kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Mini Dondurma

Küçük dondurmacıların Kare As'ı

12.06.2008
Yaz aylarının en keyifli lezzeti dondurma artık marketlerden de satın alınabiliyor. fabrikasyon dondurmalara rağmen butik tarzda çalışan ve sundukları lezzetlerle müdavimlerini sürekli çoğaltan dondurma dükkânları hâlâ ayakta. Lezzet tutkunlarına gerçek dondurmanın adreslerini sorduk..
Mini Dondurma
Bebek'te 1968 yılından beri 4 metrekarelik bir alanda hizmet veren Mini Dondurma, bu yıl 40. yılını kutluyor. Dondurmalar Ümraniye'deki 120 metrekarelik imalathanede yapılıp günlük olarak satılıyor. 18 çeşit dondurmanın olduğu Mini'de, bu yılın en popüler dondurması güllü lokum. İçinde güllü lokum bulunan bu dondurmanın yanı sıra sakızlı, karadut, karamel ve kaymak da çok beğeniliyor. Meyveli dondurmalar gerçek meyvelerden yapılıyor. Mart ve kasım ayları arasında açık olan Mini Dondurma, haftanın her günü 10.00-03.00 arasında hizmet veriyor. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, Dilara Koçak, Deniz Gürsoy ve Elif Edes, Mini Dondurma'daki lezzetin yıllardır değişmediği görüşünde birleşiyorlar. Tel: (0212) 257 10 70 (Aldığı oy: 4)* * * *

Ali Usta
1968'den beri Moda'yla bütünleşen adreslerden biri olan dondurmacı Ali Usta, çeşit sayısını her yıl biraz daha artırıyor. Şu anda 65-70 civarında çeşidin bulunduğu Ali Usta'nın en beğenilen spesiyal dondurmaları arasında Santa Maria yer alıyor. Bunun tarifi sır gibi saklanıyor. Yaz-kış açık olan Ali Usta'nın önünde günün her saati yoğun bir kalabalık görmek mümkün. 09.00- 02.00 saatleri arasında açık. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy, Ali Usta'nın yıllardır aynı lezzeti koruduğunu ve çeşidin çok bol olduğunu söylüyor. Esra Düzdağ da aynı fikirde ve şöyle bir yorumda bulunuyor: "Yıllar geçse de, dondurma denildiğinde önünde dakikalarca sıra beklemeye değecek ilk adres," Diğer jüri üyelerimizden Dilara Koçak da Ali Usta'yı favorileri arasında gösteriyor. Tel: (0216) 414 18 80 (Aldığı oy: 3)* * *

Kanaat Lokantası
İstanbul'da geleneksel lezzetleri yaşatan nadir mekânlardan biri olan Üsküdar'daki Kanaat Lokantası'ndan mevsime göre 10'un üzerinde çeşit çıkıyor. Çikolata, kaymak, karamel, fıstıklı gibi çeşitlerin yanı sıra taze meyveden yapılan dondurmalar da sunuluyor. Dondurmalar koyun sütünden hazırlanıyor. Deniz Gürsoy, "Kaymaklısının üzerine dondurma yok," derken Esra Düzdağ Yozgat'tan getirilen saleple, geleneksel yöntemler kullanılarak hazırlanması Kanaat'ın dondurmasını farklı kıldığı görüşünde. Ahmet Örs de Kanaat'in dondurmalarını çok beğendiğini söylüyor. Tel: (0216) 553 37 (Aldığı oy: 3) * * *

Roma Dondurmacısı
Yeşilköy İstanbul Caddesi'nde 38 yıldır hizmet veren Roma Dondurmacısı, yıllardır hep aynı lezzeti sürdürüyor. Toplam 22 çeşit dondurma var. En beğenilen çeşitler arasında krokanlı badem, krokanlı şamfıstık, kestane ve cevizli bulunuyor. Meyveli dondurmalar arasında ise karadut, frambuaz ve vişne çok ilgi görüyor. Yaz-kış, her gün 10.00-01.30 saatleri arasında açık olan Roma Dondurmacısı, jüri üyelerimizden Dilara Koçak, Deniz Gürsoy ve Oğul Türkkan'ın favori dondurmacıları arasında yer alıyor. Tel: (0212) 663 35 42 (Aldığı oy: 3)* * *

Rumeli Pastanesi
1945 yılından beri Çeşme'de hizmet veren Rumeli Pastanesi, sakızlı dondurmasıyla ünlü. Türkiye'deki ilk damla sakızlı dondurma 1970'te burada üretilmiş. Sakızlı dondurmada, süt ve şekerin yanı sıra doğal sakız ve doğal salep bulunuyor. 12 çeşit dondurmanın bulunduğu mekânda limonlu, karadutlu ve tahin pekmezli dondurmalar çok beğeniliyor. Öncel Öziçer, "Çocukluğumun dondurmacısı," diyor ve devam ediyor: "Sakızlı dondurmanın mucidi iki kardeş, Hasan ve Hüseyin Mersin, tam 65 yıldır aynı tadı sunuyorlar," diyor. Ahmet Örs ve Nedim Atilla da oylarını Rumeli Pastanesi'nden yana kullanıyorlar. Tel: (0232) 712 67 59 (Aldığı oy: 3)* * *

Bitez Dondurmacısı
Bodrum Bitez'de 1994'ten beri hizmet veren Bitez Dondurmacısı, tamamen doğal ve bol meyveli dondurmalarıyla tanınıyor. Karadut dağlardan toplanıyor, çilek Datça'dan sepetlerle geliyor. 14 çeşit dondurma olan Bitez Dondurmacısı'nda konyaklı çikolata, vişne, bal badem, ceviz, tahinsusam, kavun, şeftali gibi çeşitler çok beğeniliyor. Bitez haricinde Yalıkavak, Port Bodrum Yalıkavak ve Bodrum merkezde şubeleri var. Sabah 08.00-05.00 arasında açık olan mekân, jüri üyelerimizden Elif Edes ve Öncel Öziçer'in en beğendikleri dondurmacıların başında geliyor. Tel: (0252) 363 93 45 (Aldığı oy: 2)* *

Mennan
İzmir Kemeraltı'ndaki Mennan, Tarihi Hisar Camii'nin yanında, 1936 yılında kurulmuş tarihi bir dondurmacı. Jüri üyemiz Öncel Öziçer, Mennan'ın İzmir'in geleneksel lezzetlerinden biri olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor: "Mennan'ın krokanlı, yeşil fıstıklı, sakızlı ve meyveli dondurmaları çok lezzetlidir." Aydan Üskanat ise buradaki en favori lezzetlerinin sakızlı, çikolatalı ve yeşil fıstıklı dondurma olduğunu söylüyor: "Güneydoğu'dan özel gelen çekirdek salep ise dondurmaların lezzetine lezzet katıyor. Tire'den gelen karadut ile yapılan karadut dondurması da çok meşhur." Tel: (0232) 425 36 89 (Aldığı oy: 2)* *

Yaşar Usta
1972'den beri dondurmacılık yapan Yaşar Çarlı'nın Bostancı'daki dükkânı, İstanbul'un dört bir tarafından dondurmaseverleri ağırlıyor. Aydan Üstkanat havuç, domates, armut gibi değişik meyvelerden dondurma hazırlayan Yaşar Çarlı'nın, dondurma yapmanın inceliklerini Arnavut bir ustadan öğrendiğini söylüyor ve "Kavun ve güllü dondurmasını deneyin," diye öneriyor. Esra Düzdağ ise Yaşar Usta'nın, tüm malzemeleri kendi elleriyle seçerek nefis dondurmalar yaptığı görüşünde: "Havuçlu dondurma ve kuru meyveli 'Atom' favorilerim." Tel: (0216) 361 14 40 (Aldığı oy: 2)* *

Bafra Balkaymak
Samsun Bafra'da 45 yıl önce açılan Bafra Balkaymak Dondurmacısı, 19 yıldır da İstanbul Moda'da da hizmet veriyor. Buradaki dondurmalar süt sekiz saat kaynatıldıktan sonra oluşan kaymaktan yapılıyor. Dordurmanın yapımında kullanılan süt Bafra'dan, salep Kastamonu ve Kars'tan geliyor. 23 çeşit dondurma var. Frambuaz, böğürtlen, çilek, kokulu kavun ve balkaymak çeşitleri çok beğeniliyor. Dondurmalar külaha gül şekli verilerek servis ediliyor. Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ: "Malzemelerin tamamen Bafra'dan gelmesi dondurmaya ayrı bir tat katıyor," diyor. Tel: (0216) 347 33 59 (Aldığı oy: 1) *

Sim Dondurma
Ankara'da Bahçelievler 7. Cadde'de yıllardır hizmet veren Sim Dondurma, çeşit bolluğuyla dikkat çekiyor. Klasik dondurma çeşitlerinin yanı sıra yoğurtlu, nar çiçekli, bal bademli gibi farklı lezzetler de yoğun ilgi görüyor. Jüri üyelerimizden Zümrüt Özkan Anjuere, 37 çeşit dondurmanın bulunduğu Sim Dondurma'nın boya ve katkı maddesi kullanmadığını söylüyor: "Yazın dondurmacının önünde kuyruklar oluşuyor. Haftanın her günü sabah saatlerine kadar açık." Tel: (0312) 213 36 80 (Aldığı oy: 1) *

Nedim Atilla (Mutfak araştırmacısı)
* Rumeli Pastanesi (Çeşme)
* Liva Pastanesi (Ankara)
* Şortan (İzmir)
* Reyhan Pastanesi (İzmir)

Esra Düzdağ (Sofra dergisi Genel Yayın Yön.)
* Ali Usta (Moda)
* Bafra Balkaymak (Moda)
* Kanaat Lokantası (Üsküdar)
* Yaşar Usta (Bostancı)

Elif Edes (İşletmeci)
* Mini Dordurma (Bebek)
* Bitez Dondurmacısı (Bodrum)

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Ali Usta (Moda)
* Kanaat Lokantası (Üsküdar)
* Mini Dondurma (Bebek)
* Roma Dondurmacısı (Yeşilköy)

Dilara Koçak (Diyetisyen)
* Mini Dondurma (Bebek)
* Ali Usta (Moda)
* Roma Dondurmacısı (Yeşilköy)
* Cremeria Milano (Beyoğlu)

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Kanaat Lokantası (Üsküdar)
* Rumeli Pastanesi (Çeşme)
* Mini Dondurma (Bebek)
* Yaşar Pastanesi (Kahramanmaraş)

Zümrüt Özkan Anjuere (yiyorumbuyuyorum.com sitesinin editörü, yemek kitabı yazarı)
* Yedikardeşler Dondurmacısı (İzmir)
* Veli Usta (Çeşme)
* Sim Dondurma (Ankara)
* Atatürk Orman Çiftliği (Ankara)

Öncel Öziçer (SABAH Ekler yazarı)
* Rumeli Pastanesi (Çeşme)
* Mennan (İzmir)
* Bitez Dondurmacısı (Bodrum)
* Efes Pastanesi (İzmir)

Oğul Türkkan (Ankaralı gurme)
* Zeynel Muhallebicisi (Ankara)
* Roma Dondurmacısı (Yeşilköy)
* Güneş (Bebek)

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Mennan (İzmir)
* Sevinç Pastanesi (İzmir)
* Yaşar Usta (Bostancı)

Diğerleri
Atatürk Orman Çiftliği (Ankara)
Tel: (0312) 211 01 70
Cremeria Milano (Beyoğlu)
Tel: (0212) 245 50 64
Efes Pastanesi (İzmir)
Tel: (0232) 421 31 33
Güneş (Bebek)
Tel: (0212) 263 27 70
Liva Pastanesi (Ankara)
Tel: (0312) 215 00 80
Reyhan Pastanesi (İzmir)
Tel: (0232) 422 28 02
Sevinç Pastanesi (İzmir)
Tel: (0232) 421 75 90
Şortan Pastaneleri (İzmir)
Tel: (0232) 247 55 20
Veli Usta (Çeşme)
Tel: (0232) 723 12 73
Yaşar Pastanesi (Kahramanmaraş)
Tel: (0344) 236 06 11
Yedikardeşler Dondurmacısı (İzmir)
Tel: (0232) 731 21 37
Zeynel Muhallebicisi (Ankara)
Tel: (0312) 466 19 19
Haberin fotoğrafları