kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB otomotiv pazarı hızla daralıyor

Giriş Saati : 17.09.2008 10:49
Güncelleme : 17.09.2008 17:04
Yeni Haber
Küresel finans krizinin de etkisiyle Avrupa ekonomilerinde ortaya çıkan durgunluk işaretleri otomotiv sektöründe de kendisini gösterdi. Yılın ilk sekiz ayında Avrupa Birliği ülkelerinde otomotiv pazarı daraldı.

Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği (ACEA), açıkladığı verilere göre, Ocak-Temmuz döneminde Avrupa'da otomobil satışları yüzde 3.9 oranında azalarak 10.8 milyon adet düzeyine geriledi. AB'nin yeni üye ülkelerinde, bu dönemde otomobil satışları, Bulgaristan, Litvanya ve Slovakya'daki önemli artışlara bağlı olarak yüzde 2,7 artarken, bu olumlu gelişme pazarın, AB ve EFTA Ülkelerinde yüzde 3,9 oranında daralmasını engelleyemedi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer'in yaptığı açıklamada, AB ve EFTA ülkelerinden özelikle İzlanda'da yüzde 27,5 İspanya'da yüzde 21,1 ve İrlanda'da gerçekleşen yüzde 16,7'lik düşüşün, Avrupa Ülkeleri genelinde, otomobil satışlarının azalmasında büyük etkisinin olduğuna işaret etti. Tezer, Avrupa pazarında yaşanan bu daralmada, petrol fiyatlarındaki artış ile müşteri güven endeksindeki düşüşün, önemli etkenler olduğunu belirtti.


AĞUSTOS'TA İRLANDA'DA YÜZDE 41.6, İSPANYA'DA YÜZDE 41.3 DÜŞÜŞ

Sekiz aylık dönemde, AB ve EFTA ülkelerinde otomobil satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş oranı sadece yüzde 3.9 düzeyinde gerçekleşmiş olsa da Ağustos aylarına göre pazarda keskin düşüşlerin yaşandığına işaret eden Tezer, şu değerlendirmeyi yaptı:

"2008 yılı sekiz aylık dönemde, pazarda artış gösteren Almanya, Fransa, Belçika gibi AB (15 Üye) Ülkelerinde bile, Ağustos ayında otomobil satışlarının düşüş eğilimine girdiği görülmektedir. Özellikle bu ayda, İspanya'da otomobil pazarında yaşanan yüzde 41,3'lik düşüş ile İrlanda'da gerçekleşen yüzde 41,6'lık daralmanın boyutu çok dikkat çekicidir. Bununla birlikte, ilk sekiz aylık dönemde, Macaristan, Romanya, Estonya ve Letonya hariç olmak üzere, artış trendinde olan AB (Yeni Üye) Ülkelerde de Ağustos ayında düşüşlerin yaşandığı görülmektedir. Özellikle bu dönemde tüm AB ve EFTA ülkeleri içinde yüzde 23 ile en yüksek artışa sahip ülke konumunda bulunan Litvanya'da, Ağustos ayında otomobil satışları yüzde 27.3 oranında azalmıştır. Özellikle son günlerde ABD'de yaşanan finansal krizin de etkisi ile bu olumsuz durumun, önümüzdeki aylarda Avrupa geneline yayılacağı ve pazardaki daralmanın devam edeceği tahmin edilmektedir."

ANKA