kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Barselona: Açık hava müzesi

Fotoğraf: Feyyaz Yüce
Giriş Saati : 13.08.2008 15:10
Son yıllarda çok popüler olan Barselona, müzeleri, binaları, dar sokakları ve yemekleriyle gerçekten görülmeye değer bir şehir. Madrid'den sonra İspanya'nın ikinci büyük şehri olan Barselona romantik bir hafta ya da ailece tatil geçirmek isteyenler için de ideal..
Barselona'da en büyük kolaylık tüm şehrin yayan dolaşılabilmesi. Şehrin en önemli caddesi olan Passeig de Gracia'yı yukarıdan aşağıya doğru yürüdüğünüzde Barselona'da görmek istediğiniz tüm binalar ve yerler önünüze çıkacaktır. Tarihi 2000 yıl geçmişe uzanan Barselona, bir zamanlar Roma İmparatorluğu'nun yönetim merkeziydi. O dönemden kalan surları ise Gotik Semt'te görebilirsiniz. Barselona'da o kadar görülecek şey varken insan nereden başlayacağı konusunda zorluk çekebilir. Her şeyi detayıyla görmek ve az yorulmak isteyenler için üstü açık iki katlı otobüsler tavsiye edilir. Ana kalkış noktası Plaça da Catalunya olan otobüsler mavi, kırmızı ve de yeşil olarak adlandırılmış üç ayrı güzergâhtan geçiyor. Bu sayede 20 avro karşılığında gün boyunca tüm Barselona'yı görebildiğiniz gibi istediğiniz müze ya da binanın önünde inip içini gezdikten sonra bir sonraki otobüse binip gezinize bıraktığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Barselona deyince akla mutlaka Gaudi geliyor. Katalan sanat akımı Modernizm'in öncülerinden olan 1852 doğumlu Antoni Gaudi yaptığı eserlerle ne denli yaratıcı olduğunu ispatlıyor. En önemli eseri La Sagrada Familia Kilisesi'ni gördüğünüzde ise sanatçının mimaride bir çığır açtığını hemen hissediyorsunuz. Kilisenin kuzeyinde ise Gaudi'nin bir başka enteresan projesi olan Park Güell bulunuyor.



KUMSALDA KEYİF
Kuzey bölgesinden aşağıya doğru indiğinizde karşınıza her iki tarafında geniş kaldırımları olan Passeig de Gracia çıkacaktır. Lüks butiklerin yanı sıra İspanyol markaları Zara ve Mango mağazalarının da bulunduğu bu caddenin zemini de Gaudi imzasını taşıyor. Caddenin biraz daha aşağısında ise 43 numarada Gaudi'den kişisel izler taşıyan Casa Batillo'yu göreceksiniz. Gracia'dan aşağıya doğru geldiğinizde ise Barselona'nın en hareketli meydanı olan Plaça da Catalunya'ya çıkarsınız. Hemen meydanın karşısında ise şehrin en eğlenceli caddesi olan La Rambla bulunuyor. Trafiğe açık olan bu caddenin ortası yayalara ayrılmış. Cadde boyunca kuşçular, çiçekçiler ve mim sanatçılarıyla karşılaşacaksınız. Özellikle çocukların hayretle izledikleri mim sanatçılarının birbirinden değişik kostümleri ve dekorları çok ilginç. La Rambla'nın ortalarında ilerlerken solda 'La Boqueria Market' adlı kapalı yemek pazarı karşınıza çıkacaktır. Her türlü gıdanın satıldığı pazarda tapas barları da bulunuyor. Meyvecilerin renkli reyonlarından taze kesilmiş egzotik meyveleri mutlaka deneyin. La Rambla'nın bitişinde ise deniz karşınıza çıkacak. Barceloneta adındaki bu bölge daracık sokaklardan oluşuyor. Bar ve restoranlarıyla ünlü bu mahalle, 1992 yılında Olimpiyat Oyunları için yeniden yapılandı. Kumsala geldiğinizde Platja Barceloneta'nın ahşap yürüyüş yollarında keyif yapabilirsiniz. Çocuklara koşmak ve top oynamak için ideal bir alan.

ÇOCUKLAR İÇİN...
Barselona çocuklar için de ilginç bir şehir. Değişken mimari yapısı, kumsalı, müzeleri ve pandomimciler, her milletten çocukların sıkılmadan vakit geçirmesini sağlıyor. Barselona'da çocukların en çok hoşuna giden yerlerden biri de Avrupa'nın en büyük akvaryumu olarak bilinen L'Aquarium. Denizde yaşayan hemen hemen her çeşit canlının yer aldığı bu görkemli akvaryum, çocuklara deniz hayatının tüm ayrıntılarını sergiliyor. Çocuklar için ikinci bir alternatif ise hayvanat bahçesi. Doğal ortamıyla görülmeye değer olan hayvanat bahçesindeki gölde sandalla da dolaşabilirsiniz. Museu de la Cienca (Bilim Müzesi) çocuklara yönelik uygulamalı sergiler düzenliyor. Müzede üç-beş yaş arası çocuklar için özel bir bölüm bulunuyor. Çocukların sıkılmayacağı başka bir seçenek ise çikolata ile mumya müzeleri. Museu de la Xocolata'da çikolatadan yapılmış heykeller sergilenirken Museu de Cera'da ünlülerin gerçeğe yakın modelleri her zaman ilgiyle izleniyor.