kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Bakan Şimşek 'birşeyler' söylesin

Giriş Saati : 19.09.2008 12:19
Güncelleme : 19.09.2008 15:53
Yeni Haber
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, Merrill Lynch'i iyi tanıdığını ifade ederek, Bakan Şimşek'i bu süreçte ''birşeyler'' söylemeye davet etti.

Alkin, İMSAD'ın Ekonomik Durum Değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemin dikkatle takip edilmesi gereken bir dönem olduğunu belirterek, Hazine ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) süreci çok iyi takip ettiğini anlattı.

''Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türk bankacılığı Batıyı kurtarıyor'' diyen Alkin, 2000'li yılların başına kadar dünya bankacılık endüstrisi için önemli müşterilerin ciddi boyutlarda kamu açığı veren gelişmekte olan ekonomiler olduğunu ifade etti.

Söz konusu ekonomilerin süreç içinde verdikleri kamu açıkları ve yaşadıkları ağır enflasyonla krize düştüklerini ve 2000'li yılların başından itibaren gelişmekte olan ekonomilerin kamu açıklarını azaltmak ve enflasyonla mücadele konusunda önemli reformlara imza attıklarını belirten Alkin, bu nedenle Türkiye, Arjantin, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya gibi önde gelen gelişmekte olan ekonomiler için uluslararası piyasalardan borçlanma eğilimin zayıfladığını aktardı.

Alkin, ''1980'lerden, 1990'ların sonuna kadar gelişmekte olan ekonomilere büyük miktarda para satmaya ve yüksek faiz geliri elde etmeye alışmış olan uluslararası finans kurumları, kendilerine en fazla para kazandıran müşteri grubunu kaybettiler. Bu da krizin ilk işareti oldu'' dedi.

Kerem Alkin, bu süreçte Türk inşaat sektörünün pazar payını kaybetmemek için Avrupalı müteahhitlerle agresif bir mücadeleye girebileceğini anlattı.

Alkin, ''Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Merrill Lynch'i iyi tanıyor. Kendisini bu süreçte bir şeyler söylemeye davet ediyorum. Bu işin yarısı psikolojiktir. Türkiye'de insanlara, sermaye piyasalarının dünyadaki gelişmelerden etkilenmeyeceği kadar iyi noktada olduğunu ifade etmek gerekiyor'' diye konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ VE GÜVEN İLİŞKİSİ..
İnşaat sektörünün Türkiye'deki geleceğinin halkın güven duygusuyla paralel olduğuna işaret eden Alkin, işsiz kalabileceğini, maaşının azalabileceğini düşüşen kişinin konut yatırımı yapmayacağını anlattı.
Alkin, ''Türk halkının ekonomiye duyduğu güven ayağa kalkmazsa konutta canlanma sağlanamaz. Gelişimin ve yatırımların devam etmesini istiyorsanız güveni ayağa kaldıracaksınız'' diye konuştu.

İnşaat sektörünün Türkiye'de büyümenin dinamosu olduğunu belirten Alkin, şöyle devam etti:
''İçinden geçtiğimiz küresel dalgalı süreçten en düşük seviyede etkilenmek için hükümetin özel sektörü destekleyici duruşunu etkin bir şekilde göstermesi şarttır. Keza küresel türbülanstan çekinen Türk girişimcileri içlerine kapanırsa ekonomik büyüme gerilemeye devam eder. Türk halkı ve sanayicilerinin çekingenlikleri giderilmeli ve gerek üretici gerekse tüketici cesaretlendirilmelidir. Özel sektör yatırımları olmaksızın ekonomik büyümenin olmayacağı tam olarak anlaşılmalı ve özel sektörü teşvik edici nitelikte politikalar izlenmelidir. İnşaat sektörüne yeni vergiler getirmeye kalkarsanız bu sektörü yavaşlatırsınız. Bizim şu mantığı değiştirmemiz lazım. Batı sektörü değil, vatandaşı teşvik ediyor. Hükümetten istediğimiz piyasa ekonomisinin çalıştırılması ve güveni artırması.''

AA