kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adli yıl başladı

Giriş Saati : 08.09.2008 10:11
Güncelleme : 08.09.2008 22:16
Yeni Haber
Adli yıl açılış töreni devletin zirvesini bir araya getirdi...
Adli Yıl açılış töreni Yargıtay konferans salonunda başladı. Adli Yıl açılış töreni, devletin zirvesini bir araya getirdi. AKP hakkında kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya törene katılmazken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın soğuk bir şekilde tokalaşması dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ve yüksek yargı organları mensupları katıldı.

HÜKÜMETTEN GENİŞ KATILIM
Törene Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanları Cemil Çiçek, Said Yazıcıoğlu ve Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

AKP hakkında kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya törene katılmadı. Başbakan Erdoğan salona girdiğinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la soğuk bir şekilde tokalaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Yargıtay 1. Başkanı Hasan Gerçeker Yargıtay'ın giriş kapısında karşıladı. Gül'ün gelmesiyle tören başladı.

Adli yılın açılışı nedeniyle Yargıtay Başkanı Gerçeker bugün bir resepsiyon verecek.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN YAZILI MESAJ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ayırım yapılmaksızın ve üstünlük gözetilmeksizin herkesi kapsayan hukuk kurallarının, adaletin sağlanmasının en önemli aracı olduğuna işaret ederek, ''Bununla birlikte yargı bağımsızlığını güçlendirecek, adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayacak, yurttaşların güven duygusunu pekiştirecek, mahkemelerin iş yükünü azaltacak ve çağdaş standartlar getirecek bir yargı reformuna ihtiyaç olduğu gözardı edilmemelidir'' dedi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 2008-2009 Adli Yılının başlaması dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Gül mesajına, Atatürk'ün önderliğinde kurulan, hedefini çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma ve onu geçme olarak belirleyen Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirterek başladı.
Vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruyan, hukukun evrensel ilkelerini üstün tutan ve demokrasinin teminatı olan hukuk devleti ilkesinin, çağdaş devletin en önemli yapı taşlarından biri olduğunu vurgulayan Gül, gerçek manada bir hukuk devletinden söz edilebilmesi için, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasının, hukukun evrensel kurallarına saygı gösterilmesinin ve adaletli bir düzenin gerçekleştirilmesinin zorunluluk olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:
''Ayırım yapılmaksızın ve üstünlük gözetilmeksizin herkesi kapsayan hukuk kuralları, adaletin sağlanmasının en önemli aracıdır.
Bununla birlikte, yargı bağımsızlığını güçlendirecek, adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayacak, yurttaşların güven duygusunu pekiştirecek, mahkemelerin iş yükünü azaltacak ve çağdaş standartlar getirecek bir yargı reformuna ihtiyaç olduğu gözardı edilmemelidir.
Bu amaçla yürütülen çalışmalar, hukuk devleti anlayışının ülkemizde tam manasıyla hakim kılınmasını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk alanında en üst seviyeye taşınmasını sağlayacaktır.
Hukuk sistemimizin değişen dünya şartları da dikkate alınarak geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi, Türkiye'nin öncelikleri arasında yer almaktadır.
Türk yargısının kurumları ve ülkenin her köşesinde fedakarca görev yapan hakim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarıyla bu süreçteki katkılarını devam ettireceğine inanmaktayım.
2008-2009 Adli Yılında, adaletin tevzii için gecesini gündüzüne katan yargı çalışanlarına başarılar diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum.''


"YENİ YILA SORUNLARLA BAŞLANIYOR"
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, meslektaşlarının, ''yargının sorunlarının geçiştirilmemesini, çözüm yolunda gerçekçi adımların atılmasını sabırla beklediklerini'' ifade etti.
Eminağaoğlu, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ''adli yıla dağ gibi biriken sorunlarla girildiğini'' savundu.
Yargı bağımsızlığının, yargı organları ve mensupları için bir ayrıcalık değil temel hak ve özgürlüklerin, hukuk düzeninin etki, baskı altında kalınmadan korunabilmesi için ''olmazsa olmaz bir koşul'' olduğunu belirten Eminağaoğlu, şunları kaydetti:
''Bu nedenle, hukuk devleti yönünden vazgeçilmez öneme sahiptir. Demokrasi için vazgeçilmez olan siyasi partilerin de bu anlayışa uygun hareket etmeleri gerekmektedir.

Bir hukuk devletinde hukukun üstünlüğü ilkesi, yargının tek referansıdır. Ancak hukukun üstünlüğü ilkesinin, sadece yargının görev alanında geçerli olmadığı beklentileriyle örtüşen durumlarda değil, her koşulda yasama ve yürütme organları yönünden de geçerli olduğu inancı artık mutlak bir biçimde yerleşmelidir. Erkler ayrılığı ilkesi özenle korunmalıdır. Yargı organlarının, ulus adına egemenlik yetkisi kullandığı ve bu yetkinin de kurucu irade tarafından Anayasa yoluyla verildiği asla gözden uzak tutulmamalıdır.
Meslektaşlarımız, yargının sorunlarının geçiştirilmemesini, çözüm yolunda gerçekçi adımların atılmasını, içinde bulundukları koşullara rağmen sabırla beklemektedir.''

Tüm Yargı Mensupları Derneği Genel Başkanı Salim Çoruk ise yazılı açıklamasında, yeni adli yılın başlangıcında bir önceki yıldan kalan kronik sorunların devam ettiğinin görüldüğünü ileri sürdü.
Adli yıl açılış törenlerinde söylenenlerin temenniden öteye gitmediğini ifade eden Çoruk, sorunların çözülmesi bir yana artarak devam ettiğini savundu.

Birleşik Büro-İş Genel Başkanı Haydar Şahindokuyucu da yargı çalışanların hakim ve savcılardan ibaret olmadığını belirterek, 30 bin çalışanın iktidarlar tarafından göz ardı edildiğini öne sürdü.
Şahindokuyucu yargının, hakiminden savcısına, hizmetlisinden mübaşirine, zabıt katibinden yazı işleri müdürüne kadar bir bütün olduğunu ifade etti.

AJANSLAR