kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Bu kadar güldüklerine göre A.R.O.G. gerçekten de komik olmalı: Nil Karaibrahimgil, Ozan Güven ve Cem Yılmaz.

Yeni sezonun kültür ajandasını açıyoruz-1

Giriş Saati : 05.09.2008 23:38
Güncelleme : 06.09.2008 17:21
Eylül ayının başlangcıyla bütün dünyada ve Türkiye'de ekranlar yeni dizi tanıtımlarıyla, sinema dergileri gösterilmek için gün sayan filmlerin bilgileriyle doldu. Yeni tiyatro oyunları da onları aratmıyor... ..
Filmler
A.R.O.G., 5 Aralık Cem Yılmaz ve Ali Taner Baltacı'nın G.O.R.A.'nın devamı (ve tersten okunuşu) niteliğindeki yeni filminin başrollerinde, Türk stand-up'ını yeniden canlandıran ulu önder Cem Yılmaz dışında, Ozan Güven, Zafer Algöz, Nil Karaibrahimgil, Özkan Uğur, karikatürist Hasan Kaçan gibi isimler var. 8.5 milyon dolarlık bütçesi olan A.R.O.G.'da kahramanımız, sevgilisi Ceku'yla mutlu bir hayat yaşarken bir gün uzaya kaçırılır. Gözlerini tarih öncesi çağlardaki ilkel kabilelerin yaşadığı A.R.O.G. köyünde açar. Burada ne elektrik, ne çakmak ne de sivrisinek ilacı vardır. Zor bir durum.

Hayat Var, 17 Ekim
Beş Vakit, A Ay ve Kaç Para Kaç'ın her zaman ilgi çekici yönetmeni Reha Erdem sunar: İstanbul'un orta halli mahallelerinden birinde, babası ve dedesiyle yaşayan Hayat, dışarıdan görüldüğü gibi sakin bir hayat değil, büyük çalkantılar yaşamaktadır. Muhafazakâr dış görünüşünün altında Türkiye'nin ruhunda ne tür fırtınalar esiyor? Erdem, Hayat Var filminde bu temayı Erdal Beşikçioğlu, Elit İşcan ve Levend Yılmaz'dan oluşan oyuncu kadrosuyla işliyor.

Devrim Arabaları, 24 Ekim
Daha önce Hititler, Gelibolu gibi bilgilendirici, faydalı belgesellere imza atan Tolga Örnek'in yönettiği, Taner Birsel, Halit Ergenç, Selçuk Yöntem'in başrollerde olduğu Devrim Arabaları, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in emriyle bir araya gelen 23 mühendisin hikâyesi üzerine kurulu. Bu arkadaşların amaçları, Türkiye'nin ilk yerli otomobilini üretmektir. Devrim isimli arabanın Türkiyeli üreticinin makus talihini değiştireceğini düşünen mühendislerin karşısında politikacıların koyduğu engeller vardır. Her zaman olduğu gibi... Cumhuriyet'in 85. yılında daha da merakla izlenecek bir film bu.

Çingirakli Top, 3 Ekim
İlyas Salman'ın yeni filmi Çıngıraklı Top, görme özürlülerden oluşan bir futbol takımının Atina'daki olimpiyatlara gitme mücadelesini anlatıyor. İsmini, görme özürlü futbol takımlarının maç sırasında kullandığı çıngıraklı toplardan alan filmin yönetmeni Egemen Ertürk. Salman politik duruşuyla hep Yeşilçam'ın nevi şahsına münhasır isimlerinden oldu. Bu durum değişecek gibi görünmüyor.

İki Çizgi, Ekim
İş kadını Selin, kendisinden yaşça küçük fotoğrafçı sevgilisi Mert'le uzun zamandır birlikte yaşamaktadır. Yaz tatilinin başlamasıyla arabalarıyla güneye gitmeye karar veren çift, bu yolculuk sırasında kişiliklerini ve ilişkilerini de sorgular. Türev ve Yumurta filmlerinin yıldızı Gülçin Santırcıoğlu'nun başrolleri Kaan Keskin'le paylaştığı yapım, Venedik Film Festivali'nde Eleştirmenler Haftası dahilinde gösterilecek. Bahsi geçen filmleri seyreden ve Santırcıoğlu'na hayran, sayıca az da olsa mühim bir kitle var. Ayrıca Avrupa usulü aşk öyküleri her zaman güzeldir.

Osmanlı Cumhuriyeti, 21 Kasım
Yeni sezonun en komik filmlerinden biri olmaya aday Osmanlı Cumhuriyeti'nin oyuncu kadrosunda Ata Demirer, Vildan Atasever ve Sümer Tilmaç var. Film şu fantezi üzerine kurulu: Kurtuluş Savaşı yapılmamış, Türkiye Cumhuriyeti kurulmamış olsa, acaba Türkiye nasıl bir yer olurdu? Gani Müjde'nin absürd bir durumu eğlenceli bir biçimde anlattığı Osmanlı Cumhuriyeti, bir ay sonra gösterime girecek A.R.O.G.'un en büyük rakibi. Üstelik tarihsel fantezilere çok alışık değiliz ve Ata Demirer'i çok özledik.

Wild Child, 19 Aralık
İsynakâr bir genç kızın, babası tarafından bir İngiliz yatılı okuluna 'sürülme' hikâyesini anlatan filmin kadrosunda Aidan Quinn'den Natasha Richardson'a pek çok yıldız var. Filmi sırf genç kızların değil, ailelerinin de izlemesi istenmiş belli ki.

Vol-i, 26 Eylül
Vol-i hem dört dörtlük bir macera, hem de dört dörtlük bir komedi olarak tanımlanıyor. Ama hemen bu tanıtıma inanmayın. 'İnsanoğlu günün birinde artık yaşanmaz hale getirdiği Dünya gezegenini apar topar terk etmek zorunda kalsaydı ve son robotun fişinin çekilmesi unutulsaydı ne olurdu' sorusu üzerine odaklanan yapımın dört dörtlük olduğunu kendi gözlerinizle görmeniz gerekiyor.

Vicdan, 10 Ekim
İzmir'de yaşayan ve bir pavyonda çalışan Aydanur, en yakın arkadaşının kocasına âşık olur. Bir süre sonra adamın da kendisine âşık olduğunu anlar. Hayatlarını sonsuza dek değiştirecek bu olayın hikâyesi, İzmir'deki kiremit fabrikalarında çalışan insanların yaşadıklarından ilhamla kaleme alınmış. Bereketli Topraklar Üzerinde'nin yönetmeni Erden Kıral'ın çektiği Vicdan'ın oyuncu kadrosunda Nurgül Yeşilçay, Murat Han ve Tülin Özen var. Yeşilçay, işçi sınıfından karakterleri oynamak konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Hayatın Tuzu, 6 Mart
60 yaşına yaklaşmış dul bir kadın olan Medine, hâlâ çocuklarıyla birlikte yaşamaktadır. 40 yaşındaki oğlu Şehsuvar bir camide imam, ortanca oğlu Sırrı tütün fabrikasında işçi, Harun korsan CD satıcısı, Meryem ise ÖSS'ye hazırlanan bir öğrencidir. Ender Özkahraman'ın senaryosunu yazdığı filmi Murat Düzgünoğlu yönetmiş, Leven Ülgen, Güzin Çorağan ve Görkem Kanbolat ise başrollerde. Gerçekçi bir çalışma olduğu ortada.

Son Cellat, 7 Kasım
İdealist savcı Yusuf'un yolu, Türkiye'nin cunta yönetimine girdiği günlerde zavallı bir arabacıyla, Cabbar'la kesişir. Senaryosu Macit Koper ve Hülya İniş tarafından yazılan filmin müziklerini Mazlum Çimen yapmış. Son Cellat'ta ülkenin karanlık tarihinden bir kesit izleyeceğiz. Başrolde Kadir İnanır, Kadir İnanır, Kadir İnanır var! Açılın.

Tropic Thunder, 17 Ekim
Ben Stiller'ın dördüncü kez yönetmenlik yaptığı 100 milyon dolar bütçeli Tropic Thunder'ın başrollerinde ünlü komedyenin kendisinin yanı sıra Jack Black, Robert Downey Jr, Nick Nolte, Matthew McConaughey, Tom Cruise ve son 'Örümcek Adam' Tobey Maguire var. Tropik Fırtına, film içinde film mantığından yola çıkan bir komedi filmi. Tom Cruise, film stüdyosu yöneticisi rolünde... Duyumlara göre (ve bizim duyumlarımız iyidir) yılın en zeki eğlenceliklerinden biri.

Big Stan, 2 Ocak
Rob Schneider'ın hem yönetip hem başrolü oynadığı, David Carradine'ın da rol aldığı bu komedi filmi, hapse atılacağını öğrenen bir sahtekârın karate öğrenip hapiste kendini korumaya çalışma maceralarını anlatıyor. Prison Break'in yeni bölümünü seyrettikten sonra gülmek için gidilebilir.

Transporter 3, 28 Kasım
Bir kez daha profesyonel 'taşıyıcı' Frank Martin'in hikâyesini izleyeceğiz. Martin, Paris'e yerleşmiştir ve burada işlerine sessizce devam ediyordur. Transporter 3'te başrol elbette Jason Statham'ın. Genellikle film serilerinin üçüncü bölümleri kötü olur (Cehennem Silahı 3, Batman ve Robin, vs.), bakalım bu istisna bozulacak mı?

Sex Drive, 19 Aralık
Liseli bir genç, internette tanıştığı bir kızla buluşmak için yanına en iyi arkadaşlarını alır ve ABD'yi bir baştan diğer başa dolaşır. Bu eğlenceli komedi filminin kadrosu her biri yıldızlığa aday gençlerle dolu.

Üç Maymun, 24 Ekim
Nuri Bilge Ceylan'ın son Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Ceylan'a en iyi yönetmen ödülü kazandıran Üç Maymun filmi, İstanbul'un kenar mahallelerinde geçiyor. Geçmişte küçük çocuklarını kaybeden Hacer ve Eyüp'ün birbirlerini suçlayan tavırları, oğul İsmail'in sürekli anneyi suçlayan hali... Çehov gibi Ceylan da taşrayı olduğu gibi taşralı iç dünyalarla kurulan şehri etkileyici bir gerçekçilikle anlatmayı biliyor. Yılın en iyi Türk filmi olacağı kesin gibi.

Nefes, 20 Şubat
Farklı konservatuarlardan seçilmiş 40 öğrencinin başrollerinde olduğu bu Levent Semerci filmi, Karabal tepesindeki bir röle istasyonunu korumakla görevlendirilen 40 askerin hikâyesi üzerine kurulu. Askerlerin yaşadıkları acılar, sevinçler ve yaşam mücadelesi, ülkede yaşanan sert gerçeklerin de bir ifadesi. Filmin senaryosunu Levent Semerci, İlker Altınay ve Hakan Evrensel'le birlikte yazmış. Her zaman roman ve filmlere ilham veren askerlik hayatını 'tezkere tezkere, komutanım emret, haydi hep birlikte askere!' havasında işlemediği belli olan film, bu açıdan dahi izlenmeyi hak ediyor.

Usta, 19 Aralık
Yetkin Dikinciler, Fadik Sevin Atasoy ve Şevket Çoruh'un başrollerde olduğu Usta, kendi çabalarıyla, tamamen el emeğiyle bir uçak yapmayı kafasına koyan Doğan Usta'nın öyküsünü anlatıyor. Karısını ve en yakın arkadaşını da bu işe dahil eden idealist Doğan Usta'nın hikâyesinin görüntü yönetmenliğini ise Mutluluk'la çok övgü alan kamera ustası Mirsad Heroviç yapacakmış.

High School Musical 3, 14 Kasım
Disney'in popüler High School Musical serisinin üçüncü filminde başrolleri Zac Efron, Vanessa Hudgens ve Ashley Tisdale paylaşıyor. Çok iş yapması beklenen filmde yeni okullara girmeleriyle birbirlerinden ayrılan bir grup arkadaşın hikâyesi var. Duygularını ve hayallerini ifade etmek için bu gençler bir müzikal hazırlıyor. Biz de izlemek zorunda kalıyoruz.
Haberin fotoğrafları