kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ARŞİV

Filistinlilerin devlet umudu tükeniyor

Giriş Saati : 08.09.2008 17:01
Güncelleme : 08.09.2008 22:34
Yeni Haber
Filistinlilerin büyük çoğunluğu, 2008 yılı sonuna kadar bir devlete sahip olma ümitlerini yitirdi.

Kamuoyu şirketi "Near East Consulting" tarafından 29-31 Ağustos tarihleri arasında Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'te 820 kişinin katılımıyla yapılan bir anketin sonuçlarına göre, Filistinlilerin yüzde 73'ü, aralarındaki bölünmenin giderilerek bu yıl içinde bir Filistin devletinin kurulacağına inanmıyor.

Anket sonuçları, Filistinlilerin yüzde 24'ünün bir Filistin devletinin 10 ila 20 yıl içinde kurulabileceğine inandığını ortaya koydu. Yüzde 18 oranındaki bir grup bunun 5 yıl içinde mümkün olabileceğine inanırken, yüzde 16'lık bir grup Filistin devletinin bir yıl ila 5 yıl arasında kurulabileceğine inanıyor. Yüzde 43 oranındaki bir grup ise İsrail-Filistin uzlaşmazlığının devam edeceği ve bir Filistin devletinin kurulmayacağı görüşünde.
Katılımcıların yüzde 87'si, bir ulusal birlik hükümetinin kuruluşunu sağlayacaksa, mevcut hükümetin istifasına sıcak bakıyor. Yüzde 79 oranındaki bir çoğunluk da halihazırdaki sorunların bir ulusal birlik hükümetiyle çözülebileceğine inanıyor.

İsrail ile devam eden barış görüşmelerine ve bir barış anlaşmasına destek verenlerin oranı yüzde 70 olarak belirlendi.

Hamas'ın İsrail'e karşı tavrını değiştirip İsrail'in yok edilmesine yönelik söylemlerini durdurması halinde, Hamas'ı tercih edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 58 olarak ortaya çıktı.

Filistinlilerin yüzde 56'sı, Arap güçlerinin Gazze Şeridi'ne konuşlandırılmasını destekliyor. Gazze Şeridi'nde yüzde 64 olan bu destek, Batı Şeria'da yüzde 54 oranında ortaya çıkıyor.

Ankete katılanların yarısından fazlası, yüzde 54 gibi bir çoğunluk, Filistin'in birbirleriyle çatışan başlıca grupları Hamas ve El Fetih'in aynı düzeyde bir yenilikten geçmesinde hemfikirler. Filistinlilerin amaçlarının gerçekleştirilmesinde El Fetih'in stratejilerinin yardımcı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 76'yı bulurken, Hamas'ın bu konudaki stratejilerine güvenenlerin oranı yüzde 24 oldu.

EL FETİH'E DESTEK ARTIYOR

Anket sonuçları, aynı merkez tarafından ağustos başında yapılan anketle kıyaslandığında, El Fetih'e desteğin 1 puan artarak yüzde 41'e yükseldiğini gösterdi. Hamas'a destek ise aynı dönem içinde yüzde 16'dan yüzde 12'ye geriledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin desteği yüzde 3, İslami Cihad'ın yüzde 2 ve diğer grupların desteği yüzde 3 olarak gözüküyor. Filistinlilerin 39'u mevcut grupların hiç birine güvenmediğini ifade etti.

Ankette, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a güven yüzde 78 olarak çıkarken, Gazze Şeridi'ndeki fiili hükümetin Başbakanı İsmail Haniye'ye güven yüzde 22 dolayında oldu.

İBRANİ ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK KAMUOYU YOKLAMASI

Öte yandan, Kudüs'teki İbrani Üniversitesi bünyesinde yer alan Harry S. Truman Barış Enstitüsü ile Filistin Siyaset ve Etüt Araştırmaları Merkezinin ortaklaşa yaptıkları bir kamuoyu yoklaması, İsraillilerin yüzde 78 oranındaki bir çoğunlukla, Gazze Şeridi'nde 2 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında, İsrail cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan El Fetih liderlerinden Mervan Barguti'nin serbest bırakılmasına destek veriyor. Yüzde 16 oranındaki bir grup ise böyle bir takasa karşı yönde görüş belirtti.

Kamuoyu yoklaması, yüzde 45 oranındaki çoğunluğun Filistinlilerle bir barış anlaşması görüşmelerine yardımcı olacaksa, Barguti'nin serbest bırakılmasına destek verdiğini ortaya koydu. Yüzde 55 oranında bir grup, halen yürürlükte olan Hamas ile ateşkesin devamına destek verirken, yüzde 39 karşı olduğunu belirtti.

Söz konusu kamuoyu yoklaması, 25 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında Ramallah ve Kudüs'te yapıldı.

AA