kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakandan darbe övgüsüne veto

Nergis DEMİRKAYA / ANKARA
16.09.2008
Bakanlık darbe övgüsü yapıldığı için eleştirilen İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabının 'övgüsüz' olarak yazılmasına karar verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bakandan darbe övgüsüne veto
İlköğretim 8'inci sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında üç askeri darbenin anlatılma tarzının "övgü" niteliği taşıdığı tartışmaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı kitabı darbeleri tartışmaya neden olmayacak şekilde yeniden yazmaya karar verdi. Öcalan'ın yakalanması ve 28 Şubat'ın olup olmayacağına ise inceleme sonrası karar verilecek. Öğrencilere dağıtılmak üzere 1 milyon 294 bin adet basılan yeni İnkılap Tarihi kitabında 1960 ve 1980 darbeleri ile 1971 muhtırasının ülkedeki siyasi çatışmalara son vermek için yapıldığı anlatıldı. Kitabın müfredatını hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Mustafa Safran, son dönem siyasi-sosyal olaylarının kitapta olmasını istediklerini, ancak tek yönlü ve yargı içeren bir anlatımın kendisini de şaşırttığını belirtti. Safran, "Öğrencilerin yakın tarihteki olayları tarafsız olarak öğrenmesini ve bunları tartışmasını, yargıdan uzak olmasını hedefledik. Ancak kitapta yargıyı koyarak, hükmü vererek yapmışlar. Askeri müdahaleleri anlatırken gereklilik demek doğru değil" diye konuştu.

KİTAP İNCELEMEYE ALINDI
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, "Yakın tarihi yazmanın zor ve çok riskli olduğunu gördük. Önümüzdeki baskılarda böyle yer almayacak" dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de darbelerin insanlık utancı olduğunu belirterek, yeni eğitim yılında böyle bir kitap olmayacak" dedi. Öğretmen Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi kitabın darbeci mantığa hak veren ve milletin seçtiği siyasetçileri kötüleyen bir üslupla yazıldığını ileri sürerek kitabın hemen toplatılmasını istedi.