kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kırklareli barajı alarm veriyor

Giriş Saati : 16.09.2008 11:48
Güncelleme : 16.09.2008 21:18
Yeni Haber
Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli Barajı'ndan bir yılda 16 milyon metreküp su çekildiğini belirterek, ''Kırklareli su konusunda ciddi anlamda sorunlar yaşayabilir'' dedi.

Çağlayan, su çekilmesi ve tarımsal sulamada kullanılmasından dolayı barajdaki su miktarının hızla azalmaya başladığını söyledi. Çağlayan, geçen yıl 46 milyon 34 bin metreküp su olan Kırklareli Barajı'nın, bu yıl aynı tarihte 16 milyon 58 bin metreküp su azalarak, doluluk oranının yüzde 26.03'e düştüğünü belirtti. 113 milyon metreküp kapasiteye sahip barajdaki su oranının tehlike sınırına yaklaştığını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''Kırklareli barajı çok kötüye gidiyor. Bu da vatandaşı etkilediği gibi bizimde psikolojimizi etkiliyor. Barajdaki suyun yüzde 29'un altına düşmemesi gerekiyor. Ancak bizim barajımız bu oranın altına düştü. İçme suyunda ciddi sorunlarla baş başa kalabiliriz.''

DSİ BİZİ TEHLİKE İLE BAŞ BAŞA BIRAKIYOR

Baraj suyunun yüzde 14'ünü belediye, yüzde 2'sini organize sanayi bölgesi ve yüzde 84'ünün ise sulama için ayrıldığını ifade eden Çağlayan, ''Barajda az su kalmasına rağmen DSİ, suyu sulama için salmaya devam ediyor ve barajın durumunu görmüyor'' dedi. Kırklareli barajından yaklaşık 60 bin kişinin su ihtiyacını karşıladığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu tarihlerde tarlalarda sulanacak ürün kalmadı ama kanallar ağzına kadar suyla dolu gümbür gümbür akıyor. Kanalların bazıları çatlak, patlak suyumuz boşa akıyor. DSİ'nin bu işe acilen çözüm bulup suyu boşa akıtmaması gerekiyor. Yoksa içme suyunda ciddi anlamda sorunlar yaşayacağız. Istranca Dağları'nın eteklerinde bulunan bir il içme suyunda sorun yaşamayla baş başa kalıyorsa doğudaki illerimize Allah bol sular versin.''

Çağlayan, barajdaki suyun azalmasına bağlı olarak mangan maddesinin suyu sarımtırak bir renge çevirdiğini ve içilemeyecek kadar batak kokusu oluştuğunu belirterek, ''Vatandaşımız çareyi damacana su alıp veya mahalle aralarındaki çeşmelerden evlerine su taşıyorlar'' dedi.

(AA)