kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Oruç tutarak bedensel ve ruhsal olarak arınabilirsiniz!

Ramazan'ın başından beri oruç tutuyorum. Bu bir aylık süreç, bende detoks etkisi yaratabilir mi? Yoksa aksi bir etkisi mi olur? Zeynep E./Konya

Detoks vücudunuzdan toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin uzaklaştırılması anlamına gelir. Dünyada pek çok uzman, değişik detoks tekniklerini öneriyor. Bunların arasında sadece su ve meyve suyuna izin verenler, belli bir süre çiğ sebze-meyve yenmesini tavsiye edenler, çeşitli bitki çayları ile kürler uygulayanlar bulunuyor. Bu manada, oruç da bir detoks şeklidir. Gün boyu yiyecek ve içeceklerden uzak durarak vücudunuza bir nefes alma hakkı tanırsınız. Bu süreç zarfında sindirim sisteminiz dinlenir. Vücudunuz dışarıdan aldığınız enerji kaynaklarına değil, kendisine odaklanır.

KALORİ AZALIR!
Gaz ve şişkinlik gibi mide-bağırsak şikayetleriniz, uyku sorunları, depresyon gibi ruhsal problemleriniz azalır. Metabolizmanızda, enerji seviyenizde, hareket kabiliyetinizde yavaşlama meydana gelir. Bu durum, vücudunuza zannettiğinizden çok fayda sağlar. Uzun yaşamanın sırlarını araştıran bilimadamları, kalori kısıtlamasının ömrü uzattığını belirtiyor. Yani; oruç süresince azalttığınız kalori alımı, size uzun vadede büyük fayda sağlıyor. Orucun bir bedensel arınmaya dönüşmesi için iftar ve sahur arasında yiyip içtiklerinize, özen göstermelisiniz. Bu süreyi, tıka basa doyma zamanı olarak görürseniz bütün gün dinlenen ve rahatlayan sindirim sisteminize büyük bir yük getirmiş olursunuz. Bu da; oruç süresinde arınan vücudunuza bir fayda sağlamaz.

KENDİ İÇİNİZE YÖNELİN
Oysa iftar ve sahurda sağlıklı ve doğru seçimler yaparak, vücudunuzun gün boyu kat ettiği yolu daha da artırabilirsiniz. Bol su, meyve suyu ve bitki çayı tüketmeniz, kafein içeren uyarıcı içeceklerden kaçınmanız, yağlı, aşırı tuz ve şekerli besinlerden uzak durmanız; önemlidir. Tam tahılları, baklagilleri, salata ve diğer sebze yemeklerini sofranızdan eksik etmemelisiniz. Kızartmalar yerine balık gibi iyi yağlarla donatılmış besinleri tüketmelisiniz. Ayrıca ruhsal arınma da gerekir. Ramazan ayı ve orucu aynı zamanda kendinize odaklanacağınız, hayatınızı gözden geçireceğiniz, doğru ve yanlış taraflarınızı tartacağınız bir döneme dönüştürmelisiniz. Sevdiklerinizle daha çok zaman geçirmeli, iç hesaplaşmalarınıza vakit ayırmalısınız. İşte o zaman gerçek bir detokstan söz edilebilir.