kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Süper kahramanların Kare As'ı

20.08.2008
İyi, kötü, silik veya barbar... Öyle ya da böyle onlar yıllardır zihinlerimize kazınmış birer süper kahraman. Çizerler, sinema eleştirmenleri ve çizgi roman tutkunları, gönüllerinde yatan süper kahramanlarını açıkladılar. Peki ya siz kendi süper kahramanınızı daha iyi tanımaya ne dersiniz?..
SPIDER MAN
(Aldığı oy: 6)
* * * * * *
Türkçeye Örümcek Adam olarak çevrilen Spider-Man, ilk kez Marvel Comics'in Amazing Fantasy isimli çizgi romanının 15. sayısında, 1962 yılının ağustos ayında ortaya çıktı. Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılan bu hayali kahraman, sonradan sinemaya uyarlandı. Kendi sorunlarını çözmede pek başarılı olamayan Peter Parker'ın gizli kimliği olan Örümcek Adam, suçla mücadeleye önem veren bir kahraman. Çok sayıda çizgi romanda, çizgi filmde ve 70'li yıllarda TV filmi olarak, son yıllarda ise büyük bütçeli üç başarılı Hollywood filminde kullanılan Spider-Man'i Tobey Maguire canlandırdı. Dördüncü filmin gösterim tarihi ise 24 Nisan 2009. Berk Aldinç, Örümcek Adam diğerleri gibi karizmatik olmasa da, onun kadar eğleneni de yok," diyor. Can Baytak ise bu karakterin insani tarafının ağır bastığını ve duvarda yürüyebilmesini çok 'cool' bulduğunu söylüyor. Erdil Yaşaroğlu Spider-Man için, "Parasız kaldığında kendi fotoğraflarını çekip satan kahraman... Süper!" derken, Ferhat Çalapkulu, Yeşim Tabak ve Mişel Simoni de Örümcek Adam'ı hiçbir şeye değişmiyor.

BATMAN
(Aldığı oy: 4) * * * *
İlk defa 1939 yılı mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında bir çizgi roman kahramanı olarak ortaya çıkan Batman, çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger tarafından yaratıldı. Türkçeye Yarasa Adam olarak çevrilen bu karakterin gizli kimliği milyarder sanayici, playboy ve hayırsever olan Bruce Wayne, henüz çocukken ailesinin öldürülmesine şahit olmuş ve yarasa temalı kostüm ve ekipmanlarıyla suça karşı savaş açmış biri. Yıllar içinde Batman'in orijinal hikâyesi, değişimlere uğradı. Sadece ailesinin ölümü ve adaletin peşinde olması gibi konular aynı kaldı. Altı kez sinema filmi de çekilen Batman'in son filmi The Dark Knight halen sinemalarda gösterimde. Atilla Dorsay, New York kentinin günümüzdeki ABD hükümetlerini bile bezdiren asayiş sorunlarıyla kahramanca boğuştuğu için oyunu Batman'den yana kullandığını söylüyor. Ferhat Çalapkulu, Mişel Simoni ve Erdil Yaşaroğlu da süper kahramanlar içinde Batman'i seçtiler.

SUPERMAN
(Aldığı oy: 4)
* * * *
İlk defa Haziran 1938'de DC Comics dergisinde sunulan Superman, Jerry Siegel ve Joseph Shuster tarafından yaratıldı. Gerçek kimliğini gizlemek için Clark Kent adını kullanan bu karakter, patlamak üzere olan Kripton gezegeninden kurtulması için bir roket ile dünyaya gönderilmişti. Smallville kasabasında iki çiftçi ona Clark ismini vererek, kendi çocukları gibi yetiştirmişlerdi. Üniversiteyi bitirip gazeteci olan Superman kendisini dünyayı kurtarmaya adamıştı. Çizgi romanları, çizgi filmleri ve televizyon dizileri çekilen Superman'in ilk sinema filmi 1978'de çekildi. Christopher Reeves'in oynadığı filmin ikincisi, birinciden çok beğenilirken, üçüncü ve dördüncü filmler beklenen ilgiyi görmedi. En son 2006 yılında gösterilen Superman Returns bu büyük kahramanın özlemini bir nebze dindirmeyi başardı ama ilk film kadar hit olamadı. "Süper kahramanların en yakışıklısı ve yardımseveri ve de ilk göz ağrımız olduğu için," diyerek Superman'i seçen Atilla Dorsay şunu da ekliyor: "Üstelik babası Marlon Brando!" Berk Aldinç, Berna Laçin ve Mişel Simoni'nin de favori süper kahramanları Superman.

WOLVERINE (LOGAN)
(Aldığı oy: 4)
* * * *
Marvel Comics tarafından yaratılan hayali kahraman Wolverine, James Howlett olarak doğmuş ama daha çok Logan ismiyle tanınıyor. Len Wein, John Romita Sr., Herb Trimpe tarafından yaratılan bu karakter, Marvel Dünyası'nda birçok çizgi romanda bulundu. Bir mutant olan Wolverine, hayvani his ve reflekslere ayrıca kendi kendini iyileştirme özelliğine sahip. Kendine özgü çizgi romanı 1988'de çıkan Wolverine, birçok çizgi film, video oyunu ve filmde de yer aldı. Hugh Jackman'ın X-Men filmlerinde canlandırdığı Wolverine, ilk filmin ardından izleyenleri tarafından en beğenilen karakter olunca diğer filmlerde ana karakter oldu. Son film olan X-Men Origins: Wolverine'in önümüzdeki yıl vizyona girmesi bekleniyor. Jüri üyelerimizden Berk Aldinç, "İlginç bir görsel karizması var," dediği bu karakteri o kadar beğeniyor ki, kendi oğluna Logan adını vermiş. Can Baytak ise Wolverine'in umursamaz, kaba, gaddar bir karakteri olduğunu bunun da onu karizmatik kıldığını söylüyor. Mişel Simoni ve Yeşim Tabak da süper kahramanlar arasında Wolverine'in önemli bir ayrıcalık taşıdığı görüşünde birleşiyorlar.

CONAN
(Aldığı oy: 2)
* *
Robert Ervin Howard tarafından 1932'de yaratılan Conan, 1970 yılında Marvel şirketi tarafından çizgi roman haline getirildi. Günümüzden 1200 yıl önce, Atlantis'in batmasından 8000 yıl sonra yaşamış Kimmerler kavminden hayali bir savaşçı olan Conan, savaşçı ve maceracı bir karakter. 1982 yılında Conan the Barbarian adıyla sinemaya da aktarılan ve Arnold Schwarzenegger tarafından canlandırılan Conan'ın ikinci filmi de çekildi. Ferhat Çalapkulu ve Kaan Güvercin bu karakterin mistik havasının etkileyici olduğunu söylüyorlar.

INDIANAJONES
(Aldığı oy: 2) * *
Tarih profesörü, arkeolog ve hükümet için antika eşyalar arayan bir hazine avcısı olan Dr. Indiana Jones, 1981'de Kutsal Hazine Avcıları (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark) filmiyle karşımıza çıktı. Sonradan çizgi romanları ve video oyunları yapıldı. Son filmi Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı, geçtiğimiz aylarda vizyona girdi. Atilla Dorsay "Maceraları hep çok eğlendirdiği, aynı oyuncuyla çekildiği halde bir türlü yaşlanmadığı ve arkeolojiye olan özel ilgisi nedeniyle beğeniyorum," derken Berna Laçin de bir Indiana Jones hayranı olduğunu söylüyor.

IRONMAN
(Aldığı oy: 2)
* *
Iron Man (Demir Adam), 1962'den beri çizgi romanseverlerin hayatında. Çin ordusu için silah yapan milyoner sanayici Tony Stark, kendisi için de gizlice zırh üretir. ABD'ye geri döndüğünde tehlikeli bir komplonun varlığını keşfeder ve bu komployu durdurabilmek için de Demir Adam'a dönüşür. Iron Man'in beyazperde uyarlaması, bu yıl mayıs ayında sinemalarda gösterildi. Erdil Yaşaroğlu Iron Man'in bilimadamı, zengin ve çapkın yönlerini etkileyici bulduğunu söylerken, Kaan Güvercin de bir Iron Man tutkunu olduğunu belirtiyor.

CATWOMAN
(Aldığı oy: 1) *
Batman'in hem düşmanı hem de sevgilisi olan Catwoman'ın asıl adı Selina Kyle'dir. Utangaç bir sekreterken kediler tarafından ısırılınca kedi özellikleri taşımaya başlar. İlk önce Batman başlıklı çizgi roman ve çizgi filmlerde karşımıza çıkan bu karakter sonra sinemaya geçti. 1992'de Batman Returns'de Michelle Pfeiffer tarafından canlandırılan Catwoman, 2004'teki Catwoman filmde, Halle Berry'le hayat buldu. Neşe Erberk, kızlarıyla birlikte erkek kahramanları değil, Catwoman'ı ilgiyle izlediklerini söylüyor.

HELLBOY
(Aldığı oy: 1) *
Mike Mignola tarafından yaratılan bir çizgi roman karakteri Hellboy, ilk kez 1993'te Comic-Con Comics'te okurlarla buluştu. Nazilerin 2. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirdikleri deneyler sırasında dünyaya gelen Hellboy, dünyayı tehdit eden kötü güçlerle savaşır. İri yapılı bir iblis görünümündeki bu karakter, 2004'te sinemaya da uyarlandı. İkinci film Hellboy 2: The Golden Army ise önümüzdeki aylarda gösterime girecek. Can Baytak Hellboy'un çizgisini beğendiğini söylüyor.

HULK
(Aldığı oy: 1)
*
Marvel Comics'in sevilen çizgi roman karakterlerinden Hulk, Bruce Banner adlı bilim adamının gama ışınlarına maruz kalmasıyla ortaya çıkan bir yaratık. Sinirlendiğinde yeşil bir deve dönüşen Banner'a bir bilim adamı seçim fırsatı sunar: Ya Hulk gidecek, Bruce kendisi olarak hayatına devam edecek, ya da kendini Hulk'a teslim edecektir. 2003'te vizyona giren The Hulk'un devamı olan The Incredible Hulk, bu yaz gösterime girdi. Berk Aldinç Hulk için "Diğerlerinden farkı kostüm giymeden, baldır bacak milletle savaşıyor," diyor.

Berk Aldinç
(Çizgi roman meraklısı)
Wolverine
Spider-Man
Superman
Hulk

Can Baytak (Çizer)
Superman
Spider-Man
Hellboy
Wolverine

Ferhat Çalapkulu
(Oyunevi kurucusu ve Türk Beyin Takımı Kaptanı)
Batman
Spider-Man
Conan

Atilla Dorsay
(Sinema yazarı)
Superman
Batman
Frankenstein
Indiana Jones

Neşe Erberk
(İşkadını)
Winx kızları
Shrek
Catwoman

Kaan Güvercin
(Lemanyak'taki Güzel İkili'nin yaratıcısı)
Conan
Iron Man
Arap Kadri

Berna Laçin
(Oyuncu, sunucu)
Red Kit
Indiana Jones
Superman
Asterix

Mişel Simoni
(Gerekli Şeyler hobi dükkânının sahibi)
Spider-Man
Wolverine
Batman
Superman

Yeşim Tabak
(Sinema yazarı)
Wolverine
Aeon Flux
Spider-Man
Blade

Erdil Yaşaroğlu
(Penguen çizeri)
Spider-Man
Iron Man
Batman
Hancock
Haberin fotoğrafları