kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

El koyma umut oldu, borsalar coştu

09.09.2008
Mortgage'ın anne ve babası niteliğindeki Fannie Mae ve Freddie Mac'e ABD'de devletin omuz çıkması dünya piyasalarını adeta coşturdu. Asya ve Avrupa önderliğinde borsalarda ralli yaşandı Bazı uzmanlar el koyma operasyonuyla oluşan olumlu havayla birlikte yükselişin aylarca sürebileceğini öngörürken kimi yatırım danışmanları ise bu hamlenin işe yaramayacağını havanın geçici olduğunu belirtti..
ABD'nin en büyük mortgage kredi kuruluşlarından Fannie Mae ve Freddie Mac'in devlet kontrolüne alınması küresel piyasalarda rahatlamaya neden oldu. Atılan adımın artık mortgage temelli krediler konusunda sorun yaşanmayacağı yönündeki beklentileri desteklemesi başta ABD borsaları olmak üzere Avrupa ve Asya'da da yükselişleri beraberinde getirdi. Amerikan Dow Jones Endeksi gün içerisinde yüzde 2.70'lere kadar çıktı. Ancak asıl sıçramalar Avrupa ve Asya piyasalarında yaşandı.

BANKA HİSSELERİ ŞAHA KALKTI
Avrupa'da Fransa Borsası CAC yüzde 4.80'e kadar yükselirken, Alman DAX Borsası da yüzde 3'e yakın artış kaydetti. Asya borsaları da Fannie Mae ve Freddie Mac'in devlet kontrolüne alınması ile oluşan olumlu havanın etkisiyle önemli kazançlar sağladı. Asya'da en hızlı yükselişi yüzde 5.50 ile Güney Kore Borsası yaşarken Hong Kong Borsası yüzde 4.32 ve Japon Borsası Nikkei de yüzde 3.38 ile günü kârlı geçiren piyasaların başında yer aldı. Bu rakamlarla birlikte Hong Kong Borsası son 6 ayın bir gün içerisindeki en hızlı çıkışını yakaladı. Başta Avrupa olmak üzere Asya ve ABD borsalarında finans kâğıtları yükselişe geçen varlıkların başında yer aldı.

SORUN SİSTEMDE ŞİRKETTE DEĞİL
Dünya piyasalarının uzun bir aradan sonra yeniden yükselişe geçmesi ileriye yönelik beklentileri de yükseltti. Killik & Co. uzmanlarından Graham Neale yaptığı açıklamada yükselişin devam edeceğine işaret ederek, "Piyasalarda yaşanan uzun süreli bir yükselişin ilk adımı olabilir. Fed'in attığı bu adımın etkisi bir günle sınırlı olamaz. Özellikle mortgage pazarına devlet desteğinin geldiği düşüncesi piyasaları aylarca sürecek bir yükseliş dönemine yöneltebilir" dedi. Ancak piyasalarda yaşanan yükselişe güvenmeyen yatırımcılarda yok değil. Yapılan yorumlarda batan finans kuruluşlarını kurtarmanın mevcut sorunu çözmeyeceğine işaret edilerek yaşanan sıkıntıların doğrudan şirketlerle değil sistemin kendisiyle ilgili olduğuna vurgu yapıldı.