kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Küreselleşme mafyaya yaradı

MAHMUT SANCAK
Giriş Saati : 08.09.2008 01:06
Güncelleme : 08.09.2008 01:16
Küreselleşmenin etkisiyle daha önce ülke sınırları içinde faaliyet gösteren organize suç örgütleri pazarların liberalleşmesiyle birlikte tüm dünyaya yayıldı. Örgütler artık çokuluslu şirketler gibi çalışıyor IMF ve Dünya Bankası'nın rakamlarına göre organize suç örgütlerinin yıllık geliri 2.5-3 trilyon dolar arasında değişiyor. Bu rakam Fransa'nın yıllık GSMH'sına eşit. En büyük kazanç uyuşturucu trafiğinden geliyor..
Dünya ekonomisinde çok sayıda sektör yaşanan finans krizi nedeniyle yavaşlarken organize suç sektörü tarihinin en parlak dönemini yaşıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na göre 54 trilyon dolarlık küresel gayri safi milli hasılanın yüzde 20'si bu yolla kazanılıyor. Yaklaşık 2.5-3 trilyon dolarlık bu dev pasta ise Fransa'nın yıllık gayri safi milli hasılasına eş değer durumda. 1990'lı yıllardan itibaren ekonominin küreselleşmesi ile birlikte İtalyan mafyasının yanı sıra Rus, Hint ve Çin mafyaları da piyasalarda boy göstermeye başladı. Yapılan araştırmalara göre organize suç örgütlerinin dünya üzerinde yeni yapılanmaları aynı küresel şirket örneğinde olduğu gibi franchise tekniği (Bir ürün veya hizmete ait imtiyaz hakkının belirli bir süre ve şartla farklı kişi ve kuruluşlara kullandırılması) ile tüm dünyaya yayılıyor.

McMAFYA MODELİ GELDİ
Hamburger firmalarının dünya üzerinde yayılmasını örnek alarak gelişen ve uzmanlarca "McMafya" olarak adlandırılan bu sistemde örneğin Rus mafyası Fransa'da bazı örgütlere kendi adını kullanarak şantaj yoluyla para toplamasına izin veriyor. Bunun karşılığında ise dönem sonunda elde edilen kâr paylaşılıyor. McMafya yöntemiyle insan ticaretinden silah kaçakçılığına, uyuşturucu ticaretinden sahteciliğe kadar her türlü suç küreselleşirken, organize suç örgütlerinin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri de giderek artıyor. Yapılan araştırmalarda kısaca mafya olarak anılan organize suç örgütlerinin etkilerinin 1980'li yıllarda faaliyet gösterdikleri ülkelerle sınırlıyken 1990'lı yıllardan sonra başlayan küreselleşmenin etkisiyle örgütlerin etki alanının tüm dünyayı kapsadığına işaret ediliyor. İngiliz yazar Misha Glenny'e göre küreselleşmenin etkisiyle İtalyan, Japon ve ABD mafyalarına yenileri eklendi. Bu örgütler dünyanın farklı bölgelerinde kendilerine yeni pazarlar oluşturdu.

İTALYA MAFYA'NIN KALESİ
Tel Aviv'de beyaz kadın ticareti, Dubai'de para aklama, Kanada'da uyuşturucu trafiği merkezleri, Brezilya'da bilgisayarlara saldırı çeteleri, Japonya'da şantaj örgütleri ve Çin'in küresel sahte mal trafiğini yönlendiren Triad örgütleri bunların başında geliyor. Mafya'nın İtalya'daki yıllık cirosu 100 milyar dolar, Almanya ve Fransa'da ise ortalama 60 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor.