kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

PKK terörü

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
17.09.2008
Oradaki gençleri kazanmak lazım
Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde "dağa çıkışları önleyemedik" yönündeki açıklamaları büyük yankı uyandırmıştı. İlk yurtiçi ziyaretini de Güneydoğu'ya yapan Başbuğ; terörle mücadele politikasını şöyle çizdi:

* GAP PLANI'NA ÖVGÜ: Bölgede özellikle sivil toplum kesimlerinde GAP Planı'ndan umut gördüm. O izlenimi aldım. Bölgedeki insanlar o plandan ümitli.

* ÖRGÜTE KATILIMI ÖNLEMEK GEREK: Bölücü terör örgütü ile mücadelede kilit bir konu var. 1984-2008 arasında 32 bin teröristi etkisiz hale getirmişiz. Yaralı, sağ ele geçenlerle birlikte 46 bin. Bu ciddi bir sayı. Ama 1990'lı yıllardaki terörist sayısı ne ise bugün de aynı, 6 bin. Bu ne demek? Katılım. Katılım olayın en kilit noktası. Bunu engelleyemezseniz üzülerek söylüyorum bu devam eder.

* KATILIMIN KAYNAKLARI: Üç boyutu var. 1-Türkiye içinden katılım. 2- Suriye ve İran'dan katılım. 3- Avrupa'dan, Avrupa'daki Türk vatandaşlarından katılım. Zannetmeyin ki bölgeden katılım daha fazla. Örgütün mevcudunun 1/3'e yakını Suriyeli. İran'dan gelenler var, bir de Avrupa'dan gelenler. Bunlarla etkili mücadele edemezsek korkarız devam ederiz.

* GENÇLERE YÖNELİK POLİTİKA: Katılım bağlamında hedef kitle 14-18 yaş arası. Bu genci biz örgütün elinden kurtarabilirsek çok önemli bir şey yapmış oluruz. GAP Planı'nı önemsiyor ve destekliyoruz. Ama beni güvenlik boyutunda o gençlere yönelik projeler daha fazla ilgilendiriyor. Sadece Diyarbakır demiyorum İstanbul'da da böyle. Keşke bir kampanya açsanız da işsiz çocuklar ile ilgili tespit yapılsa. Meslek liseleri bu işin en kilit noktası. Keşke meslek liseleri fazlasıyla açılsa da bunları eğitsek. 1- Ekonominin bir coğrafyası var. Zor bir coğrafya. 2- Bölgenin sosyal sorunu nitelikli adamı yok.

* GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ: İki şey benim için çok önemli. 1- En son gittiğimizde uzman astsubay genç teğmenin gözünde gördüğüm ışık dünden daha fazla. Havacısı, karacısı, jandarması, bazı yerlerde denizcisi var, hepsi kararlı. "Görev verin" gidelim diyorlar. 2- Van'daki durumu gördünüz. Hiç planlı bir faaliyet değildi. Cumhuriyet Caddesi'nde iki kaldırım hınca hınç dolmuş. Benim için rakam önemli değil. O insanların bize bakışı önemli. Biz o gün Van'da araçtan indik. 20-25 dk. yürüdük, konuştuk. Kimsenin gözünde farklı bir şey görmedim. Herkesin gözünde sevgi gördüm. Terörün olduğu yerde insanlar o sevgiyi kolay kolay gösteremez. Ama insanımız bize sevgiyle baktı.

* HAİN YAKIŞTIRMASI: Terörün bitmesini en çok isteyen biziz. TSK'nın terörün devam etmesini istediğini söyleyen yazan çizen haindir. Subayın astsubayın şehit olması düşünülebilir mi? Zararı kim görüyor? Anne baba. Anne babadan sonra en çok acı duyan biziz. Niye? Bizim sorumluluğumuzda. Bir er şehit olduğunda," Bir eksiğimiz var mı?" diye sorarız.