kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bilgileriniz gerçekten güvende mi?

Giriş Saati : 16.09.2008 13:22
Kuban Bilgisayar Sistem Danışmanı Murat Yakar, çoğu bilgisayar kullanıcısının ne yazık ki bilgisayarlarında depoladığı bütün bilgilerin güvende olduğunu düşünerek büyük yanılgıya düştüklerini söyledi.

Yakar, bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarına kolay kolay bir şey olmayacağını, işletim sisteminin bozulmayacağını ya da sistemine virüs bulaşmayacağını düşünerek gerekli önlemi almaya pek gerek duymadıklarını hatırlattı. "Bilmek gereken en temel unsur bilgisayar sisteminde saklamış olduğunuz bütün bilgilerin manyetik ortamda saklandığı 'yedekleme' herkesin bilmesi ve üzerinde önemle durması gereken bir konu" olduğunu anlatan Yakar, şöyle konuştu: "Belki evinizdeki bilgisayarınızda o kadar değerli bilgilerinizi bulundurmuyor olabilirsiniz, ancak iş yerinizde belki ticari bir program belki özel bir program kullanıyor ve işinizi bu programlarla rahatça görerek para kazanıyorsunuz. Ekmek teknesini kimse kaybetmek istemez ve bu yüzden verileriniz sizin için çok değerli hale gelir. Bu kadar önemli bilgileri yedeklemeden kullanmak ileride çıkabilecek veri kayıplarını göze almak demektir ki bu aslında hiç de istenmeyen bir durum. Bu şekilde yaptığınız yedeklemeler ile başınıza gelebilecek her olumsuzluğu bir nebze önüne geçmiş olursunuz.

İşletim sisteminiz bozulduğunda, sisteminize çok ciddi bir virüs bulaştığında ya da bilgisayarınızın depolama birimi olan hard diskiniz bozulduğunda çok da fazla üzülmeye gerek duymayacaksınız. Çünkü elinizde bir yedek var. Bilgisayarınızın yeniden kurulması sonrası bu yedeklerinizi geri yükleyerek işinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz."

Murat Yakar, yedekleme konusunun başlı başına ele alınması gereken ciddi bir konu olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Yedekleme konusu başlı başına ele alınması gereken konu ama ne yazık ki bilgisayar kullanıcıları bu konu üzerinde pek durmaz ve iş işten geçtikten sonra kaybolan bilgilerin nasıl geri getirilebileceği ile ilgili profesyonel destek aramaya başlar. Çoğu zaman bilgilerin geri gelmesi mümkün olmamaktadır. Eğer siz de yedek almakta sıkıntı yaşıyor ya da nasıl olacağını bilmiyorsanız bilgisayarcınıza başvurmanız gerekiyor."