kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Lehman Brothers Türkiye ofisi ne yapıyor?

Ogün İstinye'de kafalar çok karışıktı. Borsacılar, burunlarının dibindeki ABD Konsolosluğu'na pompalı tüfekle yapılan saldırıyı konuşuyor, olayı anlamaya çalışıyordu. Oysa 9 Temmuz 2008 sabahı "broker ve dealerlar," çok farklı bir gündemle hisse alım satımına başlamışlardı.
Kolay mı?
O gün ABD'nin beş altın çocuğundan biri olan "Lehman Brothers" Türkiye ofisini açmıştı. Akşam Beşiktaş'taki Four Seasons Otel' de özel bir davet veriliyordu. Türkiye'nin "Creme de la Creme" diyebileceğimiz yeni zenginler, eski patronlar, yuppieler ve genel müdürler davetliydi.
Nedense akşam davetinde medya temsilcileri yoktu! Ama "Lehman Brothers Londra" tam kadro İstanbul'daydı. 10 Temmuz'da ise medyanın karşısına çıktılar. Gazeteciler, "Likidite sıkıntısında mısınız?" diye sorunca, "Size et yediriyoruz, demek ki Lehman batmayacak" esprisi bile yaptılar.
Nereden nereye?
Aradan 2.5 ay bile geçmedi, Lehman Brothers ile iş yapan büyük oyuncuların tümü battı. Dev yatırım bankası ise gümbür gümbür gitti.
Lehman Brothers Türkiye ofisinde çalışanlar acaba hafta başı işe nasıl başladı? Borsaların değil, borsacıların bir bir battığı bir ortamda kim ne yaşadı?
Lehman Brothers'ın Türkiye'deki ofisi Londra merkezli fonların sermaye koyduğu bir yapı. O yüzden iflas riski yok!
Bu ayrıntıya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkilileri özellikle dikkat çekiyor. Lehman Brothers sadece yatırım ofisi olarak hizmet vermiyor.
Aynı zamanda büyük kurumsal yatırımcılar adına alım satım yapıyor. İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon (VOB) Borsası'nda aktif.
Acaba yatırım ofisinin açığı var mı? Lehman Brothers'ın takası kapandı mı?
SPK yetkilileri diyor ki; "Pazartesi ve salı günü takasta açık olmadı.
Bir kısım açığı da bazı aracı kurumların kapattığını tahmin ediyoruz."
Peki, İMKB'deki payı yüzde 69.8 olan yabancı yatırımcı, Lehman Brothers'ın iflas sürecinde Türk piyasasını terk etti mi?
Yabancı yatırımcı soğukkanlılığını koruyor. 15 Ağustos ile 15 Eylül arasında yabancıların işlem payında yüzde 1'lik bir düşüş oldu. Şu an yüzde 68.8'lik bir payla hâlâ Türkiye piyasasını izliyorlar.
Bu noktada İMKB'deki büyük panik satışlar kime ait?
Yanıtı belli değil mi?
Bizim borsada sayısı bir eli geçmeyen yerli yatırımcı yine işbaşında "keriz silkelemesine" yakalandı ve kaybetti. Açıkçası ABD'den esen sert fırtınaya İMKB daha yumuşak bir tavır gösteriyor.
Dikkatinize!..