kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

50 bin kişiye iş olanağı

Giriş Saati : 08.09.2008 10:26
Güncelleme : 08.09.2008 17:43
Yeni Haber
Telekomünikasyon sektörü yeni yatırmlarnla birlikte ciddi bir istihdam alanı olacak.

Telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren Millenicom Türkiye'yi çatısı altında bulunduran European Telecommunication Holding Üst Yöneticisi (CEO) Şevki Kuyulu, ileri teknolojilere yapılacak yatırımlarla birlikte telekom sektörünün önümüzdeki üç yılda 50 bin kişiye iş olanağı yaratmasını beklediklerini bildirdi.

Kuyulu, yaptığı açıklamada, yasal düzenlemelerden yetişmiş iş gücü ihtiyacına kadar pek çok önemli konuda telekomünikasyon firmalarının gereksinimlerinin bulunduğunu ve sektörde şu anda bir çok sorun yaşandığını belirtti.

Öncelikli çözülmesi gereken sıkıntılara işaret eden Kuyulu, ilk olarak şehir içi arama hizmetinin serbest rekabete açık olmadığını, bir an önce sabit telekomünikasyon hizmeti (STH) lisanslarının verilmesiyle birlikte şehir içi arama hizmetinin rekabete açılmasını beklediklerini kaydetti.

İkinci olarak Türk Telekom'un toptan hat kiralama yükümlüsü haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Kuyulu, bunun için Türk Telekom tarafından abonelere faturalanan aylık sabit ücretin alternatif operatörler tarafından da faturalanabilmesinin önünün açılmasının şart olduğunu, ayrıca Türk Telekom'un bütün tarife paketlerinin rekabete açılmasını beklediklerini ifade etti.
Sektörde çeşitli sorunlara karşın yatırımların hız kesmeden büyük bir ivmeyle devam ettiğini vurgulayan Kuyulu, uzun vadede en önemli sektörler arasındaki yerini daha da yukarılara taşıyacak telekomünikasyon alanında yetişmiş iş gücü ihtiyacının önemli bir boyuta ulaşacağına dikkati çekti.

"SEKTÖRDE İNSAN KAYNAĞI AÇIĞI VAR"
Tam anlamıyla bir teknoloji devriminin gerçekleştiği, elektronik şebekelerin hızla yayıldığı ve devletlerin sektörden çekildiği günümüzde, mobil telefon sanayinin de olağanüstü ivmelendirmesiyle sektörde ciddi bir insan kaynağı açığı olduğunun altını çizen Kuyulu, şunları kaydetti:
"Telekom sektörü, yüksek teknolojiyle en yakından ilişkili, teknoloji devrimlerinin en sert şekilde hissedildiği sektör olma konumunu koruyor. Sektör çalışanlarının aygıtsal bazda ve yazılım açısından en son gelişmeleri sürekli olarak takip etmesi gerekiyor. Bu da yetişmiş iş gücü sorununu beraberinde getiriyor. Aslında bu sorun sadece bizim sektörümüzün değil ülkemizin de en büyük sorunlarının başında geliyor. Bilhassa nitelikli telekom teknisyenleri ile programcılar ve mühendisler kolayca iş bulabiliyor. Önümüzdeki günlerde üçüncü nesil (3G), Wi-Max, IPTV, numara taşınabilirliği, bilgisayar-telefon entegrasyonu, ses-veri-görüntü bütünleşmesi (Triplay) gibi ileri teknolojilere yapılacak yatırımlarla birlikte telekom sektörünün önümüzdeki üç yılda 50 bin kişiye iş olanağı yaratmasını bekliyoruz."

"NETWORK ÜRÜNLERİ CİRO ARTIŞI YÜZDE 20 OLUR"
Telekomünikasyon sektöründe geniş bant erişim çözümleri alanında faaliyet gösteren, Amerika, Çin ve Tayvan'dan sonra dördüncü merkez ofisini Türkiye'de kuran ZyXEL'in Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan da, serbestleşme çalışmalarının sektörün gelişimine büyük katkı yaptığını ve Türkiye'yi bir ilgi odağı haline getirdiğini vurguladı.

Sektörde önümüzdeki dönemde önemli gelişmeler beklendiğine işaret eden Tarhan, ülkelerin kültürel gelişmişlik oranının bilgisayarlaşmayı aşarak internet erişimiyle ölçülmeye başlandığı bir dönemin yaşandığını, internetin artık bilgisayarlaşmayı tetikleyen bir faktör niteliği taşıdığını kaydetti.

Geniş bant internet erişiminde taşıyıcı etkenin ADSL pazarının genişlemesi üzerine kurulu olduğunu belirten Tarhan, mevcut şartlarda özellikle dördüncü çeyrekte geçmiş dönemlere göre ADSL'de yeni abone sayısındaki hızın azalacağını düşündüklerini, Telekomünikasyon Kurulu ve servis sağlayıcı firmaların yeni fiyat politikası üzerinde anlaşarak internet erişimini daha ekonomik fiyatlara çekeceklerini ve pazarı kısa sürede 20 milyon aboneyi kapsayacak şekilde genişleteceklerini ümit ettiklerini bildirdi.

Fiyatların geri çekilmesinin kolay bir şey olmadığına işaret eden Tarhan, servis sağlayıcıların bir an önce internet dışı servisleri artırarak gelirlerini çeşitlendirmeleri ve bu doğrultuda altyapı çalışmalarını hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki iki yıllık dönem içinde gerekli lisansların verilmesiyle birlikte geniş bant internet alanında taşıyıcı konseptin başta ADSL olmakla beraber, VDSL2, Metro Ethernet Wimax, 3G teknolojileriyle destekleneceğini vurgulayan Tarhan, servislerin de başta VoIP ve TV/video olmak üzere kiralanacak veya satılacak çeşitli IP tabanlı içerikler olacağını aktardı.

Bu gibi alanlarda yatırımların başlamasıyla birlikte bir önceki yıla oranla pazarda kullanılacak network ürünlerinin toplam cirosal artışının yüzde 20 civarında olmasını düşündüklerini kaydeden Tarhan, buna karşılık aynı dönemde ZyXEL'in Türkiye pazarında büyüme oranının yüzde 40'lara ulaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

"TELEKOM UZMANLARI BAŞI ÇEKİYOR"
Netron Genel Müdürü Bülent Tekmen de, Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında son derece nitelikli eğitimler verildiğini vurgulayarak, bilişim sektörüne her yıl dahil olan 5 bin kişinin yetişmiş iş gücü ihtiyacını karşılamaktan uzak kaldığına dikkati çekti.

Bilişim alanında şirketlerin en çok aradıkları elemanlar arasında yüzde 20 ile telekom uzmanlarının başı çektiğine işaret eden Tekmen, Türkiye'deki eğitimlerin dünya standartlarında olduğunu ve bunun da ülkeyi küresel boyutta bir üst seviyeye taşımak için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Tekmen, burada eğitim alan kişilerin hangi ülkede olurlarsa olsunlar telekom firmaları tarafından "yetkin" kabul edildiklerini ve eğitimlerin ardından alınan sertifikaların küresel geçerliliğinin bulunduğunu aktardı.

"SEKTÖRDE 20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR"
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ise, bilişim sektörünü yakından izlediklerini, bir yandan sektördeki yatırımlar hızla artarken, bir yandan da telekomünikasyon alanının ülke için ciddi bir istihdam olanağı yaratmaya devam ettiğini vurguladı.

Yetişmiş iş gücü açığının ise bilişimin tüm alanlarında olduğu gibi telekomünikasyon tarafında da giderek arttığına dikkati çeken Azoz, serbestleşme süreciyle birlikte sektörde büyük bir hareketlilik yaşanmaya başladığını ve telekom alanında bugün 20 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.

Yusuf Azoz, Türkiye'de telekom sektörünün rekabete açılması ve serbestleşmenin başlamasının, sektöre insan kaynakları anlamında yoğun bir hareket getirdiğini ve sektörün gelişmesine olumlu etkileri olduğunu, bu alanda rekabete girişmek isteyen birçok telekom şirketinin hızla ekiplerini genişletmeye başladığını ifade etti.
Firmaların gelişen ve yenilenen teknolojilerden maksimum oranda faydalanmak istediğini aktaran Azoz, bunun ancak yetişmiş iş gücüyle mümkün olabilmesinden dolayı söz konusu alanda mezun veren kurumların ihtiyaca yetişemediklerini, bu nedenle nitelikli personel bulmakta zorlanıldığını belirtti.

Sektörde en çok eleman gereksinimi bulunan pozisyonları satış, müşteri temsilcisi, teknik, telekomünikasyon, müşteri hizmetleri, muhasebe, pazarlama, çağrı merkezi, insan kaynakları, yazılım geliştirme olarak sıralayan Azoz, en çok ilan çıkılan departmanların başında satış, teknik, bilgi işlem, müşteri ilişkileri ve pazarlamanın geldiğini, adaylardan en fazla başvuru alan pozisyonların satış, çağrı merkezi, müşteri temsilcisi, telekomünikasyon, müşteri hizmetleri, muhasebe, elektrik/elektronik, kurumsal pazarlama, insan kaynakları, teknik ve satış destek birimleri olduğunu, en çok başvuru yapılan departmanların başında ise satış, müşteri ilişkileri, teknik, pazarlama ve muhasebenin yer aldığını kaydetti.
Kariyer.net verilerine göre telekom sektöründe şu anda 345 ilan bulunuyor ve bu ilanlarla 1.030 kişi aranıyor.

En çok aranan pozisyonlar ve ilan sayıları ise şöyle:

Pozisyon adı İlan Sayısı
Satış Temsilcisi 14
Aktif Satış Temsilcisi 6
Müşteri Hizmetleri Elemanı 6
Kurumsal Satış Temsilcisi 5
Saha Satış Temsilcisi 5
Telekomünikasyon Mühendisi 4
Çağrı Merkezi Elemanı 3
Kurumsal Müşteri Danışmanı 3
Pazarlama Uzmanı 3
Satış Destek Elemanı 3
Satış Yetkilisi 3
Aktif Satış Elemanı 2
Bayi Satış Müdürü 2
Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi 2
GSM Teknisyeni 2
Güvenlik Görevlisi 2
İnsan Kaynakları Uzmanı 2
Kurumsal Satış Danışmanı 2
Kurumsal Satış Uzmanı 2
Mağaza Müdürü 2
Makam Şoförü 2
Muhasebe Sorumlusu 2
Muhasebe Uzmanı 2
Müşteri Hizmetleri Sorumlusu 2
Müşteri Temsilcisi 2
Network Mühendisi 2
Network Uzmanı 2
Satış Elemanı 2
Satış Müdürü 2
Sekreter 2
Teknik Servis Teknisyeni 2
Yazılım Geliştirme Uzmanı 2
Yönetici Asistanı 2

AA