kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsviçre'den İran'a kadın büyükelçi

Giriş Saati : 09.09.2008 15:24
Güncelleme : 09.09.2008 17:55
Yeni Haber
İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey, İran'a büyükelçisi olarak bir bayanı atadı. Birçok politikacı yeni büyükelçinin İsviçre'yi, İran'da takması gerektiği başörtüsü ile temsil edeceğinden dolayı Dışişleri Bakanı Rey'e tepki gösterdi.

Hukukçu Livia Leu Agosti'nin yıl sonunda Tahran'da İsviçre'nin büyükelçisi olarak göreve başlayacak. Agosti'nin İran'da büyükelçilik binasının dışında, dışarıya çıktığı zaman ya da bir politikacı ile görüştüğü zaman, resmi ziyaretlerde başörtüsü takması gerekiyor. İsviçre Dışişleri Bakanlığı, "Diplomatlarımız misafir ülkenin kanunlarına uymalıdır" açıklamasıyla bunu onayladı. Agosti ise, İran'da kadın-erkek eşitliğinde önemli rol oynayacağına inandığını dile getirdi.

Aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi'nden (SVP) milletvekili Walter Wobmann bu olayı , Rey'in yeni bir provakasyonu olduğunu değerlendirdi . SVP'den Christoph Mörgeli ise bu kararı saçma bulduğunu, bu şekilde İsviçreli diplomatın zorlamaya boyun eğdiğini iddia etti. Hristiyan Demokrat Partisi (CVP) sözcüsü Marianne Binder de, başörtünün takılmasının rejime karşı diz çökme olduğunu ifade etti.

İsviçre Dışişleri Bakanı Rey, İran gezisi sırasında başörtü takmıştı. Rey'in bu tavrı, ülkesinde tepki çekmişti.

CİHAN