kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Erdoğan iftar yemeğinde Gökçek'i uyardı.

Başbakandan Gökçek'e: BOTAŞ'a borçlarını öde

ANKA
Giriş Saati : 08.09.2008 01:04
Güncelleme : 08.09.2008 01:16
Başbakan Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten, BOTAŞ'a olan 677 milyon YTL'lik borcun ödenmesini istedi. Gökçek ise borç tutarına itiraz ediyor..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BOTAŞ'a olan 677 milyon YTL'lik borcunu ödenemeyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e sitem etti ve "Borcunu öde" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ramazan ayının ikinci günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in verdiği iftar yemeğine katıldı. Erdoğan, iftar sonrası masada Melik Gökçek ile Ankara'nın sorunlarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan, Gökçek'e BOTAŞ'a olan borçların ödenip ödenmediğini sordu. Aldığı olumsuz cevap sonrasında Erdoğan, Gökçek'e dönerek, "Biz BOTAŞ'a olan borcunuzun ödenmesi için yasa bile değiştirdik. Faizleri sildik, oranları düşürdük, borcun ödenmesi için her türlü kolaylığı sağladık. Buna rağmen borç ödenmemiş. Sen bizi hep savunma yapmak zorunda bırakıyorsun. Bu borcunu ne olursa olsun öde. Bu sıkıntıyı ortadan kaldır" dedi.

GÖKÇEK SESSİZ KALDI
Başbakan Erdoğan'dan beklenmedik bir tepki alan Gökçek ise bir şey söylemeyerek sessiz kalmayı tercih etti. Bu arada, Başkent Doğalgaz'ın 2007 sonu itibariyle BOTAŞ'a 677 milyon YTL borcu bulunuyor. BOTAŞ geçtiğimiz yıllarda pek çok dava açtığı ve çoğunu kazandığı halde, alacağını bir türlü tahsil edemiyordu.

UZUN SÜREN BEKLEYİŞ
Kamu yararını gözeterek vanayı kapatamayan BOTAŞ'ın alacağı uzun yıllar bekledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcunu ödemeyeceği anlaşılınca bir yasa da çıkarıldı. Özelleştirme formülü geliştirilerek Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapıldı. 12 Temmuz 2007 tarihli değişiklik ile o dönemki adıyla EGO'nun özelleştirilmesi, elde edilen gelirden BOTAŞ ve Hazine Müsteşarlığı'na olan borçların ödenmesi öngörüldü. Bu süreç çerçevesinde Eylül 2007'de EGO ikiye ayrılarak, doğal gaz dağıtım işleri 30 yıllığına lisans alan Başkent Doğalgaz kapsamına alındı. Ardından şirketin 30 yıllık lisansından kalan sürenin devri için özelleştirme ihalesine çıkıldı. 14 Mart 2008'de yapılan ihaleyi 1 milyar 610 milyon (KDV dahil 1,9 milyar YTL) ile Global Yatırım-Ener Gaz ortaklığı kazandı. İhalenin ardından EPDK, Rekabet Kurulu, Büyükşehir Belediye Meclisi onaylarını içeren devir süreci başladı.