kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Giriş Saati : 18.09.2008 11:35
Güncelleme : 18.09.2008 23:00
Yeni Haber
İstanbul'da dün etkili olan sağanak yağış diğer illerde de hayatı olumsuz etkiledi.

İSTANBUL'DA SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ


İstanbul Anadolu Yakası'nı etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle birçok evi su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı. Akşam saatlerinde başlayan ve yaklaşık 1.5 saat süren sağanak yağış, İstanbul'da hayatı felce uğrattı. Anadolu Yakası'nı etkisi altına alan yağıştan dolayı araçlar yolda mahsur kalırken, birçok ev ve işyeri de sular altında kaldı. İtfaiyeye yapılan ihbarların yoğunluğundan dolayı ekipler baskınlara müdahale etmekte zorlandı.

Maltepe, Küçükyalı Mahallesi'ndeki Üçler Sokak'ta sular altında kalan Seylan Apartmanı'nda oturan vatandaşlar, yardım istemelerine rağmen itfaiyenin ve belediye ekiplerinin gelmemesine büyük tepki gösterdi.

Apartmanın giriş katındaki 4 dairenin bir önceki yağmurda da su altında kaldığını söyleyen vatandaşlar, "Alt yapı çalışmaları yapıldı demişlerdi ama yine aynı eziyeti çekiyoruz" şeklinde konuştu.

Evlerini su basan Mehmet Mayacı, Erkan Bal, Murat Taşkıner ve Suzan Yücel, itfaiye ekiplerini 1 saat kadar beklediklerini ve hala olay yerine gelen kimsenin olmadığını söyleyerek, yaşananlara tepki gösterdi. Apartman girişinin suyla dolması nedeniyle bina sakinleri dışarı çıkamazken, evine girmek isteyen vatandaşlar ise beline kadar suya batmak zorunda kaldı.

Öte yandan yağmursuyu dolan çukura düşen bir belediye otobüsü, uzun süre olay yerinde mahsur kaldı. Otobüsün yardımına belediye ekipleri yetişti.

Fatih, Küçükayasofya Mahallesi, Özbek Sokak, numara 12'de bulunan 2 katlı binanın da bodrum katını su bastı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, evde bulunan bütün eşyalar kullanılamaz hale geldi. Bu arada olayın meydana geldiği evde 6 aylık bir bebek ile 1.5 yaşında bir çocuğun bulunduğu öğrenildi.

Evsahibi İsmail Akkuş, "Yağmurla birlikte su bir anda evin içine girdi. Çocukları evden çıkardık. Konu-komşu sağ olsun kovalarla, evin içindeki suyu çıkarmaya çalıştık. İtfaiyeyi aradık ama kimse gelmedi" dedi.

Daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri, su seviyesinin az olması sebebiyle suyu pompayla tahliye edemeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Akkuş ile itfaiye ekipleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Akkuş, komşularının yardımıyla ev içerisindeki suyu boşaltmaya devam ederken, "Her şeyden vergi alınıyor ancak kimse bize yardım etmiyor" diyerek, ilgisizlikten yakındı.

BAŞKENT 10 DAKİKALIK YAĞMURA TESLİM OLDU

Ankara'da gece geç saatlerde başlayan ve yaklaşık 10 dakika etkili olan yağmur nedeniyle, sürücüler zor anlar yaşadı. Sert yağan yağmur, sürücülerin trafikte ilerlemesini zorlarken, caddelerde su birikintisi oluştu.

Oldukça şiddetli yağan yağmur nedeniyle caddelerde trafik adeta durma noktasına geldi. Sürücülerin, trafikte ilerlemekte zorlandığı gözlendi. Yağmur nedeniyle caddelerde ise küçük gölcükler oluşunca yolda kalan bazı vatandaşlar, caddelerde karşıdan karşıya geçmekte zorluk yaşadı.

İZMİR'DE YARIM SAAT SÜREN YAĞMURDA METREKAREYE 9,6 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ


İzmir'de dün gece saatlerinde etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmurda, metrekareye 9,6 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İzmir'de hafta sonu kuvvetli ve sağanak yağış beklendiğini bildirdi. İzmir'de dün gece yaklaşık yarım saat kadar süren yağmurda metrekareye 9,6 kilogram yağış düştüğünün belirlendiğini ifade eden yetkililer, özellikle cumartesi akşam saatlerinde başlayacak kuvvetli ve sağanak yağışın hafta ortasına kadar bölgede etkili olacağını kaydetti. Yetkililer, gelecek hafta boyunca da bölgede etkili ve yağış beklendiğini ifade ettiler.

DÜZCE VE ÇORLU'DA SAĞANAK YAĞIŞ

Düzce ve Çorlu'da etkili olan sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi.

Düzce Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kent merkezinde ve çevresinde dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sonucu yaklaşık 12 saatte metrekareye 14.8 kilogram yağış düştü. Zaman zaman dolu şeklinde etkili olan yağış sonucu Akçakoca'da bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İlçede sahil kesiminde bulunan ağaçlar fırtına nedeniyle devrildi.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışın yarından itibaren etkisini azaltacağını, ancak kıyı kesimlerinde devam edeceğini belirttiler.

ÇORLU'DA ŞİDDETLİ FIRTINA VE SAĞANAK YAĞIŞ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde şiddetli fırtına ve sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi.

Çorlu'da gece etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle Sağlık, Silahtar Ağa, Nusratiye ve Reşadiye mahalleleri ile Bahçelievler mevkisinde ağaçlar otomobillerin üzerine devrildi, bazı binaların çatısı uçtu.

Fırtınada elektrik tellerinin kopması sonucu ise kentin büyük bölümüne yaklaşık 3 saat elektrik verilemedi. İlçede etkili olan sağanak yağış nedeniyle de Hancılar İş Merkezi'nin zemin katını su bastı. Çorlu Belediyesi, elektrik kurumu ekipleri ve emniyet güçlerinin büyük çabası sonucu, ilçede hayat normale döndü.

DOĞU AKDENİZ'DE YAĞIŞ BEKLENTİSİ

Doğu Akdeniz'in iç kesimleri ile yükseklerinde, bugün ve yarın sağanak beklendiği bildirildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, önceki haftalarda yılın en sıcak günlerini yaşayan Adana ile çevresinde hava sıcaklığı mevsim normalleri seviyesinde seyrediyor.

Bugün ve yarın, iç kesimlerle yükseklerde mevcut sağanak yağış beklenen Doğu Akdeniz'de en yüksek hava sıcaklığının ise gündüz 32-33, gece 22-23 derece civarında olacağı kaydedildi. Bölgede nem oranlarının ise gündüz saatlerinde 35-40'a kadar düşerken, gece ise 90-91'e kadar çıkabileceği ifade edildi.

EREĞLİ'DE FIRTINA FESHANE ALANINI VURDU

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde gece çıkan fırtına, Feshane alanında kurulan standların yıkılmasına neden oldu. Yağmur, etkisini de bugün de sürdürdü.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde şiddetli gök gürültüsü ile birlikte başlayan yağmur ve fırtına, Ereğli Belediyesi tarafından Ramazan ayı etkinlikleri içerisinde sahil bandında kurulan standlardan bazılarının yıkılmasına neden oldu. Akşam saatlerinde başlayan ve aniden bastıran yağmur, gece yarısına kadar belirli aralıklarla yağdı. Gece saat 01.00 sularında etkisini daha da artıran yağmur sonrası bazı evleri de su bastı.

Yağan yağmur nedeni ile geçtiğimiz sene taşan Kabasakal deresi, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından sık sık kontrol edildi. Sabah saatlerinde standların bulunduğu bölgeye gelen sahipleri, içeride bulunan malzemeleri kurtarmaya çalıştı. Büyük zarar gören stantların yeniden kurulup kurulmayacağı konusunda da herhangi bir açıklama yapılmadı.

SAKARYA'YA 24 SAATTE METREKAREYE 23.3 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Sakarya'ya son 24 saatte metrekareye 23.3 kilogram yağış düştü. Sakarya'da uzun süren kurak günler dün sabah itibariyle yerini yağışlı havaya bıraktı. Sakarya Meteoroloji Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre son 24 saatte metrekareye 23.3 kilogram yağış düştü.

Bu gün de devam edecek yağışlı hava cuma ve cumartesi günleri parçalı bulutlu olacak. Ancak pazar, pazartesi, salı ve çarşamba günü de aralıklı yağış bekleniyor. Yağış Adapazarı ve İzmit'in içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nde de su seviyesini bir miktar yükseltti.

BOLU'DA SAĞANAK YAĞMUR ARALIKLARLA ETKİLİ OLUYOR

Bolu'da dün akşam saatlerinden itibaren aralıklarla etkili olan sağanak yağmur, bugün de devam ediyor. Gök gürültüsü ile birlikte aniden bastıran yağmura yakalanan vatandaşlar işyeri saçakların altına ve işhanlarına koştu. Sürücüler de yağış nedeniyle oluşan su birikintilerinde zorlanıyor.

Bolu Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, sağanak yağmur bugün de aralıklarla devam edecek. Şu ana kadar metrekareye 10 kilogram yağış düştü. Ayrıca sıcaklığın 6 ila 8 derece arasında düşeceği belirtildi.

SAĞANAK YAĞIŞ ZONGULDAK'I FELÇ ETTİ


Zonguldak'ta dün akşam başlayan sağanak yağış kenti adeta felç etti. Yağmur nedeniyle cadde ve sokaklar göle dönerken, bazı evleri su bastı.

Ontemmuz Mahallesi'nde oturan Özgür Marul (22), evini su bastığını, defalarca belediye ekiplerini aradıklarını ancak gelen giden olmadığını belirterek içinde bulundukları duruma tepki gösterdi. Evlerini su basması nedeniyle iftarlarını vaktinde yapamadıklarını belirten Firdevs Turan (63) da, "Bu gece yağmur devam ettikçe artık nöbetçiyiz. Belediyeden yardım bekliyoruz. Bu gece günümüzü sokakta geçireceğiz" dedi.

Kent merkezi yağışlarda adeta göle döndü. Caddelerde araçlar ilerlemede güçlük çekerken, trafik durma noktasına geldi. Kent merkezinden geçen Üzülmez Deresi'de normal seviyesini aşarak yoğun miktarda su taşıdı. Şiddetli yağış nedeniyle toprak kaymaları oluştu.

FIRTINA SAHİLDE KİRLİLİĞE YOL AÇTI

Zonguldak'ta sağanak ve fırtına nedeniyle oluşan büyük dalgalarla çöp döküm alanından denize karışan evsel ve tıbbi atıklar, sahilde kirliliğe yol açtı.

Kentte dün akşamdan itibaren etkili olan fırtına sonucu oluşan aşırı dalgalar nedeniyle Kozlu beldesi sahilinde günde 120 ton atık dökülen ''vahşi depolama'' alanındaki çöpler, Karadeniz'e karıştı.
Dalgalarla sürüklenen serum şişeleri, kan tüpleri, idrar torbaları ve şırınga gibi çok sayıda tıbbi atığın yanı sıra pet şişe ve poşet gibi atıklar, kumsala vurarak kirliliğe neden oldu.

Yağışlar nedeniyle Acılık Caddesi Belediye Bulvarı'ndaki bazı dükkanların önünde su birikintisi oluştu. Esnaf ve müşterileri, belediye ekiplerinin tıkanan kanalları açarak suyu boşaltana kadar dükkanlarda mahsur kaldı.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileriyle yaptıkları görüşme sonucu kentte metrekareye 100 kilogram yağış düştüğünü öğrendiklerini, önceden aldıkları tedbirler doğrultusunda kentte önemli sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

İlde 3 evi su bastığını, itfaiye ekiplerinin de müdahalede bulunduğun belirten Gonca, ''Yollarda biriken kum ve çakıllar temizlendi. Şu anda durum kontrol altında. 24 saat görevimizin başındayız'' dedi.

HAMİLE KADININ TEDİRGİNLİĞİ

Öte yandan, Çınartepe Mahallesi Tuna Sokak'ta yağmur nedeniyle Murat İşçi'nin (37) evinin önünde toprak kayması meydana geldi.

Tek katlı evin temel kısmına kadar oluşan kayma nedeniyle İşçi, 6 aylık hamile eşi Ebru ve 8 yaşındaki çocukları, konutun çökme ihtimaline karşı tedirginlik yaşadı.

Baba İşçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye tarafından evinin önüne yapılan istinat duvarının bu yılın nisan ayında yıkıldığını, başvurularından da sonuç alamadığını savundu.

İşçi, dün akşamdan itibaren etkili olan yağmur nedeniyle uyumadığını, yetkililerden yardım beklediğini kaydetti. Ebru İşçi de ölümü bekleyen hasta gibi olduklarını, imkansızlıktan hayatlarını tehlikeye atarak evde oturduklarını belirtti.

(AJANSLAR)