kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sapanca Gölü projesine 2 milyon YTL'lik bütçe

Giriş Saati : 16.09.2008 12:20
Güncelleme : 16.09.2008 21:18
Yeni Haber
Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün dış kirletici kaynaklarının tespiti ve bu kirleticilere karşı alınması gereken önlemleri içeren projelerinin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini, projeye 2 milyon YTL bütçe ayrıldığını söyledi.

Keleş, 2006 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), İstanbul Üniversitesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Sapanca Gölü'nün dış kirletici kaynaklarının tespiti ve bu kirleticilere karşı alınması gereken önlemleri içeren bir proje çalışması başlattıklarını kaydetti.

''KİRLETİCİ UNSURLAR VE ÖNLEMLERLE İLGİLİ BİLİMSEL BİR TESPİT YAPACAĞIZ''

TÜBİTAK tarafından kabul edilen projeye 2 hafta içinde başlayacaklarını ifade eden Keleş, şunları söyledi:

''2 milyon YTL'lik bir projeydi. Proje bedelinin tamamını TÜBİTAK karşılayacak. Çok önemli bir proje. Kirletici unsurlar ve önlemlerle ilgili bilimsel bir tespit yapacağız. Aslında bunlar bilinmeyen şeyler değil, derelerden, evsel atıklardan, otobandan kaynaklanan kirleticiler var. Ama bunların envanterini çıkarmış olacağız. Bu kirleticilere karşı bilimsel olarak, ne tür önlemler alınması gerekiyor bunlar üzerinde durmuş olacağız. Projemiz 2 yıl sürecek. Net ve bilimsel çözümler yer alacak. İskoçyalı bir profesör danışman olarak bu projede yer alacak. Sapanca Gölü için önemli bir kazanım. Çalışmanın ortaya koyduğu çözüm önerileri sonucunda, ADASU ve diğer kurumlar önlem alacak.''

''SAPANCA GÖLÜ'NÜ UYDUDAN TAKİP EDECEĞİZ''

Gölün havza boyutunda denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerektiğini belirten Keleş, özellikle göl çevresindeki kanuna aykırı yapılaşmaların ve havzadaki tahribatların göle zarar verdiğini bildirdi.

Görevlilerin havzada sürekli gezdiğini, tespitler ve kanuna aykırı yapıların yıkımlarını gerçekleştirdiklerini dile getiren Keleş, sözlerine şöyle devam etti:

''Fakat gözümüzden kaçan şeyler olabilir. Havzayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Gölün havzası 311 kilometre kare çok geniş bir alandır. Havzada meydana gelen tahribat gölün su kalitesini de, sürekliğini de etkiler. Bu nedenle coğrafi bilgi tabanlı dediğimiz havza yönetim sistemiyle ilgili projemiz için de AB'ye müracaatta bulunduk. Hollanda Delf Belediyesinin ve Delf Üniversitesinin desteğiyle coğrafi bilgi tabanlı entegre havza bilgi sistemi adı altında bir çalışma başlattık. Tahmin ediyorum AB'den 1 milyon avroya yakın destek alacağız. Tamamen AB fonlarından yararlanacağız.''

''İZMİT BÖLGESİNİ DE TAKİP EDECEĞİZ''

Projenin hedefinin imara aykırı yapıların inşa edilmesini önlemek, ormanı tahrip eden ve yapılaşmayı sürdüren bölgeleri anında tespit etme ve seneler arasında karşılaşma yapmak olduğunu bildiren Keleş, proje için AB fonlarına başvurduklarını ve kabul edileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Sapanca Gölü'nün bir bölümünün İzmit bölgesi sınırlarında olduğunu dile getiren Keleş, şunları belirtti:

''Buradan elde ettiğimiz verileri İzmit'e bildireceğiz ve onlardan gerekenleri yapmasını isteyeceğiz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni titizliği gösteriyoruz. İzmit'in de bu titizliği göstereceğine inanıyoruz. Bu projeyi 1 yılda bitirmeyi planlıyoruz. Elimizdeki bilgisayar imkanlarıyla uydu vasıtasıyla, anında havzayı bir bütün olarak görme, değişiklikleri tespit etme ve müdahale etme şansına sahip olacağız. Sapanca Gölü'nü sadece suyun olduğu nokta olarak görmemek gerekiyor. Havzadan kesilen her ağaç, yapılan her tahribat, kiralanan her su kaynağı gölün geleceğini tehdit eden unsurdur.''

(AA)