kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çok kültürlü istanbul mutfağı

Giriş Saati : 19.09.2008 11:27
Güncelleme : 19.09.2008 23:46
Yeni Haber
Medeniyetlerin beşiği İstanbul, Osmanlı Türk mutfağının yanı sıra Rum, Ermeni ve Yahudi azınlıkların yemeklerinin de etkisiyle çok kültürlü bir mutfağa sahip bulunuyor.

Dünyanın önde gelen mutfakları arasında yer alan İstanbul mutfağında, doğu-batı sentezinin mutfak kültüründe de etkili olduğu görülüyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde başkent İstanbul'a, farklı yerlerden gelen malzemeler, ustalar, tarzlar ve lezzetlerin Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çekiliyor.

Bünyesinde yer alan Rum, Ermeni ve Yahudi azınlıkların yemeklerinin de etkisiyle çok kültürlü bir mutfağa sahip olan İstanbul mutfağının önde gelen yemekleri arasında ''Beykoz Kebabı'', ''Çengelköy Salatası'', ''İstanbul Pilavı'', ''Beykoz Paça Çorbası'', ''Lüfer Pilavı'', ''Papaz Yahnisi'', ''Paskalya Çöreği'', ''Topik'', ''Erik Soslu Kabak'', ''Hünkar Tarhana Çorbası'', ''Lakerda'', ''Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı'', ''Kefal Pilakisi'', ''Palamut Köftesi'' ve ''İstanbul Kebabı'' gibi yemekler bulunuyor.

İstanbul'a özgü bu yemekler arasında ismiyle ilgi çeken ve ''Nohut topu'' olarak da bilinen ''Topik'' şöyle yapılıyor:

''Nohut akşamdan ıslatılır. Suyu değiştirilerek hafif yumuşayıncaya kadar haşlandıktan sonra kabukları soyulup, ezilerek püre haline getirilir. 3 kaşık tahin ve 1 tutam tuz ekleyip iyice yoğrulur. Soğanlar halka şeklinde doğranarak su dolu bir tencereye atılarak yumuşayıncaya kadar haşlanır ve süzülerek soğumaya bırakılır. Kalan tahine tuz, karabiber, yenibahar, kişniş, dolmalık fıstık, maydanoz ve soğanlar eklenerek karıştırılır. Düz bir zemindeki 20x20 santimetre ebadındaki suyla ıslatılmış tülbentlerin üzerine nohut püresi 2-3 milimetre kalınlığında yayılarak düzeltilir. Ortalarına tahinli soğan paylaştırılarak tülbentler toplanır ve ağızları iple bağlanır. Bir tencerede su kaynatılarak nohut topları içine salınır ve 20-30 dakika pişirilir. Kaynar sudan çıkarılarak soğanların haşlandığı suda soğuyana kadar bekletilir. Daha sonra tülbentlerden çıkarılarak servis tabağına yerleştirilen nohut topları, üzerine tarçın serpilerek servis yapılır.''

(AA)