kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Petrol, altın, çelik, buğday düşüyor tek yükselen dolar

RAHİM AK
Giriş Saati : 08.09.2008 00:55
Güncelleme : 08.09.2008 01:16
Dünya ekonomisinde durgunluk beklentisi emtia ve tarım ürünleri fiyatlarını hisse senetlerinden daha kötü vurdu. Emtia ve tarım ürünleri fiyatları yüzde 10 ile 45 arasında düşüşler gösterdi..
Ekonomik durgunluk beklentisi sadece borsaları değil emtia ve tarım ürünleri fiyatların da vurdu. Kazanç getiren tek enstrüman ise dolar... 5 yıldır dünya ekonomisinin büyümeye devam etmesi ve özellikle Çin ve Hindistan gibi dev ekonomilerin hammadde ihtiyacı nedeniyle rekorlar kıran emtia ve tarım ürünleri fiyatları son bir ayda sürecin tersine dönmesiyle ortalama yüzde 10'den fazla değer yitirdi. Fiyatların düşüşünde, dev fonların dünya ekonomilerinde enflasyon korkusunun durgunluk korkusuna dönmesiyle metal ile tarım ürünlerinden çıkması etkili oluyor. Dünyanın ürün fiyatlarını belirleyen Londra Metal Borsası (LME) emtialardan kaçışın göstergesi oldu, son iki ayda yüzde 14, mart ayından bu yana yüzde 20 geriledi.

DEMİR-ÇELİK ÇAKILIYOR
Fiyat düşüşleri başta kendisini altın ve petrolde hissettirdi. Petrolün fiyatı son iki ayda yüzde 27 gerilerken altının fiyatı ise temmuz ortasından bu yana yüzde 17 düşüş sergiledi. Fiyatı en fazla düşen metal ise inşaat sanayinin vazgeçilmezi çelik oldu. Çelik fiyatı son iki ayda yüzde 45'lik düşüşle değer kaybedenlerin başında geliyor. Dünya çelik fiyatlarını gösteren CRU Endeksi ise son bir ayda yüzde 7 gerileyerek 272 dolara kadar indi. Oysa çelik fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 72 oranında yükselmişti. LME'de işlem gören Akdeniz çeliği fiyatı da aynı doğrultuda çıktığı bin 265 dolardan yüzde 47'lik gerilemeyle 670 dolara kadar indi.

MARTTA BAŞLADI
Sanayinin temel taşları olan alüminyum yüzde 20, bakır ve kalay da yüzde 17'lik düşüş yaşandı. Bu ürünlerin fiyatı büyüme endişeleri ile aslında mart ayının ortalarından bu yana düşüş gösteriyor. Çinko ve nikel fiyatları da iki ayda yüzde 10 düzeyinde değer yitirdi. Kurşun fiyatı son iki ayda yüzde 20 artmış görünse de son bir ayda yüzde 12, mart başından bu yana ise yüzde 42 değer kaybetmiş bulunuyor. Martta bin doları aşarak tarihinin en yüksek değerini gören altın fiyatı da yüzde 20 değer yitirerer 800 dolara demirledi.