kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Pet şişelerden Amerika'da kumaş ürettirdi

12.09.2008
- New York Moda Haftası'na en güzel tasarımlarınızla katılmak varken nereden çıktı geri dönüşüm teması?
-
Kur'an'da 'Su o kadar kıymetli olacak ki su savaşları olacak dünyada,' diye bir ayet vardır, beni çocukluğumdan beri etkiler. Küçük yaşlarda çevreye hassasiyetim bu ayeti duyduğum zaman başladı. Benim medyatik gücüm var, bir sanatçıyım. Bu gücümü sadece kendimi tanıtma adına değil, sosyal sorumluluk adına kullanabilirim diye yola çıktım.

- Sokaklarda pet şişe mi topladınız?
- Aslına bakarsanız evet... Plastikten, polyesterden birden bire kurtulmak mümkün olmadığı için en az nasıl kullanabiliriz diye düşündüm, kumaşların polyester kısmını bu etraftaki pet şişelerden elde edebilirsek geri dönüşüm sağlamış oluruz dedim. Türk firmalarını aradım, geri dönüşüm çalışması için, ama neden bahsettiğimi bile anlamadılar. Pet şişeleri Amerika'daki laboratuvarlarda ürettirdik. Ama olayın fikir anası benim. Pet şişelerden kumaşın polyester kısmını, ağaç liflerinden, ağaç kabuklarından ve soya liflerinden elde edilen kumaşları kullandık, Neredeyse bir kimyager gibi çalıştım.

- Geri dönüşüm çok yeni bir konu değil, neden bu ödül size verildi?
- Başka maddelerin dönüşümüyle giysiler yapılmış ama günlük giysilerde. Ben bunları gece elbiselerine taşıyıp, Oscar töreninde giyilecek elbiseler tasarlayınca çok dikkat çekti. Biliyorsunuz modayı 'yüksek sosyete' yönlendiriyor. Onlara geri dönüşümü anlatabilirsek, hakikaten işe yarar ve bu çılgın tüketimi azaltabiliriz diye düşündüm. Doğru noktadan hareket ettik yani.