kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Annesi 'ye' diye baskı yapan çocuklar anoreksiya oluyor!

DİDEM SEYMEN - SAĞLIK SERVİSİ
Giriş Saati : 03.09.2008 18:41
Güncelleme : 04.09.2008 01:52
Birçok anne çocuğunun iştahsızlığından ve yemek seçmesinden yakınıyor. Uzmanlar; annelerinden yemek yemeleri yönünde baskı gören çocuklarda, anoreksiya nevroza gibi yeme bozukluklarına rastlandığını söylüyor.....
Çocukların en büyük sorunları arasında iştahsızlık başı çekiyor. İştahsızlığın özellikle ebeveynlerin beslenme yöntemleri ve alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu söyleyen Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, çocuk ve bebeklerde görülen anoreksiya nevroza hakkında bilgiler verdi:

GENETİK OLABİLİR!
* Bir çocuğun anoreksiya nevroza olduğu nasıl anlaşılır?
Anoreksiya nevroza; sıklıkla ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başlar. Beden algısı bozukluğu ile ilişkilidir. Kişinin fiziksel bütünlüğünü tehdit edecek şekilde yememesi ve kilo vermeye çalışması ile karakterize olan bir yeme bozukluğudur. Çocuklarda görülen anoreksiya nevrozada bulgular, ileri yaşlarda görülenlerden farklıdır. Çocuklarda anoreksiya nevrozanın tipik başlangıç bulguları yoktur. Bu çocuklar genellikle mükemmeliyetçi, başarılı, çalışkan ve popülerdir. Anoreksiya nevrozada genetik ve çevresel faktörler rol oynar. Hastalık, alım gücünün yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde daha çok görülür. Psikolojik travmalar ve aile problemleri, hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

* Anoreksiya nevroza hangi yaşlarda daha sık görülür?
Aslında normal büyüme gösteren çocuklarda 15-18 ay arasında iştah en düşük düzeydedir. Yemeği reddetme ya da belli yiyeceklere yönelme davranışına 2 yaşındaki çocuklarda sık rastlanır. Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. Doğumdan 1 yaşına kadar olan hızlı büyüme, 2-4 yaşlarında azalır. Yılda ortalama 2 kilogram kadar artış olur. Eğer çocuğun büyüme ve gelişmesi normalse, yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa, çocuk ihtiyaçları kadar yiyorsa; anneler endişelenmemelidir. Bazen öğün atlansa hatta birkaç gün yemek düzeni bozulsa bile, önemli bir sağlık sorunu yaşanmaz.

İHTİYACI KADAR YER!
* Bebeklerde anoreksiya nevroza görülür mü?
Bebeklerde anoreksiyada yiyecek reddi ve aşırı seçicilik gözlenir. 6 ay ile 2 yaş arasında ortaya çıkar. Bebeğin isteklerine karşı, annenin tutarsız ve uygunsuz yanıtları, ikili ilişkilerinde çatışmaları ortaya çıkarır. Bebekler, sürekli bazı besinleri almayı reddeder. Çocuğun ne kadar yemek yiyeceğine karar vermesi, beynindeki iştah merkeziyle alakalıdır. Bebekler büyümek ve enerji sağlamak için ihtiyaçları kadar yemek yerler. Birçok ebeveyn bebeklerini ihtiyaçları olandan daha fazla yemek yemeleri için zorlar çünkü bebeklerinin iştahsız olmalarının yetersiz beslenmeye ve sağlık problemlerine neden olacağını düşünürler. Ama bebeği yemek yemeye zorlamak, iştahının daha da azalmasına yol açar.
Haberin fotoğrafları