kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Akıllı pasaportlar geliyor

Giriş Saati : 09.09.2008 11:37
Güncelleme : 09.09.2008 17:55
Yeni Haber
Önümüzdeki günlerde bütün Avrupa havaalanlarında "Otomatik pasaport kontrol" denemesine başlanacağı ve bu sahada öncülüğü Kuzey ülkelerinin yapacağı bildirildi. Artık yolcuların yüzlerinden ya da parmaklarından otomatik tanınacak.

İlk denemelerin Finlandiya'da, daha sonra da İsveç'te uygulanacağı kaydedildi. İsveç Emniyet Genel Müdürlüğü, otomatik yüz tanıma ya da parmak izi kontrol sistemlerinden hangisinin daha randımanlı ve pasaport ile şahsın bağlantısını en sağlıklı kurabileceği üzerinde halen çalışıyor. Buradaki amacın, güvenlik kontrollerinde geçen uzun zamanları biraz olsun kısaltabilmek ve yolculukları daha kolay kılmak olduğu ifade ediliyor.

Günümüz pasaportlarında sadece resimlerle yüz kıyaslaması yapılabiliyorken, şimdilerde İsveç'te bazı bölgelerde deneme maksatlı olarak pasaportlara parmak izleri konmaya başlandı. Önümüzdeki yaza kadar bütün yeni pasaportlara bu uygulamanın gerçekleştirilmiş olacağı ve bunun zorunlu hale getirileceği öğrenildi.

Bu yeni sistemle bilgisayardaki "Biometrik Bilgi Sistemi"nin yüz ve parmaklardan tanıma- tarama işlemi yapacağı, bilgi uyuyorsa yolcuya otomatik müsaade verilmiş olacak. Bilgisayarın tanımadığı hallerde o pasaport sahibi geçişteki sınır polisine müracaat etmek zorunda kalacak.

Bu konuda en sistematik çalışma ilk olarak İskandinavya bölgesinde ele alınırken, İsveçli Metro Teknik Gazetesi; ilk otomatik pasaport çıkış denemesinin Finlandiya'nın Helsingfors şehrinin Vanda çıkışında gerçekleştirileceğini kaydetti. Finlandiya'dan sonra bu tekniği İsveç'in deneyeceği ifade ediliyor. İsveç polisi, bu sistemi uygulayabilmek için halen teknik alt yapıyı geliştirmeye çalışıyor.

Basına çalışmalar hakkında bilgi veren İsveç Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Ulf Sköld, "Araştırmalarımız devam ediyor, çalışmalar sonunda yüz tanımanın mı yoksa parmak tanımanın mı daha uygun olacağına karar vereceğiz." diye konuştu. İsveç polis yetkilileri, AB üyesi ülkeleri vatandaşlarının bu tür otomatik geçişlerde bir problem yaşamayacağına inandıklarını belirtti.

Basına bu bilgiler yansırken, halen hiçbir bütçenin ortaya konmaması ve yeni pasaport alanlara dahi böyle bir uygulama yapılmazken; bazı vatandaşlar bu girişimin, insanların parmak izlerini arşivleme için yapılıp yapılmadığı sorusunu dile getirdi.

CİHAN