kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

İftardan sonra uyuklamanın nedeni düşük kan şekeridir

Çocukluğumdan beri oruç tutarım. Fakat son yıllarda iftardan sonra dayanılmaz bir uyku bastırır oldu. Bu; neden olabilir? Canan G./İstanbul

Bu sorun, birçok kişinin yaşadığı bir haldir. Nedeni de kan şekerindeki iniş ve çıkışlardır. Normal yaşamda insan bedeninde kan şekeri belli seviyeler içinde bulunur. Yukarısına 'hiperglisemi', aşağısına 'hipoglisemi' denilir. Kan seviyesini ayarlayan birçok hormon bulunmasına rağmen, bunların içerisinde en önemlisi insülindir. Şeker yükseldiğinde insülin seviyesi artarak kan şekerini düşürür. Düştüğünde ise azalarak şekerin yükselmesine fırsat tanır.

İNSÜLİN DÜŞÜYOR

Sizin bahsettiğiniz şikayet, genellikle bol kalori içeren ve yüksek oranda şeker gibi basit karbonhidratların tüketildiği iftar yemeklerinden sonra görülmektedir. Oruç nedeni ile kan şekerini normal seviyede tutmak üzere insülin düzeyi düşüktür.

ŞEKERLİ GIDA YEMEYİN
İftarda vücuda bol miktarda şeker girince, kan şekeri çok yükselir. Bunun üzerine şekeri düşürmek için insülin gereğinden fazla üretilir. Fazla insülin kan şekerini normale indirmekle kalmaz çok düşürür. Yani insanı hipoglisemiye sokar. İftar sonrası ani bastıran uykunun sebebi; düşük kan şekeridir. Buna engel olmak için birden bol miktarda karbonhidrat, daha doğrusu şeker içeren gıdaları tüketmemek ve çok yememek gerekmektedir.