kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Siyah mini elbise ve yüksek topuklar Garcia'nın vazgeçilmezlerinden.

Şık kadınlar ne ister?

SELEN ÇALIK
04.09.2008
Kırmızı ruj, file çorap, smokin ceket... şık bir kadının sahip olması gereken 100 eşyanın listesi, moda otoritesi Nina Garcia'nın Her Kadının Sahip Olması Gereken 100 şık Parça Rehberi kitabında yer alıyor..
Klasik , üst kısmı oturan, belden aşağıya doğru genişleyen bir elbise mi yoksa siyah bir mini mi? Sivri ve yüksek topuklar mı yoksa 5 cm.'yi geçmeyen kısa topuklar mı? Kaşmir kazak mı yoksa kot ceket mi? Moda dünyasının önde gelenlerinden biri, kadınların her fırsatta kendisine yönelttikleri şu sorunun cevabını ortaya çıkarmaya karar verdi: Gelip geçici heveslere kurban gitmeyecek, gözdeliği ebedi modeller hangileridir? Trendler sona erse de kadınların her zaman güvenebileceği, olmazsa olmazlar nelerdir? Bu kutsal bilgi, One Hundred, A Guide To The Stylish Pieces Every Woman Must Own (Her Kadının Sahip Olması Gereken 100 Şık Parça Rehberi) isimli kitapta açığa çıkıyor. Daha önce yazdığı ve çıkalı 12 aydan az olmasına rağmen 12. baskıya ulaşan The Little Black Book of Style (Kara Kaplı Stil Defteri) isimli popüler kitabın yazarı olan Garcia, aynı zamanda Elle dergisinde moda direktörlüğü ve serbest editörlük yapıyor. Ayrıca kısa süre sonra Marie Claire'in moda direktörlüğünü de üstlenecek ve Project Runway isimli şov programında jüri üyeliği yapacak. "Moda direktörlüğü yaptığım yıllar boyunca birçok şeyin kısa süreliğine moda olup gözden düştüğünü gördüm ama aynı zamanda bazı şeylerin de her zaman ortalıkta döndüğünü gözlemledim," diyor Garcia: "Renk değişebilir, kumaş değişebilir, tasarımcı ya da marka değişebilir ama kitabıma dahil ettiğim objeler esasen her zaman modanın bel kemiğini oluşturmuştur ve her biri yaptığım küçük oynamalarla ölçütlerim haline gelmiştir."

AYAKKABIYA PARA DÖKÜN
Garcia'nın listesi hayli ayrıntılı. Pilot gözlüklerinden beyaz gömleklere, opak taytlardan kapüşonlu montlara kadar birçok şey düşünülmüş. Ama Garcia'nın da favorileri var tabii: "Şimdiye kadar yapmadılarsa kadınların yapması gereken iki şey var. Yeni ayakkabılara para dökün. Ayakkabı konusu kendinizi kandıramayacağınız noktalardan biri. Güzel bir çift ayakkabınız olmaksızın iyi giyimli görünemezsiniz, bu mümkün değil. Bir de tehlikeli ölçüde seksi, mini siyah bir elbise edinin. Bu, Balenciaga, Alaia, Topshop ya da H&M'den olabilir. Eğer bu tarz bir elbiseniz yoksa bulmanızın tam zamanı." Her ne kadar önemsiz gözükse ve küçük olsa da Garcia'ya göre kırmızı bir ruj, eski bir konser tişörtü ve destekli bir sutyen her kadının sahip olması gereken üç şey: "Bunlar her sezon benimleydi. İyi günde ve kötü günde yanımda oldular. Kısacası bu objeler bana kendimi klasik hissettirdiler. Ve böyle bir hissin yeri asla doldurulamaz." Kitabı yazma fikri Garcia'ya dairesinden iki seneliğine taşınmak zorunda kaldığında gelmiş. "Sık sık koşup evimden bir-iki şey alıp geliyordum. Birkaç ay içinde yüz kere gidip gelmişimdir. Çok geçmeden kadınların bana sorduğu sorunun cevabını bildiğimi fark ettim: 'Olmazsa olmazlar nelerdir?' Bunlar, almak için daireme koştuğum şeylerdi, onlarsız yaşamayı düşünemediğim eşyalar..." diyor.

KENDİNE UYARLAMAK ŞART
Garcia, "İşin anahtarı, onu kendine uyarlamak," diyor ve ekliyor: "Liste sadece bir rehber, zamana ve sezonlara, gelip geçici heveslere ve trendlere meydan okuyan eşyaların barometresi. Listedeki eşyaları kendi kişisel stiline uyacak hale sokmayan kadınlar bu oyunu kurallarına göre oynamıyor. Bu; modanın ve stilin doğasına, kıyafetleriyle renk ve kumaşın beklenmedik ama mükemmel uyumunu yakalayan tarz sahibi bir kadının içindeki coşkun isyankârlığa ters düşer. Tarz, önceden kestirilemez!" Garcia, bir kural kitabındansa kadınların 'üzerinde düşünüp taşınacağı' bir şablon hazırlayabildiğini umuyor. "Tarzınız, kim olduğunuzun hayli kişisel bir ifadesidir ve her giyindiğinizde bir parçanızı açığa çıkarırsınız," diyor. Moda döngüleri kısalıyor ve gün geçtikçe değişim hızlanıyor. Trendleri yakalama ve doğru seçimleri yapma baskısı yoğun olsa da Garcia, kadınlara sakin olmalarını salık veriyor ve "Modanın dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin," diyor: "Gelip geçici trendlere kapılan kadınlardan olmayın. Kendine özgü bir tarzı olan ve 100 favori kıyafetini tekrar tekrar giymekten çekinmeyen bir kadın olun." 'Tekrar'ın tarzın işareti olduğuna dikkat çekiyor moda uzmanı. Görünüşünü sık sık değiştiren kadınınsa, kafası karışık gibi durduğunun altını çiziyor: "Yatırımınızı, beğendiğiniz ve sezonlar geçse de beğenmeyi sürdüreceğiniz şeylere yaparsanız, bu eşyalar size ait olur. Dünyaya kim olduğunuzu gösterirler. İşte o zaman bir moda kurbanı değilsiniz. Kendinize özgü, orijinal birisiniz."
Haberin fotoğrafları