kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Trafik cezaları artık cep telefonundan sorgulanacak

16.09.2008
Trafik para cezaları ile motorlu taşıtlar vergisi borcu cep telefonundan kısa mesaj gönderilerek öğrenilebiliyor..
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mükelleflere cep telefonu ile vergi hizmeti verilmesine dönük "Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi" devreye girdi. Yeni uygulama için önce Turkcell, Vodafone ve Avea ile ayrı ayrı protokol imzalandı. Daha sonra da, sistemin işleyişini kontrol amacıyla pilot uygulama niteliğinde deneme dönemi geçirildi. Bu dönemde işleyişte hiçbir sorunla karşılaşılmaması üzerine de Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni sistemin yurt çapında bir tanıtım kampanyasıyla tam olarak devreye sokulması kararını aldı. Buna ilişkin broşür ve afişler hazırlanarak, Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklara gönderildi. Böylece Başkanlıkta üretilen bilgilerin kamuoyuna daha hızlı ulaştırılması, veri dağıtım çeşitliliğinin arttırılması ve insan gücü ile kaynak kullanımında tasarruf sağlanması amaçlandı. Gelir İdaresinin Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi'nde kullanılan sistemle vatandaşlara halen 4 ayrı hizmet veriliyor. Bu hizmetlerle sistemden faydalanma yöntemleri şöyle:

* Haber bildirim aboneliği: Kullanıcılara, vergi uygulamaları ile ilgili beyanname verme süresinin uzatılması, vergi dairelerinin hafta sonu açık tutulması gibi her türlü güncel bilginin ve mevzuat değişikliğinin anlık olarak iletilmesi öngörülüyor.

* Motorlu taşıtlar vergisi borcu sorgulama: Bu hizmette aracın plaka numarası ve tescil tarihi ile araç sahibinin TC kimlik numarası gerekiyor. Sorgulama için aralarında boşluk bırakarak "MTV Plaka No, Araç Tescil Tarihi, TC Kimlik numarası" yazılarak, 1189'a mesaj atılacak.

* Vergi borcu yoktur yazısı alınabilecek: Mükellefler "vergi borcu yoktur" ve "mükellefiyet" yazısını da SMS aracılığıyla alabilecek. Aynı yöntemle vergi levhası tasdiki yapılabilecek. Vatandaşlar, haklarında yurt dışına çıkış yasağı bulunup bulunmadığını da kısa mesaj yoluyla kontrol edebilecek.