kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Evinizi temizlerken kalıcı astım olabilirsiniz

Çamaşır suyuyla tuz ruhunu karıştırıp temizlik yapıyordum. Çıkan duman bana dokundu. Göğsümde hırıltı ve tıkanıklık var. Öksürüyorum ve bir süredir geçmiyor. Acaba bronşit mi oldum? Özge C./Kars
Ev ve ofis temizliğinde kullanılan amonyak, klor ve sülfirik asit gibi buharlaşan kimyasalların solunması; nefes yollarında hasara yol açabilmektedir. Solunan buharın yoğunluğuyla ilişkili olarak çeşitli yakınmalar ve hastalıklar oluşabilmektedir. Bunlar; kişinin zaten astım ya da bronşit gibi bir hastalığı varsa; o hastalığı tetikleyerek krizlere neden olabilir. Hiçbir rahatsızlığı olmayan sağlam kişiler bile, böyle kim- yasalların dumanına yoğun şekilde maruz kaldıklarında hastalanabilmektedir.

HIRILTI OLUŞUR

Bu tür buharlaşan kimyasallarla temizlik yapılmasından hemen sonra veya 24 saat içinde öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi şikayetler başlamaktadır. 'Reaktif hava yolu disfonksiyonu' (tepkisel havayolu işlev bozukluğu) adı verilen bu hastalık uygun tedaviyle gerilerken, bazen de aylarca ve hatta yıllarca sürebilmekte ve kalıcı astıma dönüşebilmektedir.

AŞIRI TİTİZ OLMAYIN

Yeri gelmişken temizlik konusunda aşırı titizlenen ev hanımlarına seslenmek de istiyorum: Temizlik yapacağım derken sağlığınızı riske atmayın. Makul ölçülerde temizlik yapın. Aşırıya kaçmayın. Temizlik yaparken bu tür kimyasalların buharına maruz kalmaktan kaçının. Bilmediğiniz, ne tür etkiler oluşturacağını kestiremediğiniz temizlik maddelerini birbirine katmayın. Temizlik yaptığınız mekanları, ev ve büronuzu sık sık havalandırın, içerideki havayı yenileyin. Uçucu, koku verici kimyasal maddelerle yapılan temizlik sonrasında yakınmalarınız olduğunda, gecikmeden bir hekime başvurun.