kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
(Soldan sağa) Büyükekşi, Gülle, Tüzmen, Dalgakıran ve Kahyaoğlu kamuoyuna birlik pozu verdi.

Kapıda kalmanın faturası 500 milyon $

Giriş Saati : 08.09.2008 00:49
Güncelleme : 08.09.2008 00:58
Devlet Bakanı Tüzmen, Türk ürünlerinin Rus gümrüklerinde didik didik edilmesinin faturasını 500 milyon dolara ulaştığını açıkladı "İhracatçıya özel güçlük çıkarılması kabul edilemez" diyen Tüzmen önümüzdeki günlerde narenciye ihracatının başlayacağını söyledi ..
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerini gümrüklerde bekletmesinden dolayı yaşananların maliyetinin şu ana kadar 500 milyon dolar olduğunu belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) yarın yapılacak genel kurulunda başkanlığa aday olan Mehmet Büyükekşi, İsmail Gülle, Adnan Dalgakıran ve Ali Kahyaoğlu'nu kabul eden Tüzmen, soruları yanıtladı. 500 milyon dolarlık hesabın içinde alternatif maliyetlerin yer almadığını vurgulayan Tüzmen, "Pazar payı maliyeti henüz hesaplanmadı. 7 milyar dolarlık ihracatımızın sıkıntısız sürmesi gerekiyor" dedi. Özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçması halinde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini anlatan Tüzmen, önümüzdeki günlerde narenciye ihracatının başlayacağını, sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.

'SIKINTI HENÜZ GİDERİLMEDİ'
Rusya'ya yönelik alınan tedbirlerin Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar olmadığını belirten Tüzmen, "Başka ülkelerde ihraç ürünlerimizle ilgili farklı uygulamalar olursa piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili kararları genel müdür, müsteşar düzeyinde yazışmalarla uyguluyoruz" dedi. Rusya ile olan sıkıntının henüz giderilmediğini anlatan Tüzmen, AB ile Rusya'nın imzaladığı bir protokol olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "AB ile Rusya arasındaki anlaşma dışında Türk ihracatçısına özel güçlük çıkarılırsa bu bizim için kabul edilebilir olmaz. Rusya, AB ile ne yaptıysa Türkiye ile de aynı şekilde yapmak zorunda" şeklinde konuştu. Geçen hafta yaptığı Çin gezisi sırasında gündeme gelen 'Kırmızı Hat' uygulaması ile ilgili soruyu Tüzmen şöyle yanıtladı: "Her yiğidin kendine has yoğurt yiyişi var. Biz birikimimizi ortaya koyarak kendimize göre bir tedbir planı uygulamaya çalıştık. Daha sonra çalışmalar yapıldı ve başka açıklamalar geldi. Amacımız ihraç ürünlerimizin sıkıntıyla karşılaşmadan Rusya'ya girmesi."