kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyanın en ucuz otomobili üretilemiyor

Giriş Saati : 09.09.2008 15:51
Güncelleme : 09.09.2008 17:55
Yeni Haber
Hindistan'da dünyanın en ucuz otomobilini üretmeyi amaçlayan Hint Tata şirketi, Batı Bengal eyaletindeki fabrika inşaatına karşı çıkan köylülerle anlaşmaya varıldığının açıklanmasına karşın inşaata hala yeniden başlanamadı.

Hindistan'da "Halkın Otomobili" olarak tanıtılan ve fiyatının 2500 dolar olacağı açıklanan Nano marka otomobilin üretim yerine, arazilerine el konulduğu gerekçesiyle köylüler ve Batı Bengal eyaletinin Trinamool Kongresi partisi, düzenledikleri gösterilerle karşı çıkıyor.

Bu yatırıma onay veren Batı Bengal'in komünist hükümeti ile buna karşı çıkan siyasi partinin önceki gece, arazilerine el konulan köylülere tazminat ödenmesi konusunda anlaşmaya vardığının açıklanmasına rağmen, bu görüşmelere katılmayan Tata şirketi yetkilileri, Kalküta yakınlarındaki Singur'da bulunan fabrika inşaatına devam etmeyi reddediyor.

Tata yöneticileri, bu anlaşmanın "muğlak" olduğunu ve gösterilerin yeniden başlamayacağını garanti etmediğini savunuyor.

Yerel hükümet ve muhalifler arasında varılan anlaşmaya göre, köylülere otomobil fabrikasının makine, teçhizat ve yedek parça üretimi için el konulan arazilerinin bir kısmının iade edilmesi öngörülürken, Tata firması, bu kadar ucuza otomobil üretmek için giderleri asgaride tutma gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Pazarlıkların sürdüğü haber veriliyor.

Yılda 250 bin adet üretecek fabrika için 350 milyon dolar yatırım yapan şirketin başkanı Ratan Tata, geçen ay sonunda yaptığı açıklamada, 30 yıldır komünist parti tarafından idare edilen, ancak yerli ve yabancı yatırıma sıcak bakan Batı Bengal eyaletindeki gösteriler durmazsa, Nano'nun üretimini başka yere kaydırma tehdidinde bulunmuştu.

Nano'nun, yıl sonuna kadar piyasaya çıkması bekleniyor.

AA
Haberin fotoğrafları