kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sinir sistemini ve vücudu halsiz bırakır

11.09.2008
Gelişigüzel vitamin kullanımı, ne gibi sonuçlara yol açabilir?
* A, D, E, K ve C vitaminlerine ait zarar ve yan etkiler iyi bilinmektedir. A vitamini vücutta birikip karaciğer toksisitesine yol açar. Bu durum; proteinlerin yok olması ve A vitamininin hücrelere hücum etmesiyle belirir. Belirtileri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal ve kilo kaybıdır. Ayrıca iştahsızlık, sinir, yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı ve kaslarda zayıflık da yaratır.
* D vitamininin fazlası kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olur. Kalsiyum, böbrek taşı oluşturabilir. Kan damarlarının taşlaşmasına da neden olur. Bu da; kalp ve akciğer arterleri için tehlikelidir ve ölümcül olabilir. D vitamini toksisitesinin ek belirtileri ise iştahsızlık, baş ağrısı, zayıflık, halsizlik, aşırı susuzluk ve sinirliliktir.
* E vitamini fazla alınırsa zehirlenme olur. Fakat A ve D vitaminlerinde olduğu gibi kolay olmaz. Belirtileri baş ağrısı, zayıflık, baş dönmesi, halsizlik ve görme bozukluğudur.
* K vitamini zehirlenmesi sadece K vitamini için suda çözünen kaynakları tüketen insanlarda meydana gelir. Belirtileri; sarılık ve beyin hasarlarıdır.
* Tiaminin (B1) çok alımı, sinir sistemini etkiler. Güçsüzlük, baş ağrısı, alınganlık ve uyku bozukluğuna yol açar. Ayrıca, hızlı nabız atmasına neden olan dolaşım sistemi bozukluğu da yaratır.
* Yüksek miktardaki niasin (B3) uyuşturucu etkisi yaratabilir. Kusma, dil şişmesi ya da bayılma gibi belirtiler yaratır.