kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üniversiteler, yabancı öğrencilerden sağlanan gelirle ayakta

Giriş Saati : 16.09.2008 14:27
Güncelleme : 16.09.2008 23:40
Yeni Haber
İngiltere'de üniversitelerle ilgili hazırlanan bir rapor, bu kurumların yabancı öğrencilerden sağlanan gelirle ayakta durduğunu ortaya koydu.

2000-2001 yılından bu yana üniversitelerin gelirinde yüzde 50'nin üzerinde artış kaydedildiğine işaret edilen raporda, bu gelirin büyük bölümünün yabancı öğrencilerden elde edildiği belirtildi.

Yabancı öğrencilerin sayısının son 10 yılda iki kat arttığına dikkat çekilen raporda, yabancı öğrencilerin ödediği kayıt ücreti ve yıllık eğitim ücretinin miktarının 1,7 milyar sterline kadar yükseldiği kaydedildi.

Bütün ülkelerin yabancı öğrenci pazarından daha çok pay alabilmek için küresel rekabet içine girdiği de belirtilen raporda, İngiltere'ye yüksek öğrenim için AB üyesi ülkelerin dışından gelen öğrencilerin sayısında 2000'li yılların başından bu yana yüzde 105'lik artış görüldüğü ifade edildi.

Raporda, İngiliz öğrencilerin üniversitelere kayıt sayısında ise artış kaydedilmediğine dikkat çekildi. Buna rağmen halen İngiltere'deki üniversitelerde öğrencilerin yüzde 88'ini İngiliz öğrencilerin oluşturduğu da hatırlatıldı.

Raporda, üniversitelerin yabancı öğrenciler sayesinde elde ettikleri gelirin, araştırma bütçelerinin de en büyük kaynağı haline geldiği belirtildi.

Çin'in İngiltere'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler listesinin başında yer aldığı, bu ülkeyi Hindistan ve ABD'nin izlediği kaydedildi.

Rapor, erkekten çok kız öğrencinin üniversitelere kayıt yaptırdığını da gösterdi.