kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Seks diyet yerine geçer mi?

ESRA TÜZÜN
Giriş Saati : 28.03.2008 22:13
Güncelleme : 29.03.2008 23:55
Seks gerçekten kilo vermeye yardımcı mı, seks yaparken aynı zamanda egzersiz yapmış olur musunuz? Bu soruların yanıtlarını psikolog Meliha Karayay ve diyetisyen Nil Şahin tartıştı..
Psikolog Meliha Karayay:
"Seks de bir egzersizdir, üstte olan daha fazla enerji harcar."

Seksle gerçekten kilo verilebilir mi?
Seks de bir egzersizdir unutmayın, bunu bir oyun gibi ele almak lazım. Seks hayatınız size neşe veriyorsa, keyif alıyorsanız, daha rahat forma girersiniz. Seks hayatı mutlu olanlar, istedikleri zaman çok daha kolay kilo verebilirler.

Seksin pozisyonu kilo vermeyi etkiler mi?
En son elime bir veri ulaştı, partnerinin kıyafetlerini soyan 12 kalori, giysiler kolay çıkıyorsa sekiz kalori harcıyormuş. Bunlar geyik, ölçülmesi zor, ama şu bir gerçek; seks sırasında üstte olan daha fazla enerji harcar. Seks sırasında harcanan enerji orta büyüklükte bir odayı silmek, bir iki cam silmek ya da iki blok yürümek kadardır.

Sabah seksinin çok daha yararlı olduğu, daha fazla kalori harcattığı doğru mu?
İnsanlar istedikleri zaman seks yapabilirler. Bu çok önemli bir üstünlüktür. Özellikle çalışanlar, kendilerini yalnızca akşam seksi ile sınırlamamalı. Kendinize blokajlar koymayın, sabah seksi insanın güne mutlu başlamasını sağlar, ihmal etmemek gerek.

Kilo almak kadın ve erkek için seks hayatının kötü gittiğinin bir göstergesi mi?
Seks hayatı iyi olanlar, daha mutlu olur, kendilerine daha fazla özen gösterirler. Çift, karşılıklı olarak kilo alıyorsa bir süre sonra cinsel olarak sorun yaşayacakları kesindir. Kilo alımı, özellikle bel çevresindeyse testosteron hormonu azalır. Bu da cinsel gücü zayıflatır. Bel çevresi erkeklerde 102, kadınlarda 88 cm.'nin üzerindeyse seks hayatları açısından tehlike çanları çalıyordur.

Seks diyeti önerdiğiniz hastalar oldu mu?
Seks diyeti, kolay kolay önerilmez. Kalp ameliyatından sonra özel bir sorun yoksa, insanlar iki ay sonra seks yaşamlarına geri dönüyorlar. Zaten erkekler için özellikle çok ara vermek iyi bir durum değil. 15 günde bir seks yapan erkeklerin iktidarsızlık oranları artıyor.
Diyetisyen Nil Şahin:
"Seks kalori harcatmaz, kasları gerer, ama tek bir enerji harcamanız mümkün değil."

Seksle gerçekten kilo verilebilir mi?

Seksin kalori harcattığına dair bir literatür okumadım. Seks kasları geriyor, ama enerji harcatmıyor. Seks kuvvet egzersizi gibi düşünülebilir, ama yağ yakıcı bir egzersiz olarak düşünülemez.

Seksin pozisyonu kilo vermeyi etkiler mi?
Seksin pozisyonunun kilo üzerine direkt etkisi olduğuna inanmıyorum. Ama zayıf ve formda olanlar, çok daha rahat seks yapabilir. Kilolu insanlar ancak bir iki pozisyonda seks hayatlarını sürdürmek zorundadırlar, bu da gerçekten onların yaşamını kısıtlayan bir durum.

Sabah seksinin çok daha yararlı olduğu, daha fazla kalori harcattığı doğru mu?
Sabah mideniz boş olduğu için çok daha rahat seks yapabilirsiniz. Ama seksi egzersiz olarak görüyor ve o amaçla yapıyorsanız kahvaltıdan sonrasını öneririm. Bütün gece süren açlığı bastırdıktan sonra egzersiz daha yararlıdır.

Kilo almak kadın ve erkek için seks hayatının kötü gittiğinin bir göstergesi mi?
Bu durumu yalnızca hormonal olarak düşünmemek lazım. Hormonlar ne derse desin, kendine özen gösterip kilo vermeye başlayan kadınlar, giyimlerinden makyajlarına kadar değişim yaşıyor. Çok daha seksi görünmekten kaçınmıyorlar. Halbuki kilolu çiftler, bedenlerinden hoşnut olmadıklarından seksi daha geriye atıyorlar. Bir de ter kokusu da önemli. Kilolu kişiler daha çok terlediklerinden, seks hayatları ciddi şekilde etkileniyor.

Seks diyeti önerdiğiniz hastalar oldu mu?
Diyet programına giren birine seks diyeti asla önerilmez. Seks hayatına ara verenler, sıkıntıdan daha çok yemek yiyorlar. Menopozdan sonra seks hayatı monotonlaşan kadınlar, daha fazla kilo alıyor. Aktif seks hayatı, diyetin başarısını artırıyor.
Haberin fotoğrafları