kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

İngiltere'nin Erdem'i keşfi

04.09.2008
Reha Erdem'in Be. Vakit filmi geçen hafta İngiltere'de vizyona girdi. İngiliz basını filmi övgülere boğdu, ilk gösterime katılan Erdem seyircilerin sorularını cevapladı..
Reha Erdem'in Beş Vakit filmi 29 Ağustos'ta İngiltere'de vizyona girdi ve İngiliz basını ve seyirciler, Erdem'in sinemasına yoğun ilgi gösterdiler. Örneğin Sight & Sound dergisinden Hannah McGill, "Türk yönetmen Reha Erdem'in çektiği Beş Vakit, yılın en önemli keşiflerinden biri, sinemanın bir sanat olduğunun keskin bir ifadesi," diye yazdı. The Guardian'dan Peter Bradshaw yazısında şunları söyledi: "Beş Vakit, çok dikkat çekici bir çalışma; üstün bir zekâ tarafından ortaya çıkarılmış: Sinematik bir şiir, dehşetle ve çoşkuyla yüklü, ve yılın en iyi filmlerinden biri." Village People'dan Derek Malcolm ise: "Erdem'in filmi, her şeyden önce derin düşüncelerle yüklü ve izlenmesi de başından sonuna kadar büyük bir keyif," diye yazdı. Curzon sinemasında yapılan galaya katılan Reha Erdem, filmin gösteriminin ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı. İngilizlerin övgülere boğduğu Beş Vakit'i bu hafta İstanbullular da tekrar seyretme fırsatı bulacak. Beyoğlu Sineması 5-12 Eylül tarihleri arasında Reha Erdem filmleri haftası düzenliyor. Beş Vakit'in yanı sıra Erdem'in ilk üç filmi, A Ay, Kaç Para Kaç ve Korkuyorum Anne bir hafta boyunca izleyicilerle buluşacak.

ÖDÜLLER, ÖVGÜLER, GÖSTERİMLER...
Reha Erdem zaten övgülere alışık bir isim. 1989'da çektiği ilk filmi A Ay, Nantes Film Festivali'nde ödül aldı. Locarno, Moskova, Vancouver, Dunkerque film festivallerine katıldı. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Yılın En İyi Filmi seçildi. Kaç Para Kaç ise Tokyo Film Festivali'nde yarıştı. Münih, Londra, Göteborg, Oslo, Selanik, Kudüs, Washington D.C., Palm Springs, Yeni Delhi, Montpellier, Seattle film festivallerinin de arasında bulunduğu birçok uluslararası festivale katıldı. İlk defa 23. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilen Korkuyorum Anne, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri (FIPRESCI) ödülünü aldı. Film, aralarında Göteborg, Kopenhag, Montpellier Mediterranean Film Festivali, Stuttgart Türk Film Festivali'nin de olduğu birçok uluslararası festivale katıldı. Bununla birlikte Türkiye'de Ankara, Altın Koza, Antalya film festivallerinde gösterildi ve birçok ödül aldı. 25. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştiren son filmi Beş Vakit ise, FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri) ve En İyi Türk Filmi ödüllerini aldı. Şimdi Türkiyeli seyirci, 11 Eylül'e kadar bu filmleri bir kez daha Beyoğlu Sineması'nda izleme fırsatına sahip. Filmleri görmek isteyenler www.beyoglusinemasi.com adresinde programın detaylarını bulabilirler.