kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Oruç tutmak basurun azmasına neden olur mu?

3 yıldır basurum var. Bu günlerde tekrar azdı. Oruç tutmam bunun sebebi olabilir mİ? Arzu E./Adana

Basur yani hemoroidin sebepleri arasında kabızlık başlarda gelir. Ramazan ile bu hastalığın kesiştiği nokta; işte budur. Oruç nedeni ile beslenme düzeninin değişmesi sonucu, Ramazan ayında kabızlığa sık rastlanmakta ve bu durum hemoroidi azdırmaktadır. Çözüm ise; anlaşılacağı gibi kabızlıktan korunmaktır. Bu nedenle özellikle Ramazan'da posalı gıdalar yemek ve her zamanki tuvalet alışkanlıklarımızı korumaya çalışmak öne çıkmaktadır.

OTURUP ÇALIŞIN!
Hemoroid kalın bağırsağın alt ucu ile anüs girişindeki damarların baloncuklar oluşturup varisleşmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bacak varislerinden teknik olarak bir farkı yoktur. Makattan dışarı çıkması ya da içte kalması ile iç ve dış hemoroid diye kabaca ayrılabilir. Sebepleri arasında; daha önce geçirilmiş damar hastalıkları, müzmin kabızlık, ıkıntı ile dışkılama, sık tekrarlayan ishal, hamilelik, siroz ve devamlı ayakta çalışmak sayılabilir.

AMELİYAT SON ÇAREDİR
Tedavinin temelini; bağırsak hareketlerini ve dışkılamayı düzenli hale getirmek oluşturmaktadır. Hastalığın alevlenmesi durumunda ağrı kesici ve steroid içeren kremler ile ağrı ve şişliğin azaltılmasına çalışılır. Beslenmenin düzenlenmesi ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan hallerde, ameliyat bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Ameliyat ile varisleşen damar baloncukları kökünden bağlanarak ya da kesip çıkarılarak tedavi edilebilir.