kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Bilimkurgu filmlerinden bir kare değil: SmartFish’in tasarımında, mühendisler ton balığının formundan esinlenmiş.

Küçük Prens'in hayalini sürdüren uçağa para gerek

SEZİN AKSOY
Giriş Saati : 05.09.2008 23:02
Güncelleme : 06.09.2008 17:26
SmartFish isimli uçak projesi, etkileyici tasarımıyla görenleri şaşırtıyor. Avrupalı mühendislerin gözbebeği olan SmartFish, karbondioksit salınımını sıfıra indiriyor. Ama mühendisler paraya sıkışmış durumda..
Avrupalı mühendislerden oluşan bir konsorsiyum ve çeşitli Avrupalı şirketler, aklımızdaki uçak fikrini değiştirmeye aday radikal bir uçak modeli üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Ton balığının formundan esinlenerek yapılan SmartFish, özel jet uçaklardan ticari uçaklara dek pek çok uçakta değişim yaratacak. Amaç yakıt ekonomisi sağlamak, güvenli bir uçuş sistemi kurmak, hareketli parçaların sayısını en aza indirmek ve görsel açıdan 'sadeliğiyle büyüleyici' bir uçak yapmak. SmartFish, web sitesinde, kullanıcıları, Küçük Prens'in uçuş meraklısı yazarı Antoine de Saint-Exupery'nin şu sözleriyle karşılıyor: "Mükemmellik, elinizdeki şeye ekleyecek başka şey kalmadığı zaman değil, ondan çıkaracak bir şey olmadığı zaman sağlanır." Buradan da mühendislerin 'maksimum minimalizm' peşinde koştukları anlaşılıyor. Aşırı karmaşık ve çevre düşmanı uçaklar yerine SmartFish, uçakları en temel formlarına döndürmeyi amaçlıyor. Uçak geniş bir iç mekâna sahip olmakla birlikte üretim, kullanım ve operasyon giderlerini minimuma indirgeyecek. Hareketli parçaların en aza indirgenmesi güvenliği maksimuma çıkaracak. Ayrıca SmartFish'in dış yüzeyi çok dayanıklı olacak. Son olarak şirket, bu uçağın güzel tasarımıyla yüksek pazarlama potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

WALLPAPERDA ETKİLENMİŞTİ

İlk deneme uçuşundan sonra Wallpaper dergisine de konu olan SmartFish, dergide küresel ısınmaya bir çözüm olarak sunuldu. "Eski günlerdeki gibi sırf askerler uçağa binsin demiyoruz elbette, ama madem iklimde yüzde 10'a varan bir ısınma yaşanıyor, o zaman belli ki bu konuda bir şeyler yapmak şart," diyen dergi, SmartFish'in bu alandaki iddiasını erkenden keşfetmiş. Smartfish'in HyFish isimli, bütünüyle hidrojen yakıtı kullanan uçağını inceleyen Wallpaper, 'ardında yalnızca su bırakan' bu uçağın çevreciliğinden etkilenmiş. SmartFish şirketinin uçakları üretmesi iki yıl almış. Amaç bütünüyle karbonsuz bir uçuş yaratabilmek. İlk uçuşunu 2007 nisan ayında yapan SmartFish gibi Rus uçağı Tupolev Tu- 154 de hidrojenle uçuyor. İlk defa 1989 yılında sıvı hidrojen kullanarak uçan Tu-154 isimli uçak Rusların Boeing 727'ye cevabı olarak görülmüştü. Ayrıca sıvılaştırılmış doğalgaz da kullanan Tu-154 ve SmartFish'in uçak projeleri, geleceğin çevreci uçuş alternatiflerini yaratacak gibi görünüyor. Ancak SmartFish'in başarıya ulaşabilmesi için paraya ihtiyacı var. Sitesinde "Eğer zengin amcanız varsa, söyleyin, bize yardım etsin!" sözleriyle uçuş meraklılarına çağrıda bulunan proje yetkilileri, uçuş endüstrisi tarafından desteklenseler de daha radikal adımlar için paraya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Onlara yardım etmek isterseniz, www.smartfish.ch sitesini ziyaret edebilirsiniz.