kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Krizin çeyreği yaşanıyor"

Giriş Saati : 09.09.2008 13:37
Güncelleme : 09.09.2008 18:58
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Dışarıda birtakım sıkıntılar var, daha krizin çeyreğindeler. Krizin daha dörtte üçü geliyor" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) 15. Olağan Genel Kurulunun açılışında konuşan Tüzmen, hep beraber duygusal anlar yaşadıklarını, burada bayrağı daha yukarı taşımak için centilmence bir mücadele göreceklerini söyledi.

Türkiye ekonomisini ihracat sayesinde çok daha iyi noktalara taşıma amaçları olduğunu kaydeden Tüzmen, Oğuz Satıcı döneminde ihracatın 30 milyar dolardan 100 milyar dolara ulaştığını, geriye dönük 12 ay itibarıyla da 130 milyar doları geçtiğini ifade etti.

Tüzmen, TİM başkanı olacak kişinin bu bayrağı daha yukarıya taşımaya çalışacağını belirterek, "Onunla en az bu dönem 200 milyar doları görmeye çalışacağız. Hedefimiz 2012'ye kadar 200 milyar doları görmek, diğer başkanlarla da 2023'te 500 milyar dolara ulaşmaktır. Baktığınız zaman bugün Türkiye'nin ihracat artışından başka en fazla moral kazandıran başka bir unsur var mı?" diye konuştu.

Bakan Tüzmen, Türkiye'de şu anda sadece 8 firmanın 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabildiğini, yeni başkan döneminde bunu en az 20 firmaya çıkartmak gerektiğini kaydetti.

Tüzmen, dünyada konjonktürün değiştiğini ifade ederek kapitalizmin beşiğinde dün dünyanın en büyük iki konut toptancısının devletleştirildiğini, çok ciddi bir değişim olduğunu anlattı. Tüzmen, şöyle devam etti:
"ABD'de konut toptancısı şirketler İngiltere'de bankalar... Biz o dönemleri hep yaşadık, gördük, geçtik. Şimdi artık, çok daha kuvvetli bir ekonomiyle ayağımızın üstüne basıyoruz. Dışarıda birtakım sıkıntılar var. Daha krizin çeyreğindeler. Krizin daha dörtte üçü geliyor, arka arkaya... Büyüme hızlarındaki gerileme ABD'deki gerileme, resmen ilan edilmese de İngiltere'deki resesyon... Bunların hepsi dalga dalga gelecek. Kendimizi çok daha iyi bir şekilde toparlamamız gereken bir dönem. Bu bir tehdit dönemidir ama aynı zamanda fırsat dönemidir."

Avrupa'da şu anda firmaların el değiştirmeye başladığını, konsolidasyonlar ve birleşmeler olduğunu belirten Tüzmen, Türkiye'de birlik ve beraberlik korunduğu sürece oralardaki tehdit unsurlarının fırsat unsurları haline getirilebileceğini, yeni pazar açılımları yapılabileceğini söyledi.

Tüzmen, konuşmasını tamamlarken, "Bu bayrağı alacak yeni arkadaşa, kendisinden önce bayrak taşıyan değerli başkanlarımız gibi centilmence, fedakarca çalışacağı, belki çoluğunun çocuğunu büyümesini iyi bir şekilde göremeyeceği ama ihracatın büyüme oranlarını onlara göstererek, belki kendisini biraz affettirebileceği bir dönem diliyorum" diye konuştu.
AA