kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1 yılda satılan evin rantının % 90'ı vergilendirilecek

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
13.09.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
1 yılda satılan evin rantının % 90'ı vergilendirilecek
MALİYE Bakanlığı, gayrimenkul piyasasındaki canlılıktan kaynaklanan yüksek rantları aynı yıl içinde vergilendirmeyi hedefliyor. Ancak değer artışının nedeninin tespitinde güçlükler bulunuyor. Bu nedenle mevcut sistemi iyileştiren bir ara formül üzerinde duruluyor. Buna göre,

* Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında 5 yıllık istisna süresi uygulanmayacak.

* Gayrimenkulün edinilme tarihi ile satış tarihi arasında geçen dönem için enflasyon düzeltmesi yapılacak, istisna tutarı (2008 için 6.800 YTL) düşülecek. Kalan tutar vergiye tabi kazanç olarak kabul edilecek. Ancak ilk yıl elden çıkarılan gayrimenkuller için örneğin bu tutarın yüzde 90'ı matrah kabul edilecek. İki yıl içinde satılan gayrimenkullerde net değer artış farkının yüzde 80'i, üçüncü yıl yüzde 70'i dikkate alınacak. 10. yılda ise net değer artış tutarının yüzde 10'u vergilendirilecek.

* Örneğin, 200 bin YTL'ye satın alınan bir gayrimenkulü, enflasyon farkı ile 210 bin YTL'ye mal olmuş kabul edelim. Bu gayrimenkul bir yıl sonra 310 bin YTL'ye satıldığında aradaki 100 bin lira farkın yüzde 90'ı üzerinden yani 90 bin lirasından vergi alınacak. İkinci yıl yine 310 bin YTL'ye satıldığı varsayıldığında bu kez 100 bin YTL farkın yüzde 80'i yani 80 bin lirası üzerinden vergi tahsil edilecek.

* Öneri, net değer artışının vergilendirilmesinden Gelir Vergisi Kanunu'ndaki kademeli tarifenin uygulanmasıyla yüzde 15-35 oranında vergi alınması veya yüzde 30 tek oranlı özel tarife uygulanması yönünde.