kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Eğitimde peçe yasağının kapsamı genişletiliyor

Giriş Saati : 09.09.2008 16:54
Güncelleme : 09.09.2008 17:55
Yeni Haber
Hollanda'da zorunlu temel ve orta öğretimde öğrenci ve öğretmenler için peçe ve çarşaf gibi yüzü kapatan giysileri yasaklayan hükümet kararının kapsamı, yasayla genişletiliyor.

Eğitim ve Bilim Bakanlığının önerisiyle Bakanlar Kurulunca benimsenen yasa tasarısına göre, okul saatleri içinde, okul içinde ve çevresinde veliler de yüzü kapatan giysilerle bulunamayacak. Çocuğunu okula getiren veliler, yüzlerini kapatan giysileri olduğu takdirde, okulun içine ve bahçesine sokulmayacak.

Aynı şekilde okul binası ve bahçesinde öğrenci, öğretmen ve öteki personelin yanı sıra okulu temizlemeye gelenler, herhangi ihtiyaç ya da iş nedeniyle okul binasına girip çıkmak zorunda olanlar için de bu yasak geçerli olacak. Yasağın uygulanmasını okul müdürleri denetleyecek ve sorumlu tutulacak.

Tasarıya göre, öğretmen, öğrenci ve veli ilişkilerinde yüzlerin açık olması ve birbirlerini görmeleri eğitimin kalitesi ve verimliliğine doğrudan yansıyor. Öğretmenlerin ders anlatırken öğrenciyle ilişkisinde onların tepkilerini yüzlerinde görmeleri gerektiği belirtiliyor.

Bakanlığa göre, peçe ve çarşaf gibi yüzü kapatan giysi taşıyan kişi sayısı Hollanda;da çok fazla olmamasına rağmen, eğitim sisteminde bunun yasayla düzenlenmesi kesin bir zorunluluk olarak görüldü.

Parlamentoda daha önce yapılan tartışmalarda yasaklama yönünde beliren siyasi irade ışığında hükümet, zorunlu eğitim kurumlarıyla bazı kamu kurum ve kuruluşlarında peçe ve çarşaf gibi yüzü kapatan giysileri taşıyanlara genel bir yasaklama kararı almıştı. Hazırlanan bu tasarıyla ise eğitim sisteminde yasak kapsamının sınırları ve kuralları açık bir şekilde belirleniyor.

Yasa tasarısında üniversitelerdeki eğitime devam edenler için herhangi bir yasaklama hükmü yer almıyor.

Bakanlığa göre, üniversitelere devam eden öğrenciler, "zorunlu eğitim süreci" içinde yer almadıkları için onlara yönelik bir yasaklama hükmünün konulmadı, ancak sorun çıktığı zaman bu sorunu, öğrenci ile okul kendi aralarında çözebilecekler. Yasa tasarısının gelecek yıl ortalarına kadar parlamentodan geçerek yasalaşması bekleniyor.

AA