kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ÖSS'yi kazanamayana iş garantili kurslar

Giriş Saati : 09.09.2008 11:05
Güncelleme : 09.09.2008 18:58
Yeni Haber
Meslek edindirme kursları, sertifika programları ve kişisel gelişim merkezleri, kısa sürede iyi bir iş olanağının yanı sıra dolgun ücret de vaat ediyor. En gözde kurslarsa bilgisayar, grafik, turizm, reklam metin yazarlığı, senaryo yazarlığı ve oyunculuk...


Para
dergisinin haberine göre, günümüzde üniversite mezunları bile iş bulmakta zorlanırken, bazı meslek kollarında eleman sıkıntısı çekiliyor. Bu durum bilgisayar, grafik, turizm, reklam metin yazarlığı, senaryo yazarlığı, oyunculuk gibi birçok meslek için geçerli.

BİLGİSAYAR
Türkiye'de bilgi teknolojileri bölümlerinden mezun olan öğrenci sayısı, ÖSYM'nin öğretim verilerine göre 9 bin 819. Hâlbuki Türkiye Bilişim Vakfı'nın araştırmalarına göre, Türkiye'nin bilişim sektöründeki açığını kapatması için her yıl yaklaşık 70 bin uzmanın yetiştirmesi gerekiyor. Cisco Systems'ın MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) ile yürüttüğü çalışmalar ve bağımsız araştırma firması IDC'nin araştırmalarına göre ise Türkiye'de ağ teknolojileri uzman açığı, 2007 yılı itibariyle 40 bin 800 kişi. Sektördeki bu açık bilişim teknolojilerindeki uzmanlıkları hem bugünün hem de geleceğin en gözde meslekleri haline getiriyor.


TURİZM
Turizm, biraz mesleki eğitim almışsanız iş bulmanın çok kolay olduğu sektörlerden. Bu sektörde eğitimli eleman yüzdesi epey düşük olduğu için sertifika programlarından mezun olmak iş bulma şansını yükseltiyor. Üniversite mezunları işsizken, sektörün ön büro, servis, otelcilik, ticketing gibi alanlarından sertifika sahibi olanlar hızla iş bulabiliyor. Üstelik birçoğu kurs sırasında çalışmaya başlıyor. IATA & UFTAA diploması turizm sektöründe, üniversite diplomaları da dâhil olmak üzere en geçerli diploma. Çünkü IATA'nın anayasası sayılan resolution'lara göre her IATA seyahat acentesinde en az bir diploma sahibinin çalışıyor olması şart. Böylelikle IATA & UFTAA programından diploma alan kursiyerler, seyahat acenteleri ve havayolu şirketlerinde kolaycı iş bulmanın yanı sıra kendi işyerlerini açma olanağına da sahip oluyor.

SENARYO YAZARLIĞI - OYUNCULUK
Dizi enflasyonu ve sektörün gelişim hızının yarattığı oyuncu ve senaryo ihtiyacı, senaristlerin ve oyuncuların bölüm başına binlerce dolar kazandığı cazip bir alan yaratıyor. Senaristlik yeni bir meslek kolu, senaryo okulları ise bu mesleğin eğitim alanı olarak hızla yayılıyor. İşe bir de reyting savaşlarının getirdiği yüksek ücretler eklenince, her köşe başında bir senaryo ya da oyunculuk kursuyla karşılaşıyoruz. Bankacılardan gazetecilere, ev kadınlarından üniversite öğrencilere kadar pek çok senarist adayı nasıl senaryo yazılır sorusunun peşine düşmüş. Gençler de oyuncu olmak için ustaların izini sürüyor.


FOTOĞRAFÇILIK
Dijital makinelerin geliştirilmesiyle fotoğrafçılık herkesin ulaşabileceğini ve yapabileceği bir hal aldı. Bugüne kadar kendi başına anlatım aracı olmasının yanı sıra sözlü anlatımın en büyük destekçisi konumunda olan fotoğraf ayrıcalıklı bir yerdeydi. Şimdi ise dijital makineler sayesinde kısa yoldan meslek sahibi olmak isteyenler için cazibe merkezi. Özellikle moda fotoğrafçılığı ve stüdyo fotoğrafçılığı gençlerin hayallerini süsleyen
meslekler arasında ilk sıralara yerleşti.

Haberin ayrıntılarını ve kurs bilgilerini Para dergisinin son sayısında bulabilirsiniz...