kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pegasus'un sıfır YTL'lik bilet uygulamasına ceza

Giriş Saati : 17.09.2008 13:37
Güncelleme : 17.09.2008 17:04
Yeni Haber
Pegasus'ta 0 YTL bilet uygulaması devam ediyor ancak yolculara duyurulamıyor. Bunu anlamakta güçlük çektiğini belirten Ali Sabancı, "Bu kimin faydasına?" dedi.

29- 30 Mart tarihlerinde başlayan uygulamayla hafta sonlarında bilet alacak 350 bin kişi 25 Ekim 2008'e kadar yurt içinde 16, yurt dışında ise 21 noktaya bilet ücreti ödemeden uçuyordu. Tüketici sadece 20 YTL meydan vergisi ve yakıt harcı ödüyordu.

Bakanlık, tüketicinin aldatıldığı gerekçesiyle bu uygulama yüzünden Pegasus'a iki defa 60'ar bin YTL'den toplam 120 bin YTL ceza kesti.

İzmir Swiss Otel'de basın mensuplarıyla iftarda buluşan Pegasus Havayolları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, tüketicilerin lehine olan kampanyalarını maalesef artık duyuramadıklarını ifade etti.

Bilet ücretinin 0 YTL olacağını duyurduklarını, 350 bin kişiye bileti 0 YTL'den vereceklerini anlatan Ali Sabancı, yakıt harcı ve meydan vergisinin misafirler tarafından ödeneceğini, bunun da şu anda artan maliyetlerle 26 YTL'ye tekabül ettiğini söyledi.

Sabancı, cumartesi ve pazar günleri internette başlayan uygulamadan ilk iki hafta içinde 25 bin misafirin faydalandığını söyledi. Ondan sonra birkaç hafta daha geçtiğini kaydeden Sabancı, uygulama sonrasındaki gelişmeleri anlamakta güçlük çektiğini ifade etti.

Sabancı şöyle konuştu: "Sonra Sanayi Bakanlığı'ndan tüketiciyi yanıltıyorsun diye bir ceza aldık. Biri, muhtemelen rakiplerden biri 'bu bedava değil' diye şikayette bulunmuş.

Halbuki bedava olan biletin kendisi. Meydan vergisinin bedava olması için Limak'la veya TAV'ya konuşmanız lazım. Yakıtın bedava olmasına ise kimsenin gücü yetmez. Reklam yapamamaya başladık.

İlk iki haftadan sonra reklam yasağı geldi, 60 bin YTL ceza yedik. Sonra faydalanan müşterin sayısı azaldı. Kendi internet sitemizden duyuruya devam ediyoruz diye ikinci cezayı da yedik. 120 bin YTL'yi buldu.

111 binden fazla müşterimiz bedava uçmuş. Şimdi tüketiciyi korumak için tüketiciyi yanıltıcı reklamda bulunanlara ceza kesiliyor. İlk iki hafta 14 biner kişi faydalanmış bundan. Şimdi sustuğumuz için 1000 ila 1500 kişi faydalanıyor. Bu kimin faydasına? Tüketicinin faydasına mı bu? Duyuramazsan hişt bedava bilet desen kim duyacak bunu?"

110 bin kişinin bundan faydalandığını anlatan Sabancı, bir başka havayolu şirketinin de "Sadece kuşlar bedava uçar diyerek kampanyalarını örnek aldığını ifade etti.

Sabancı, "Reklamda esasında yapman gereken şu, cezayı da reklam bütçene koyacaksın. Bundan ben ceza yerim. 2.si mahkeme müessesini kullanacaksın. Cezamı kestin abi ben de seni mahkemeye veriyorum diyeceksin. Ama bunun bir faydası yok. İzah etmen gerekiyor." şeklinde konuştu.

Uçağın dışına aldıkları reklam için belediyenin reklam vergisi sorduğunu ifade eden Sabancı, uçağın İstanbul'dan Van'a gittiğini hatırlatarak, nasıl yapacağını sorduğunu ve konunun içinden çıkamadıklarını anlattı.

Sabancı, "Niçin çıkamıyorsun? Bu uygulamalar yeni uygulamalar. Bu kurallar yazıldığında internet yokmuş. Heyecanlı yönü şu, bir şeyler yapıyorsun, bunun yürütmesi yok yani" dedi.

Bu arada Pegasus'un kampanya biletleri, sadece cumartesi ve pazar günleri satın alınabilecek. Kampanya biletleri, 25 Ekim tarihine kadar gerçekleşecek uçuşlar için kontenjanlar dahilinde satışa sunulacak.

0 YTL'lik biletler uçuşlardaki belli koltuk kapasitesi ile sınırlı olacak. Biletler tükenene kadar geçerli olan kampanyaya havaalanı vergileri, yakıt harcı ve servis ücreti dahil değil. Kampanyadaki biletlerde iptal ve değişiklik yapılamıyor. Yurtiçi uçuşlarda yakıt harcı 20 YTL, havaalanı vergisi 6 YTL, servis ücreti ise 8 YTL olarak belirlendi.

CİHAN