kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya ile gümrük sorunu çözüldü

Giriş Saati : 19.09.2008 14:18
Güncelleme : 19.09.2008 16:55
Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüyle iki ülke arasında yaşanan ''gümrük krizinin'' makul bir yol bulunmak suretiyle çözüme kavuşturulduğunu bildirdi.

Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında, ''Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine'' yönelik imzalanan protokolle ilgili düzenlediği basın toplantısında, oluşturulan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulaması hakkında bilgi verdi.

Protokol kapsamındaki bilgi değişiminin BGH uygulamasına tabi ticaret erbabınca yapılacak işlemlere ait bilgilere dayalı ve o bilgilerle sınırlı olacağını ifade eden Yazıcı, BGH'nin, tüm taşıma türlerini ve malları içerecek genel bir uygulama olacağını belirtti.

BGH'nin ''gönüllülük'' esasına dayalı olarak Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını kaydeden Yazıcı, tarafların, BGH'ye katılmayan firmalara yönelik olarak bu protokolün gönüllülüğe dayalı ruhunu zedeleyecek çelişkilerden kaçınacağını söyledi.

Protokol kapsamında bilgi ve veri değişiminin hiçbir aracı olmadan doğrudan taraflar arasında yapılacağını, BGH'nin şeffaf, öngörülebilir olacağını ve ayrımcılık içermeyeceğini belirten Yazıcı, BGH uygulamalarının Türkiye ve Rusya'ya karşı herhangi bir haksız rekabete yol açmayacağını vurguladı.

''GÖNÜLLÜLÜK'' ESASI
Öngörülmüş ''gönüllülük'' esasına göre Rusya'yla ticaret yapan Türk firmaları ve tacirlerinin isterlerse ihraç ettikleri ürünün tüm bilgilerini verebileceğini belirten Yazıcı, ''Bunu vermesi halinde de tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya ihracat yapabilecek'' dedi.

Bu çerçevede, ''fatura ve gümrük tarife bilgisini'' veren firmalara, Rusya gümrük idarelerinde birtakım kolaylıklar sağlanacağını ifade eden Yazıcı, bu kolaylıkları şöyle sıraladı:

''-BGH'ye dahil olmayan Türk ve Rus şirketleri ile Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nda gümrük beyanı yapan diğer şirketlere kıyasla gümrük noktalarında öncelik geçiş,

-Uygun olduğu durumlarda ayrı hatların kullanımı yoluyla gümrükleme zamanının kısalmasına yol açacak şekilde kolaylaştırılmış gümrük işlemleri,
-Kaçakçılık ve gümrük suçları ile mücadele gereklilikleri dışında gümrük muayenesinden muafiyet,

-BGH'ye katılan firmalara dış ticaret operasyonlarında banka garantisini kullanma imkanı,

-BGH'ye katılan şirketlerin eksik belge sunması ve bilahare bu eksik belgeleri tamamlayacaklarına dair taahhütte bulunmaları halinde kargo beyannamelerinin tarafların gümrük idarelerince kabul edilebilmesi.''

Bakan Yazıcı, taşıma belgelerinde ''TIR karnesi, hava konşimentosu, CMR'' gibi yer alan bilgileri önceden veren firmalara, yapılacak belge kontrolünde, sunulan belgelerin uygun olması halinde fiziki gümrük kontrolü yapılmayacağını söyledi. Yazıcı, bu kontrolün gerekmesi halinde gümrük işlemlerinin, yığılmaları azaltmak amacıyla en kısa sürede tamamlanacağı, rutin ve makul bekleme sürelerini aşmayacağını kaydetti.

''GÜMRÜK KRİZİNE MAKUL BİR ÇÖZÜM''

Bu çerçevede BGH'ye katılacak firmaların Rus gümrüklerinde beklemeksizin, belge kontrolleri dışında kapsamlı gümrük muayenelerine tabi tutulmaksızın ve hatta diğer firmalara nazaran öncelik elde ederek, işlemlerini çok kısa sürede tamamlayabileceklerini belirten Yazıcı, bunun da hali hazırda Rusya'da yaşanan ''gümrük krizi'' olarak adlandırılan sorunun çözümü anlamını taşıdığını ifade etti.

Yazıcı, protokolün imzalandığı dünden itibaren Rusya'nın, çimento, mineral gübreler, araba parçaları, alüminyum hariç adi metaller, karton ve karton mamulleri ve oyuncak gibi ürünlerden tam kontrolün kaldırılacağını taahhüt ettiğini bildirdi. Yazıcı, ''Bu protokolle Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gümrük krizi makul bir yol bulunmak suretiyle çözüme kavuşturulmuştur'' dedi.

Protokolün imzalanmasının önemli ancak tarafların protokolü uygulamasının çok daha önemli olduğuna dikkati çeken Yazıcı, protokolün uygulamasının, 3 ay içinde tekrar yapılacak görüşmelerle detaylandırılacağını söyledi.

AA