kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Türkiye piyasalardaki dalgaya karanlık bir tabloyla giriyor

Tarık YILMAZ - EKONOMİ
16.09.2008
Dünyada finans piyasaları Lehman Brothers iflasıyla sarsılırken, Türkiye ekonomisi sürece enflasyon cari açık, iç piyasada ve yatırımlarda yavaşlama, işsizlik gibi önemli sorunlarla boğuşarak giriyor..
Lehman Brothers'ın iflası, Merrill Lynch'in 50 milyar dolara Bank of America'ya satılmasıyla finans piyasalarında başlayan sarsıntıya Türkiye ekonomisi de kötü bir bilançoyla giriyor. Üretim verileri 5 yılın en kötü seviyelerinde gezinirken enflasyon çift hanelerde... İç talep durdu, gayrimenkul satılmıyor. Türkiye'nin makro verilerindeki kötüleşme dünya piyasalarının en kötü dönemine rastladı. İşte Türkiye'deki makro tablo:

* BÜYÜME KÖTÜ GELDİ: Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.5-4 arasında beklenen büyüme yüzde 1.9 geldi. Bu oran, 2002'den bu yana en düşük seviye anlamına geliyor.

* ENFLASYON ÇİFT HANE: Ağustos itibariyle son 1 yıllık enflasyon yüzde 11.7. Tahminler yılın çift hanelerde kapanacağı yönünde.

* ENERJİ ZAMLARI: Doğalgaza ve elektriğe gelen art arda zamlar hem vatandaşı hem de sanayiciyi zorluyor. Elektriğe ekimde yüzde 10.7'lik zam bekleniyor. Gerçekleşirse yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 60 zam gelmiş olacak.

* DIŞ TİCARET: En büyük sorunlardan biri. 130 milyar dolarlık ihracata karşılık ithalat 204 milyar doları aştı. 74 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığı cari açığın en önemli nedeni.

* ÜRETİM: Sanayide işler iyi değil. Kapasite kullanım oranı yüzde 74 ile son yılların en düşük düzeyinde.

* YATIRIMLAR: Özel sektör yatırımları durdurdu. Kamu yatırımları yüzde 16 azaldı. Reel sektör yatırım için bekleme kararı aldı.

* TARIM: İkinci çeyrekte yüzde 3.5 küçüldü.

* İŞSİZLİK: Oran yükseliyor, işsizler ordusuna her ay yenileri ekleniyor.

* GAYRİMENKUL: Konut stoku sürekli artıyor ve inşaat sektörü ilk yarıda sadece binde 9 büyüdü.