gölü' modası

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
18.09.2008
Tütüler, tüller, pisi pisileri andıran babetler, tozluklar, taytlar... Bale sanatı bu yıl sahnelerden inip önce podyumlara, oradan da sokağa taşıyor. Ama bu giysileri giyerken abartmamaya dikkat ..
Birkaç aydır moda dergilerinde bir ilan yayınlanıyor. Ünlü model Claudia Schiffer'ı, bir bale gösterisinin sahne arkasında görüyoruz. Burası, Napoli'deki ünlü San Carlo Tiyatrosu aslında. Ünlü balet Roberto Bolle, başarılı bir gösterinin ardından aralarında Schiffer'ın da bulunduğu bir grup kişinin tebriklerini kabul ediyor, belli ki. Salvatore Ferragamo, kampanyasında bale temasına yoğunlaşmış. Nedeni, Ferragamo ailesinin sanata olan düşkünlüğü ve tasarımlarındaki detaylarla, balenin zarafeti arasındaki paralellik olarak açıklanıyor.

ORTAK İLHAM KAYNAĞI
Bu sezon balenin büyüsüne kapılan, sadece Ferragamo değil aslında. Alexander McQueen'in koleksiyonundaki neredeyse bütün etekler, balerinlerinkileri aratmayacak kadar kabarık ve kat kat tüllerden oluşuyordu. Rodarte, Zac Posen, Luella ve Roberto Cavalli de modellerine etek diye tütü giydirmeyi tercih etmişti. Yaz sezonunun fırfırları, böyle bir trendin yaklaşmakta olduğunun habercisiydi zaten. Amy Winehouse'un ayağından çıkarmadığı bale pabuçları; sokak modasında da yer yer görülmeye başlanan ve geçen sezonun 'buz pateni etekleri'nin yerini alan tütüler de 'bale trendi'ne işaret ediyordu. Christian Louboutin'in 'fetiş' bale ayakkabısı bile başlı başına bir gösterge sayılabilirdi.

MAĞAZALAR TÜTÜ DOLU
Derken sonbahar-kış sezonu kıyafetleri vitrinlere çıktı ve durum iyice netlik kazandı. 2009, balenin yılı olacaktı. Son yılların uzatmalı modası babetler, iyiden iyiye bale pabuçlarını andırmaya başladı. Missoni ve Michael Kors'un modelleri, 'bale ayakkabıları' adı altında satılıyor. Christian Dior daha da ileri gidiyor, bebekler için deriden 'bale ayakkabısı' üretiyor. Matthew Williamson'ın balerin desenli elbisesi, her gün ayrı bir ünlünün üzerinde görülüyor.

BABET ÜZERİ TOZLUK
American Apparel ve Urban Outfitters gibi zincirlerde, bale mayosunu andıran modeller göze çarpıyor. Londra'nın en ünlü vintage mağazalarından Beyond Retro'nun içi, rengarenk yüzlerce tütüyle süslü. 'Trendy' tabir edilen kızlar, babet üzerine tozluk geçirmeden sokağa adım atmıyor. Diğer yandan tütü ve bol dantelli etekler Türkiye'de de birçok mağazada satılıyor. Çoraplar burada da çok revaçta; bale çorapları, daha bile makbul.

BALE TOPUZU ÇOK VAR
Bale sanatının moda üzerindeki etkisinin geçici bir heves olmadığı, şu anda devam etmekte olan moda haftalarında da kanıtlandı. Jill Stuart, tüllerden vazgeçemeyen bir isimdi. Marc Jacobs'ın ayakkabılarının bağcıkları, her şeyden çok 'pisi pisi'lerin bağlanma şekilerini anımsatıyordu. Bu sezonun öne çıkan saç trendlerinden topuz, Vera Wang, Phillip Lim ve Tibi'nin podyumlarıyla gelecek yaza da sarkacağını belli etti. İşin ilginç yanı, bale etkisinin kadın odasıyla sınırlı kalmaması! Uçuk kaçık tasarımcı Thom Browne, geçen haftaki defilesinde erkek ceketlerinin içine diktiği tüllerle dikkat çekti. Defilenin sonunda podyuma çıkan kocaman tütülü manken de 'Erkekler artık tütü de mi giyecek yoksa!' dedirtti.

SADE PARÇALARLA KOMBİN
Tüm mağazalar bale esintili ürünler satadursun, Nişantaşı'ndaki yerinde yıllardır bale kıyafetleri üreten Fuat Hayat da, babet ve tütü müşterilerinin dansçılarla sınırlı kalmadığını söylüyor. Eteklerinin içine tütü diktiren, sokakta giymek için tozluk ve tayt alan kişilerin bulunduğunu anlatan Hayat, 'sokağa taşan bale' trendinin henüz satışlarına çok da yansımadığının da altını çiziyor. Sanat ve modanın iç içe geçmesinin uzantısı olarak da nitelendirebileceğimiz bale trendi, bu sanatın doğası gereği biraz dikkat istiyor. Çok abartılı olan kıyafetlerin etkisini hafifletmek için, her unsurun bir arada kullanılmaması şart. Mümkün mertebe sade parçalarla kombinlemek gerekiyor. Tütüler, şık bluzlar yerine tişört ve kazaklarla, topuklu ayakkabılar yerine botlarla tamamlanmalı. Aksi takdirde sahneden yeni inmiş gibi görünebilirsiniz. www.trendometre.com
Haberin fotoğrafları