kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Livni, Olmert'in istifasını istedi

Giriş Saati : 19.09.2008 15:51
Güncelleme : 19.09.2008 22:40
Yeni Haber
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, seçimle Kadima partisinin liderliğini elde etmesinden bir gün sonra Başbakan Ehud Olmert'i istifa etmeye çağırdı.

Livni, Olmert'in söz verdiği gibi başbakanlıktan istifa etmesini istedi. İsrailli Bakan, hemen hükümet kurabilmesi için Olmert'in mümkün olan en kısa sürede istifa etmesi gerektiğini ifade etti.

Tel Aviv yakınlarındaki Petah Tiqwa'da parti genel merkezinde Kadima milletvekili ve bakanlarına hitap eden Livni, "Başbakan uzun süre önce parti liderliği seçim sonucunun belli olmasının hemen akabinde istifa edeceğini açıklamıştı. Şu andan itibaren hızlı davranmamız gerekiyor. Çünkü devleti işletmemiz lazım. Ziyan edecek vaktimiz yok" şeklinde konuştu.

Toplantıya Olmert ve seçimde Livni'nin rakibi olan Şaul Mofaz katılmadı. Olmert'in sözcüsü Mark Regev, başbakanın en geç haftaya istifa edeceğini açıkladı.

Regev, "Başbakan pazar günü istifasını bakanlar kuruluna bildirecek. Daha sonra da cumhurbaşkanına resmi istifa mektubunu takdim edecek" dedi.

Livni, hükümet kurmak üzere gayriresmi temaslara da hemen başladı. İsrailli Bakan, köktenci Şas partisinin lideri Eli Yişai'yle görüştü.

Şas, şimdi iktidardaki koalisyonun önemli ortaklarındandır. Parti tekrar hükümete girmek için yerine getirilmesi zor taleplerde bulunuyor.

Livni ayrıca bugün Emekliler partisinin lideriyle görüşecek. Kadima lideri, soldaki Meretz partisiyle diğer partilerle de haftaya görüşmeyi planlıyor.

Olmert'in resmen istifasıyla tüm bakanlar kurulu istifa etmiş olacak. Hükümet, yenisi kuruluncaya kadar göreve devam edecek. Livni'nin de hükümet kurma görevini resmen aldıktan sonra yeni hükümet kurmak üzere 42 günü olacak.

Livni'nin başarısız olması halinde 90 gün içinde seçim yapılacak. Hakkında yolsuzluk soruşturmaları olan ve halk desteği yerlerde sürünen Olmert, Kadima partisinin liderliğine aday olmayacağını ve yeni liderin seçilmesiyle başbakanlıktan istifa edeceğini açıklamıştı.

İHA