kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
I. Karlsson

'Olmayan ülke'nin kitabı olay oldu

Bercan TUTAR DIŞ HABERLER
19.09.2008
İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Karlsson'un 'Kürdistan- Olmayan Ülke' adlı kitabı bir ay sonra Türkiye'de raflarda... Konsolos "Kürdistan"ın hayalden ibaret olduğu görüşünde..
Türkiye, İslam ve Ortadoğu konusunda 15'e yakın kitabı bulunan İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson (84), bu kez Kürtler üzerine yazdı. "Kürdistan- Olmayan Ülke" adlı kitap, bir ay önce İsveç'te yayımlandı. Türkçe çevirisi ise, 10 Ekim'de raflardaki yerini alacak. SABAH'a konuşan 41 yıllık diplomat, "Kitabın adından ve içindeki düşüncelerden dolayı Kürt milliyetçilerinden sert tepki gördüm" dedi.

ORTADOĞU ÇÖKERSE...
239 sayfalık kitabında Kürt ve Kürdistan sorununu tarihsel arka planı ile ele alıp inceleyen Karlsson, Büyük Kürdistan'ı bir ütopya olarak görüyor. Ona göre, "Böyle bir devlet ancak tüm Ortadoğu'nun çökmesiyle kurulabilir..." İlahiyat ve felsefe doktorası bulunan diplomatın kitabında işlediği ana tez ise şu: "Irak, Suriye, Türkiye, İran ve Kafkaslar'daki Kürtlerin bu ülkelerin şartlarına göre politika izlemesi daha gerçekçi olur. Kürtler, tek ve bağımsız bir ülke kurmak için gereken ortak sosyo-kültürel nitelik ve siyasi birlikten uzaklar. Buna ek olarak beş ayrı ülkede yaşamak gibi dış faktörler de buna engel. Irak Kürtleri enerjilerini özerk yapılarını korumaya, Türkiye'dekiler ise Avrupa Birliği projesini desteklemeye vermeli. İran ve Suriye Kürtleri ise rejimlerini daha fazla demokratikleştirmeye çalışmalılar."
Haberin fotoğrafları