kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Lezzet avcıları

BURCU ALDİNÇ
Giriş Saati : 05.09.2008 23:01
Güncelleme : 06.09.2008 17:41
Ağızlarının tadını en iyi onlar biliyor, yedikleri bir yemeğin içinde hangi malzemeler kullanılmış, yemek nasıl pişirilmiş anlıyorlar. İyi bir yemek için kilometrelerce yol kat etmekten çekinmiyorlar. Türkiye'nin lezzet avcılarıyla sevdikleri yemekleri konuştuk..
'Gurme' nedir? Kime gurme denir? Tüm mutfakları tanıyan ve iyi yemek pişirene mi? Yoksa lezzetli yemekten anlayan ve neyin neyle yenmesi gerektiğini bilene mi? Aslında 'gurme' yediği yemeğin malzemelerini bilen, iyi yemekten anlayan ve yemeğin sentezini çözebilen, ağız tadına düşkün kimsedir. Biz de Türkiye'nin önde gelen gurmelerine en sevdikleri yemek ne, onların asla yemedikleri bir şey var mı, dünyada en beğendikleri restoran hangisi sorduk. Kimi, "Kan sosisini asla ağzıma koymam," diyor, kimi pırasadan haz etmiyor. Lezzet avcıları ile Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardık...

Sorular
1) Hiç unutamadıgınız, ilginç bir yemek anınız var mı?
2) Bugüne kadar yediginiz en pahalı yemek hangisi?
3) Favori yemeginiz hangisi?
4) "Asla bunu yemem," dediginiz bir .ey var mı?
5) Dünyadaki favori restoranınız hangisi?
6) Türkiye'de sevdiginiz yöresel tatlar?

Vedat Başaran
Pırasayı agzıma koymam

1) Çok farklı tatları denedim. Benim için yedigim her yemek yeni bir ke.iftir ve ilginçtir.
2) Altın varaklı risotto yemiştim, taba 125 dolardı.
3) Etli yaprak sarma. Hele bir de kuzu pirzola üzerinde pişerse bayılırım. Bunun dışında taze fasulye, terbiyeli paça, dana beyin haşlama, köfte, piyaz ve turşuyu sorgusuz tüketirim.
4) Pırasa, nohut ve fava.
5) Paris'teki L'Ami Louis ve Londra'daki Simpson's benim favori restoranlarım. Çok pahalı degiller ama muhteşemler. Yıllar sonra belki bir Nobu kalmayacak ama onlar kesin olacak.
6) Fatih'teki Karadeniz Pidecisi, Rize'de Lale'nin kurufasulyesi, Kayseri mantısı, kalamarı...

Semih Somer
Yemek dana dudaklarının içinde geldi

1) İspanya'da dana dudagının içinde, bumbara benzeyen bir yemek gelmişti. Dana dudakları açılmış, yemek içinde duruyordu.
2) Havyarın degi.ik versiyonlarını yedim. Ama benim için pahalıdan ziyade nadir olan önemli. Bir Fenike elması benim için en paha biçilmez .ey. Ekonomik olmadıgı için yok oldu gitti.
3) Mevsiminde ızgara balıga bayılırım. Özellikle palamutu özlerim. Bir de lüfer ve dülgeri. Dülger ızgaraya gelmez, onu fırında tercih ederim.
4) Bir tek domuz kanı sosisini yiyemedim. Başladım ama içim kaldırmadı, bitiremedim.
5) Türk mutfagını sevdigim için Konyalı Et Lokantası benim için dünyanın en iyi restoranı.
6) Bence Türkiye'nin en önemli yemek kültürü keşkek. Ayrıca Susurluk'un eti, Konya'nın kebabı, Ayvalık'ın kabakçiçeği dolması meşhur.

Deniz Gürsoy
Üzerine hindistancevizi rendelenmi. hiçbir şeyi yemem
1) Marsilya'da Fransızlarla ortaklık anla.şmasını müzakere edecegiz, bir restorana götürdüler. Oranın güvercini me.hurmu.. Bana bir tabakta iki güvercin geldi, onlara ise karabiberli bonfile. Bütün yemek boyunca hem güvercinin kemiklerini ayıklayadurdum hem de onlara laf yeti.tirdim. Çok zorlandım. Meger taktikleri buymu.. Restoran da güvercin de muhatabı zora sokmak için planlı seçilmi.. 15 yıl oldu, ne zaman Marsilya'ya yolum dü.se aynı ki.ilerle aynı restoranda bulu.uruz. Ama artık herkes güvercin yer.
2) Cannes'daki Le Moulin de Mougins restoranında şef Roger Verge pi.irdi, biz yedik. .arabı da biraz iyilerden seçmi.tik. Dört ki.i 1.800 avro hesap ödedik. Bereket versin, ben masada konuktum.
3) Türk mutfagından en çok sevdigim yemek çılbırdır. Ama kıvamı iyi tutturulmalı. Bana göre çılbır, mutfagımızın en kolay, en ucuz ve iyi yapıldıgında en lezzetli yemegidir. Üzerine mutlaka yagda yakılmı. kırmızı biber dökülecek. Sonra lorlu pazı sarmaya bayılırım. Az sarımsaklı yogurtla. Bir de karnıyarık, pilav ve cacık üçlüsü dayanılmaz olur. Kuru fasulye, pilav ve turşu da. Ama kuru fasulye yapıldıgı gün degil de bir sonraki gün yenilecek. Çe.itleri görüyorsunuz. Gurme olmak için illa hünkar begendi sevmek gerekmiyor. Vasat yapılmı. hünkar begendi yerine çılbırı tercih ederim.
4) Üzerine hindistancevizi rendelenmi. hiçbir şeyi yemem. Onun dı.ında denizden babam, karadan anam çıksa yerim.
5) New York'taki Le Bernardin. Nedenini izah etmek çok zor. Bu restorandaki tüm yemekler damagıma çok hitap ediyor. Birine âşık olup da hislerinizi mantıklı cümlelerle açıklayamamanız gibi bir şey bu.
6) Amasra'nın, manda yogurdu üzerine bal ve ceviz dökülerek yapılan tatlısı, Urla'nın zeytinyaglı dolması, Bursa'nın kestaneli lahana sarması, Safranbolu'nun etli yaprak sarması...

Ahmet Örs
Domuz kanı sosisini agzıma koymam

1) Kıırlangıç yuvası çorbası da içtim, deveku.u eti de ayı eti de yedim. Ama hiçbiri benim için bir sıgır etinin yerini tutamaz.
2) Kobe sıgırı, beyaz trüf mantarı, Beluga havyarı pahalı yiyeceklerdir. Ama bir çocuga havyar verseniz yemez. Bunlar zaman içinde alı.ılan tatlardır.
3) yapılmı. her şeyi yerim. Ama pilavsız bir yaşam düşünemem.
4) grenç şeyleri kolay kolay yemem. Domuz kanı sosisini bana ancak silah zoruyla yedirebilirler. Akrep, tahtakurusu, böcek gibi şeyleri de bünyem kaldırmaz.
5) Anton Mosimann diye çok sevdigim bir şef var. Aslen çreli ama restoranı Londra'da. Bu şef Michelin yıldızlı fakat bu yıldızların stresinden kurtulmak için restoranını kulüp adı altında işletiyor. Eski bir kiliseyi restorana çevirmiş. Prens Charles bile müşterisi. İkiye bölmüş kiliseyi. Giriş bölümü restoran, arka kısım ise mutfak. Üst katta orgun oldugu alan bar, Türk bir barmen çalışıyor. Bir de özel localar var. Yemeginizi barda sipariş ediyorsunuz, hazır olunca sizi masaya alıyorlar.
6) önemli yemek merkezi var. Biri Ege, digeri Güneydogu Anadolu. şehirlere odaklanırsak, Gaziantep ve Ayvalık diyebiliriz.

Mehmet Yaşin
Köpek etini vicdanım kaldırmadı

1) Vietnam'da kırsal kesimdeki bir lokantada bir sürü yemek ısmarlamı. iştahla yiyordum ki birden bacaklarımın arasından kedi büyüklügünde iki fare geçip mutfaga daldı. Biraz sonra da agızlarında koca birer ekmek parçasıyla çıkıp gittiler. O an tüm iştahım kesildi. Çok aç olmama ragmen dolu olan masadan kalktım, hesabı ödeyip hemen oradan uzaklaştım.
2) Bugüne kadar insanı hayrete düşürecek pahalılıkta yemek yemedim.
3) Mantı, su böregi, yuvarlama, zeytinyaglı lahana sarması, içli köfte, Tire köftesi, Manisa kebabı, kadınbudu köfte, her türlü kebap...
4) Vietnam gezim sırasında köpek eti ikram etmişlerdi. Degil yemek, bakamadım bile. Bir de Hong Kong'ta canlı yılanların temizlenmesini görünce midem kalkmıştı.
5) Feriye ve Hünkar. Paris'teki La Closerie Des Lilas; hem lezzetli yemekler yaptıgı, hem de Hemingway'i hatırlattıgı için.
6) İskenderun'un künefesi, Afyon'un kaymaklı ekmek kadayıfı, Antakya'nın orugu, Konya'nın etli ekmegi, Kastamonu'nun simit tiridi, Isparta'nın Kabune pilavı, Çorum'un iskilip dolması, Erzurum'un Çag kebabı ve kadayıf dolması...

Hasan Açanal
Yemeden önce bir-iki dakika seyretmek isterim

1) Her yemek özel bir an içerir hayatta. Annemin yemekleri, sevgilimle pi.irdigim yemekler, Türkiye'nin en büyük şefleri, dünyanın her yerinden şefler, dünyanın her köşesinden yemekler, "Sende iş var," deyip bu işin içine ittiklerim, keşifler... Bu keşifler annemizden emdigimiz sütle başlıyor, Avustralya'da sizi şaşırtan timsah etli bir tür mantı, Japonya'da yediginiz Kobe biftegi, Gaziantep'te tattıgınız bir dilim baklavayla, "Ben bugüne kadar hiç baklava yememişim," dedirterek devam ediyor.
2) Yemekleri, pahalı-ucuz diye ayırmak yanlış bir yaklaşım olurdu. Çoğu zaman yediğiniz yemek, ödediğiniz para etmiyor. Fiyat ucuz da olsa, kazıklanmı. oluyorsunuz.
3) Bu sorunun cevabı zor. Ben yemek yemeyi seviyorum. Beni bir yönüyle yakalasın yeter. Ama illa bir cevap gerekiyorsa, mevsiminde taze ürünlerle hazırlanmış, fazla agır olmayan, tercihen zeytinyaglı, nar ekşisi, meyve ve sebzelerin kullanıldıgı yemekler diyebilirim.
4) Her şeyi her zaman yiyebilirim. Hiç bilmedigim bir tadı keşfetmeye bayılırım.
5) Bu 'en' sık sık degişen olgu. Şu anda Marsilya'da yeni açılan La Passerelle diyebilirim. Taze baharatlarla ve yenebilen çiçeklerle harika tatlar yaratıyor.
6) Her yöreden sevdigim tatlar var, saymak çok zor. Bir yöre, bir yemek seçmek gerekirse: Güneydogu'dan kısır, Karadeniz'den taze fasulyeden türlü kavurması, Orta Anadolu'dan mantı, Ege'den enginarlı kuzu ve İstanbul'dan vi.neli yaprak sarma.

Oğul Türkkan
Acı biber beni zorlar

1) Bir davette ikram edilen yemekteki etin ne oldugunu açıklamayıp tahmin etmemizi istemi.lerdi. Doku ve tat olarak tavugu, sıkı etli balıgı çagrı.tıran bir hali vardı. Bu lezzetli eti keyifle yedim ve tüm hayal gücümü kullandım ancak ne ben, ne de salondaki diger misafirler etin ne oldugunu tahmin edemedik. Bazı misafirler tüm hayvanat bahçesini saydıktan sonra şef açıkladı: Timsah eti. Doğrusu tekrar ikram etseler yerim.
2) Benim açımdan pahalı restoran yoktur. Fiyat-kalite oranı bozuk restoran ise maalesef çok sayıda var. Eger hizmet, ambiyans ve kalite olarak tükettiginizin karşılığını almamışsanız, bence pahalı diye nitelendirebilirsiniz.
3) Özellikle güzel et ve domatese bayılırım. Güzel yapılmış her yemegi severim.
4) Asla yemem diyemem ve her şeyi denemeye açıgım ancak beni zorlayan tatlardan biri 'çok acı' veya ham yeşil biber acısıdır. Benim için diger tatları maskeler. Hint ve Vietnam mutfagında, acıdan dolayı bazen zorlanırım.
5) En keyifli yemeklerimden birini Londra Hakkasan'da yedim. Ortam, servis, müzik, ışık, sohbet ve lezzetler harikaydı.
6) Eski Aya. domateslerini çok özlüyorum. Hatay yemeklerine bayılıyorum. Güneydogu Anadolu ve Ege mutfaklarını çok severim.
Haberin fotoğrafları